10. Sulh Ceza Hakimi'nin kararı neden yok hükmünde?

10. Sulh Ceza Hakimi'nin itiraz kararı ne anlama geliyor, bir anlamı var mı? Samanyoluhaber.com olarak hukukçulara sorduk...

10. Sulh Ceza Hakimi'nin kararı neden yok hükmünde?

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin tutuklu 63 kişi hakkında verdiği tahliye kararından sonra İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesinin bir karar vererek tahliye kararından önce İstanbul Nöbetçi 29. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen hakimin reddinin kabulü kararının   geçersiz olduğuna karar verdi. Yargıda Birlik Platformu üyeleri tarafından kurulan ve hükümete yakın yayın yapan adalet gündemi.net isimli sitede tahliyeye engel olmak için nöbetçi 10. SCH tarafından verilen kararın son sayfası yayınlandı. (Haberin son paragrafında karar metnini okuyabilirsiniz)

Peki konu iddia edildiği gibi mi? İşte Sulh Ceza Hakiminin kararını çürüten ve yok hükmünde olmasını sağlayan kanun maddeleri...

1- Öncelikle bu kararda; 10. Sulh Ceza Hakimi, İstanbul 29. Asliye ceza mahkemesinin reddi hakimin kabulüne ilişkin kararının yok hükmünde olduğunu söylüyor. Ancak Nöbetçi 10. sulh ceza mahkemesinin hukuki dayanağı olmadan verdiği bu hukuksuz kararda bile İstanbul  32. Asliye ceza mahkemesinin tahliye kararına ilişkin bir ifade bulunmuyor. Bu hukuksuz karar bile İstanbul  32. Asliye ceza mh nin tahliye kararları engelleyecek mahiyette olmadığını ortaya koydu.
(Ayrıca nöbetçi 10. Sulh ceza hakimi, 32. Asliye Ceza M’ den sadece Ramazan Akyürek'in tutuklandığı2014/40810 sayılı dosyanın gönderilmesini istedi.  Oysa İstanbul 29. Asliye ceza mahkemesinin verdiği reddi hakimin kabulü kararında ve 32. Asliye ceza mahkemesinin verdiği tahliye kararı toplam 7 ayrı soruşturma dosyasına ilişkindi.)

Yani Nöbetçi 10 Sulh ceza mahkemesnin hukuka aykırı olarak verdiği karar bile tutuklu sanıkların tahliyesine engel olacak mahiyette değil

2- Adalet gündemi sitesinde çıkan haberlerde;  Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün İstanbul’a 06/02/2015 tarihli bir genelge göndererek  "CMK 27.maddenin yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliklerini kapsamadığı ve bu hükmün zımmen ilga olduğu"nu belirterek sulh ceza hakimlerini reddi konusunda yine sulh ceza hakimlerinin bakabileceğini belirtmişti. İstanbul Nöbetçi 10. Sulh Ceza Mahkemesinin kararını bu genelgeye dayandırdığı belirtiliyor.

Ancak anayasamızın 138. Maddesinin 2. Fıkrası çok açık;
“Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.”

Bu durumda Adalet Bakanlığının mahkemelere genelge göndermesi hukuka aykırı. Mahkemelerin de bu genelgeye göre karar vermeleri de anayasaya aykırı.

İşte ilgili kararlar:

1982 ANAYASASI
A. MAHKEMELERİN BAĞIMSIZLIĞI
Madde 138 - Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.


5271 SAYILI CMK
Hâkimin reddi istemine karar verecek mahkeme

Madde 27 –   (1) Hâkimin reddi istemine mensup olduğu mahkemece karar verilir. Ancak, reddi istenen hâkim müzakereye katılamaz. Bu nedenle mahkeme teşekkül edemezse bu hususta karar verilmesi;
a) Reddi istenen hâkim asliye ceza mahkemesine mensup ise bu mahkemenin yargı çevresi içerisinde bulunan ağır ceza mahkemesine,
b) Reddi istenen hâkim ağır ceza mahkemesine mensup ise o yerde ağır ceza mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye, son numaralı daire için (1) numaralı daireye; o yerde ağır ceza mahkemesinin tek dairesi bulunması hâlinde ise, en yakın ağır ceza mahkemesine,
Aittir.
(2) Ret istemi sulh ceza hâkimine karşı ise, yargı çevresi içinde bulunduğu asliye ceza mahkemesi ve tek hâkime karşı ise, yargı çevresi içerisinde bulunan ağır ceza mahkemesi karar verir.
(3) Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin başkan ve üyelerinin reddi istemi, reddedilen başkan ve üye katılmaksızın görevli olduğu dairece incelenerek karara bağlanır.
(4) Ret isteminin kabulü halinde, davaya bakmakla bir başka hâkim veya mahkeme görevlendirilir.

Ret istemi üzerine verilecek kararlar ve başvurulacak kanun yolları

Madde 28 –   (1) Ret isteminin kabulüne ilişkin kararlar kesindir; kabul edilmemesine ilişkin kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir. İtiraz üzerine verilen ret kararı hükümle birlikte incelenir.

İŞTE SULH CEZA HAKİMİNİN HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEKİ KARARI



SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber 10. Sulh Ceza Hakimi'nin kararı neden yok hükmünde? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER