1000 yıllık tarihe kalaslı koruma!
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cuma, Şubat 26 2016
Kars'ta 10. yüzyılda Bagratlı Krallığı'nca Ermeni-Gürcü Kilisesi olarak inşa edilen daha sonra camiye çevrilen ibadethanenin bahçe duvarları kalaslarla ayakta tutulmaya çalışılıyor. Tarihi yapı çökme tehlikesi ile karşı karşıya iken hemen yanında bulunan Evliya Camii'ne ikinci bir abdesthane yapılması dikkat çekiyor.


Kars Kalesi'nin eteklerinde Kale İçi Mahallesi'nde, 10. yüzyılda Kral Abas'ın yaptırdığı 12 Havariler Kilisesi son 10 yılda 2 kez restore edildi. 1993 yılında cami olarak ibadete açılan yapının kubbesi ise son restorasyonda yenilendi. Bu çalışmalarda unutulan ise tarihi yapının bahçe duvarları oldu.

İKİNCİ ABDESTHANE SİLUETİ BOZUYOR
2015'de Evliya Camii bahçesinde var olan yapılara ihtiyaç olmamasına rağmen yenilerinin eklenmesi için çalışma başlatılırken dikkatlerden kaçmayan ise Evliya Camii ve Kümbet Camii (12 Havariler Kilisesi) arasına silueti bozacak abdesthanenin yapılıyor olması oldu. Söz konusu duruma Kafkas Üniversitesi (KAÜ) sanat tarihi öğretim görevlilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının sessizliğe bürünmesi tepki çekti.

Var olan abdesthanenin yapıldığı tarihlerde ise sadece bir kaç vatandaşın tepki gösterdiği çalışmalarda onlarca ağaç sökülmüştü. Gelinen noktada ise var olanın yerine bir tane daha abdesthane yapılırken turizm şehri olma iddiasındaki Kars'ın bin yıllık tarihinin kalaslara emanet edilmesi şaşırttı.

'BU ESERLER AVRUPA'DA OLSA ÇOK
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bilal Erdoğan hakkında şaşırtan kulis! Meğer 'eşkal'i benzediği için...2.Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Netenyahu izin vermiyor!3.Gazeteci Baransu’dan Cemal Enginyurt’a sert tepki: “Yalan söylemeye hiç mi utanmadın?”4.50 bin kişiye daha af geliyor: Kimler yararlanacak?5.Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye gitmiş
6.Cezaevindeki Tayfun Kahraman hastaneye kaldırıldı7.Mahkemenin gerekçeli kararı: Saraçhane'de Gazeteciler ve protestocular anayasal haklarını kullandı8.Türkiye'de uygulanan ÖTV Japon otomobil devini zorladı9.Murat Ongun'un X hesabına ulusal güvenlik gerekçesiyle erişim kısıtlaması10.Karabük’te 80 yaşındaki kadın donarak hayatını kaybetti

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Bilal Erdoğan hakkında şaşırtan kulis! Meğer 'eşka...

Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Ne...

Gazeteci Baransu’dan Cemal Enginyurt’a sert tepki:...

50 bin kişiye daha af geliyor: Kimler yararlanacak...

Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye git...


