1 ton patates 1 çeyrek altın etmiyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Ağustos 2 2020
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazlık patates hasadının, talep darlığı nedeniyle tüccar alım yapmayınca maliyetine de satılamadığını söyledi. Maliyeti 90 kuruş olan yazlık patatesin, tarlada 50 kuruş ettiğini belirten Gürer, “Bugün çeyrek altının fiyatı 700 liraya dayandı. Üretici 1 ton patatese karşılık 1 çeyrek altın bile alamıyor” dedi.
Pandemi sürecinden turizmin  yediği darbenin üreticiyi de olumsuz etkilendiğini, boş kalan oteller ve lokantalarda kızartmalık ve yemeklik patates tüketiminin düştüğünü ifade eden Ömer Fethi  Gürer, “Korona virüs turizmi vurdu, patates üreticisi yandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ekin’ dediği için üretim yapan çiftçinin ürünü elinde kaldı. İktidar ise bu olumsuz tabloyu seyretmekle yetiniyor” diye konuştu.  

ÜRETİCİ 1 TON PATATESE KARŞILIK 1 ÇEYREK ALTIN BİLE ALAMIYOR 

Gürer, yazlık patateste dekar başına 4 ton hasat yapılabildiğine işaret ederek, “Bugün çeyrek altının fiyatı 700 liraya dayandı. 1 ton patates ise 500 liraya zor satılıyor. Patates üreticisi onca emek ve maliyetle elde ettiği 1 ton patatesine karşılık 1 çeyrek altın bile alamıyor.  Girdi fiyatları artıyor. Gelir düşüyor. Üretimde 2002 yılında 6,5 milyon ton yazlık ve kışlık patates hasat edilirken son yıllarda rekolte 5 milyona kadar düştü. Bu olumsuz tablo, üreticinin ülkemizdeki  durumun ortaya konması bakımından önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.  

MALİYET 90 KURUŞ, SATIŞ 50 KURUŞ 

Adana ve Ödemiş’te yazlık patates hasadının tamamlandığını, Niğde, Kayseri, Tokat ve Afyon’da ise hasadın devam ettiğini ifade eden Gürer, “Patates üretiminin maliyeti 90 kuruşu geçiyor. Hasadın ilk günlerinde 90 kuruş ila 1 lira arasında satılabilen yazlık patates, bugün 50 kuruşa kadar düştü. İhracatta ön izin şartı kaldırılmasına rağmen talep darlığı nedeniyle tüccar patatese 50 kuruştan fazla para vermiyor. Geçen yıl  1 lira 20 kuruştan satılan yazlık patates, maliyetlerin artmasına rağmen bu yıl 50 kuruşa kadar düştü” dedi.  

PANDEMİ ÇİFTÇİYİ BÜYÜK SIKINTIYA SOKTU 

Patates par

Bu haberler de ilginizi çekebilir