10 ülkeden 30 akademisyen 'uluslararası hukuk' için Turgut Özal'da buluştu


Turgut Özal Üniversitesi, 'Uluslararası Hukuk ve Devlet Politikaları' konulu konferansa ev sahipliği yaptı. Kanada, ABD, Brezilya, İngiltere, İtalya, Polonya, Kolombiya, İspanya, Yunanistan ve Japonya gibi ülkelerden 30 akademisyenin katıldığı panelde uluslararası ve ulus üstü hukukun ulus devletlerin yasal düzenleri ve politikaları üzerindeki etkileri incelendi.

Turgut Özal Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, Canadian Council on International Law, Association for Canadian Studies, Intercultural Dialogue Institute ve Centre for Global and Regional Studies (CEGRES) tarafından iş birliğiyle organize edilen konferansın açılış konuşmasını Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulkadir Şengün yaptı. Şengün, "Günümüzde devletler dünya ile entegre olma çabası içinde. Bu kez ülkelerin karşısına kendi hukuk kuralları ve siyasi politikaları ile uluslararası hukuk düzenine uyum sorunsalı çıkmaktadır. Bugün burada ülkemizin ve dünyanın önde gelen hukukçu ve akademisyenleriyle bu konuyu mercek altına almak için bir araya geldik." dedi.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı ise gelen akademisyen ve öğrencilere konferansa katılımlarından dolayı teşekkür etti. Adalı günümüzün en önemli meselelerinden birinin hukuk ve adalet ilkelerine dayalı küresel bir hukuk düzeni inşası olduğunu ve bu düzeni oluşturmak için devletlerin uluslararası hukuka ihtiyacı olduklarının altını çizdi.

DEVLETLERİN ULUSLARARASI HUKUKA YAKLAŞIMLARI

Toplam 7 panel şeklinde gerçekleştirilen konferansta ilk gün, uluslararası ekonomi, yatırım hukuku ve ulusal politikaların oluşturulması, uluslararası hukuk ve ulusal mahkemeler, geçiş dönemi adaleti ve çatışma sonrası toplumlarda uluslararası hukukun önemi ile uluslararası hukuk ve iç hukuk teorik perspektifler açısından geniş bir şekilde değerlendirildi.

Ottowa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Andre Braen, 'Kanada'da Yargının Bağımsızlığı' konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Nicolas Copernicus Üniversitesi'nden Doç. Dr. Michal Balcerzak ise Polonya perspektifinden uluslararası hukuk ve ulusal mahkemeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. Kolombiya Başsavcısı Hukuk Baş müşaviri Prof. Sebastian Machado kendisinin üye olduğu Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Özgürlük Ordusu (ELN) arasında kurulan Barış Komisyonu tecrübelerine dayanarak, uluslararası hukukun insan haklarının ciddi ihlallerini onarmaya yönelik katkılarından bahsetti.

KİTLESEL İNSAN HAKLARI İHLALLERİ VE ULUSLARARASI TAZMİNATLAR

Konferansın ikinci gününde ise uluslararası hukuk ve uluslararası insan hakları hukukunun dünyanın çeşitli devletlerinde yargı organları, devlet kurumları ve siyasetçiler tarafından ne ölçüde kabullenildiği ve uygulanmakta olduğu masaya yatırıldı. Soykırıma tabi tutulan birçok ulusal toplulukları ulusal ve uluslararası yargı mercilerinde hukukçu olan Calgary Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kathleen Elizabeth Mahoney, uluslararası hukukta tazminat konusunu anlattı. Kanada yerel halklarına karşı yıllarca soykırım politikası uygulayan Kanada hükümeti ve Bosna halkına karşı soykırım suçları işleyen Sırp hükümetine karşı yürütülen davalarda önemli rol alan Prof. Dr. Kathleen Elizabeth Mahoney'in sunumu dinleyicilerin büyük ilgisini çekti.

Napoli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fulvio Maria Palombino, uluslararası yargılamalara uyma, uluslararası hukukun üstünlüğü ve temel ulusal prensipler konusunda sunum yaptı. Türkiye Uluslararası Hukuk Derneği Başkanı Doç. Dr. Cemalettin Karadaş ile Aksaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Arıcan ise uluslararası insan hakları hukukunda ağır ihlaller ve Türk Ceza Hukukunu değerlendirdi.

10 FARKLI ÜLKEDEN KATILIMCI GELDİ

10 farklı ülkeden yaklaşık 30 akademisyenin yer aldığı panelde katılan başlıca ülkeler Türkiye, Kanada, ABD, Brezilya, İngiltere, İtalya, Polonya, Kolombiya, İspanya, Yunanistan ve Japonya oldu. CİHAN
<< Önceki Haber 10 ülkeden 30 akademisyen 'uluslararası hukuk' için Turgut... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER