"99,9 milyon dolar iftira değil, gerçek"

Bilal Erdoğan’ın hesabına yatırılan 99 milyon 999 bin 990 dolarlık bağışı gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Haluk Koç iftira suçundan yargılandığı davada beraat etti.

CHP'den belgesel: Man Adası Gerçekleri

Suudi Arabistan kaynaklı bir hesaptan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın hesabına yatırılan 99 milyon 999 bin 990 dolarlık bağışı gündeme getiren ve o dönemde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sözcüsü olan Haluk Koç’un “iftira ve bankacılık sırlarını açıklama” suçlarından yargılandığı davada karar çıktı. 

Mahkeme oy birliğiyle Koç’un beraatına karar verdi. Koç’un avukatı Celal Çelik, “Mahkemenin kararı, Koç’un yolsuzluk açıklamalarının iftira değil, somut olgulara dayalı olduğunu göstermiştir.” dedi.

99,9 MİLYON DOLAR BİLAL ERDOĞAN'IN HESABINA YATIRILDI

17/25 Aralık 2013 yolsuzluk operasyonlarının en tartışmalı konularının başında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın hesabına yattığı iddia edilen bir para gelmişti. 

Dönemin CHP Sözcüsü Haluk Koç, partisinin merkez yönetim kurulu (MYK) toplantısı sonrasında 5 Şubat 2014’te yaptığı açıklamada, “Bakın günün biri, tarih 26 Nisan 2012. Vakıflar Bankası’ndaki Necmettin Bilal Erdoğan’ın hesabına Royal Protocol isimli kaynaktan, muhtemelen Ortadoğu ya da Suudi kaynaklı bir yapı... Buradan 99 milyon 999 bin 990 dolar havale geliyor. 100 milyon değil, 10 dolar eksik.10 dolar herhalde havale kesintisi. 5 dakika içinde Bilal Erdoğan’ın hesabından TÜRGEV’in hesabına aktarılıyor para. Vakıfbank’a bu havalenin geliş tarihi 26 Nisan 2012. 100 milyon dolardan bahsediyoruz, bu para neyin karşılığıdır. Rüşvet midir?” ifadelerini kullanmıştı. 

TÜRGEV SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

TÜRGEV, bu konuşmalardan sonra Haluk Koç hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık, CHP’li Koç hakkında, “dokunulmazlığının kaldırılması” talebiyle fezleke düzenledi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından da Haluk Koç’a dava açıldı. Davanın iddianamesinde Koç’un, “saklanması gereken bankacılık sırlarının açıklanması suretiyle 5411 sayılı yasanın 159. maddesine muhalefet” ve “iftira” suçlarından dava açıldı. 

Koç, yargılama sırasındaki savunmasında, “Söz konusu bilgiler basında yayımlandı. Sır olma özelliği yoktur. Kamu yararı olduğu için konuyu gündeme getirdim.” dedi.

OY BİRLİĞİ İLE BERAAT

Koç’un yargılandığı karar duruşması geçen hafta perşembe günü yapıldı. Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılan Haluk Koç’un avukatı Celal Çelik, müvekkilinin beraatını talep etti. 

TÜRGEV’in avukatları ise “mağdur olduklarını” savunarak, Koç’un cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, yargılama sonucunda Koç’un beraatına karar verdi.

CHP’li Koç’un avukatı Çelik, karara ilişkin şunları söyledi: “Bilal Erdoğan’ın avukatları, Haluk Koç’un yolsuzluk değerlendirmesinin iftira kapsamında olduğu, gerçek olmadığını iddia etmişlerdi. Savcı da bir anlamda Haluk Koç’un iftira attığını, yolsuzluk olgularının doğru olmadığını iddia ederek, iftiradan dava açtı. Yargılama sırasında 17/25 Aralık dosyasını, dosyaya sunmuştuk. Israrla şunu ifade etmiştik: Bu olguların doğru olmadığı konusunda en ufak bir şüphe varsa ses kayıtları üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırın. Mahkeme buna gerek duymadı. Haluk Koç’un açıkladığı TÜRGEV’le ilgili bilginin, doğru olgulara dayalı olduğu mahkemece kabul edildi, iftira suçunun oluşmadığı değerlendirildi. Karar, oy birliğiyle verildi.”
<< Önceki Haber "99,9 milyon dolar iftira değil, gerçek" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER