105 akademisyen ve 69 kent konseyi temsilcisi Bursa'da buluştu


Bursa Kent Konseyi (BKK) ev sahipliğinde düzenlenen '2. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu', akademisyen ve kent konseyi temsilcilerinin katılımıyla başladı.

BKK koordinasyonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliğiyle düzenlenen II. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu, 50 üniversiteden 105 akademisyenin, 69 kent konseyinden temsilcinin ve gönüllü katılımcıların katılımıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda başladı. Fuaye alanında ise 27 adet poster-bildir-sunum sergileniyor. Sempozyum destekçileri arasında ise İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilat (UCLG-MEWA), Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) yer alıyor.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bağımsız olarak şehirleri için çalışan kent konseylerinin meselelerinin tartışılacağını dile getirdi. Altepe, şunları kaydetti: "Kent konseyleri, şehirlerin en önemli dinamikleridir. Şehrin için heyecan duyan, şehrine katacak birikimi olan insanların buluşma noktasıdır. Kent konseyleri, örnek faaliyetlere imza atılan, doğru işler için yöneticilere cesaret veren, katkı sağlayan, sıkıntıların çözümüne yol gösteren kurumlardır."

BKK Başkanı Semih Pala ise "Kent konseyi kavramıyla topluma verilen hak iyi değerlendirilmeli. Demokrasi kültürünün, uzlaşma ve hoşgörü anlayışının, insan ilişkilerinin, özgürlükler ve insan haklarının geliştirilmesi için herkese ve her kesime açığız. Demokrasi, hukuk, insan hakları ve özgürlükler gibi temel prensipler çerçevesinde çalışıyoruz. Kent konseylerinin danışma merkezi olmanın gururunu yaşıyoruz. Sempozyumun, demokrasi, insan hakları, hukuk ve özgürlükler bağlamında Türkiye'nin gelişimine katkı sunacağına inanıyorum. Çalışmanın ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Elban, 1992 Rio Zirvesi'yle başlayan Yerel Gündem 21 sürecinin Türkiye'de 1997'de uygulandığını hatırlattı. Ciddi bir altyapı oluşturulduğunu ve hareketin gelişim sağladığını anlatan Elban, 2004 senesinde yürürlüğe giren kanunla kent konseyleri düzenlemesinin hukuka girdiğini söyledi. Geçen senelerle kent konseylerinde ciddi gelişmeler olduğunu dile getiren Elban, şunları söyledi: "Ancak kent konseylerinde görev alanlarla görüştüğümüzde sürecin hızlı gitmediğini söylüyor. Fakat bizler bu gelişimin farkındayız. Birçok kent konseyimiz yapısıyla örnek alınacak hale geldi. Hatta kent konseyleri ülkemize has bir model olarak gelişti. Yeterli olmadığını biz de biliyoruz. Bakanlık olarak kent konseylerinin sürekli geliştirilmesini gündemimizde tutuyoruz. Sempozyumda belirlenen alt başlıkların faydalı olduğunu düşünüyorum. Sempozyumda elde edilecek çıktılarda, modelin geliştirilmesi ve mevzuat açısından değişikliklerin yapılması için önerilerin çıkacağına inanıyorum."

Program, UÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay tarafından okunan açılış bildirisiyle devam etti. CİHAN
<< Önceki Haber 105 akademisyen ve 69 kent konseyi temsilcisi Bursa'da buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER