[Dr. Ergün Çapan] Diyanet'in “Ultra Cımbızlama Mühendisliği”
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Şubat 10 2021
Paylaş
X Post
İlahiyatçı yazar Dr. Ergün Çapan 'Diyanet’in Fethullah Gülen Raporu ve yapılan 'Cımbızlama Mühendisliği' ile ilgili üç yazılık bir makale dizisi kaleme aldı. Raporun nasıl bir metotla kaleme alındığını gözler önün seren önemli bir analiz. Makalenin üçüncü ve son bölümünü yayımlıyoruz.
“CIMBIZLAMA MÜHENDİSLİĞİ” VE DİYANET’İN FETHULLAH GÜLEN RAPORU-3
DR. ERGÜN ÇAPAN | Samanyoluhaber
Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in bir insanın görüşlerinin, cımbızlama mühendisliği ile ele alınarak tekfîr ve tadlîl edilmemesi gerektiği yönündeki söylemiyle, kendilerinin başkanlığı döneminde Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında hazırlattığı “Kendi dilinden F…” isimli raporda takip ettikleri eylemi, bir örnek üzerinden maddeler halinde analiz etmeye çalıştığımız yazı dizisini bu son bölüm ile noktalayacağız.
5.Gülen, tecsim-teşbih konusunda Ehl-i Sünnet ulemasıyla aynı yaklaşıma sahiptir ve Allah’a hakiki manada el, ayak, göz gibi uzuvlar nispet etmenin dalalet olduğunu eserlerinde gayet net ifade etmektedir: “Bir kısım Müşebbihe ve Mücessime, biraz da bu sıfatları inkâr etme durumuna düşmemek için –hâşâ– Zât-ı Ulûhiyet’i de tıpkı insanlar gibi eli-ayağı, gözü-kulağı olan, inen-çıkan, koşan, yaklaşan, sevinen-gülen ilâ âhir… bir varlık olarak tasavvur etmiş ve fikren dalâlete sürüklenmişlerdir.” (Gülen, Kalbin Zümrüt Tepeleri, 4/148)
Gülen’in bütün eserlerini inceleyerek bu raporu hazırladıklarını öne sürenlerin, onun teşbih ve tecsim konusunda Ehl-i Sünnet ulemasıyla aynı yaklaşıma sahip olduğunu görmüş olmaları gerekirdi. Ne yazık ki tam tersini iddia ederek ona “müşebbihe” ve mücessime yaftası yapıştırmaktan çekinmemişlerdir. Bu yapılan şeyi ne ilmi yaklaşımla ne de iyi niyetle telif etmek mümkündür.
6. Gülen, Allah’ın zaman ve mekandan münezzeh olduğunu eserlerinde pek çok yerde açık ve net bir şekilde ifade etmiştir. Mesela; “Allah, zamandan, mekândan, hayyizden müberra ve mukaddestir. O’na bir yer takdir edildiğinde tecsim ve teşbihe girilmiş ve O (celle celâluhu), mahlûkata benzetilmiş olur.”
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.NATO: İran füzesi, Kıbrıs’ı değil Türkiye’yi hedef aldı2.Riyad’da alarm: Diplomatik bölgede “sığınak” uyarısı3.Washington Post: Trump Kürt liderlere “tarafınızı seçin” mesajı verdi4.Rusya ve Ukrayna’dan büyük esir takası: 500’e 500 anlaşması5.Nahçıvan’da İHA krizi: Bakü’den İran’a sert uyarı, misilleme hazırlığı
6.Trump’tan dikkat çeken çıkış: “İran’daki lider seçiminde ben de olmalıyım”7.TOKİ Ankara kurasında “kayıp konut” krizi: 497 dairenin akıbeti ne olacak?8.MEB’den ‘Fatma Nur Çelik’ kararı; Kendisini yaşatamadıkları okula adını verecekler9.İran’dan Azerbaycan’a İHA saldırısı iddialarına yalanlama: “Provokasyonun arkasında...”10.Hatay'a düşen İran füzesi tartışmaları ateşledi: NATO'dan kritik Türkiye açıklaması!

ORHAN KESKİN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

NATO: İran füzesi, Kıbrıs’ı değil Türkiye’yi hedef...

Riyad’da alarm: Diplomatik bölgede “sığınak” uyarı...

Washington Post: Trump Kürt liderlere “tarafınızı ...

Rusya ve Ukrayna’dan büyük esir takası: 500’e 500 ...

Nahçıvan’da İHA krizi: Bakü’den İran’a sert uyarı,...






