120 bin mahkuma erken tahliye gündemde: Kritik tarih belli oldu

120 bin mahkuma erken tahliye yolunu açacak infaz düzenlemesi Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı.

SHABER3.COM

Son günlerde sosyal medyada konuşulan olası infaz düzenlemesi beraberinde bu soruları da beraberinde getiriyor. Habertürk gazetesi yazarı Yasemin Güneri söz konusu af düzenlemesinin detaylarını okuyucularla paylaştı:

Açık cezaevlerinde kalan yaklaşık 120 bin mahkum Kovid-19 süresince izne gönderildi. İzin süresi bittiğinde yeniden izinler uzatıldı. En son kabine toplantısında alınan kararla açık cezaevlerinde kalan mahkumların izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı.

Üç yılı aşkın bir zamandır açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, bir defaya mahsus 'infaz iyileştirmesi' yapılmasını masaya yatırdı.

Şu anda izinde olan 120 bin mahkumu tekrar cezaevine almak sorun olacak.

Açık cezaevinden izne giden mahkumların büyük bir bölümü yeniden işini ve düzenini kurdu. Açık cezaevine yeniden dönüp ceza çekmek, kendi isteği dışında izne gönderilenlerin kurulu düzenini bozacak. 

İzne gitmeyi de kendisi talep etmediği için ve zorunluluktan gittiği için yeniden cezaevine dönmek istemeyen mahkumların 'firar' etmesine neden olacak.

İzin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için 'infaz iyileştirilmesi' sesli olarak dillendirilmeye başlandı.

Yapılacak yasal bir değişiklikle 'infaz iyileştirmesi' yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.

KRİTİK TARİH: 31 TEMMUZ
Düzenlemenin kısmi bir affa dönüşmesi için ise kritik tarih 31 Temmuz 2023 olarak öne çıkıyor. Bu tarihte, mahkumların izinleri bitmiş olacak.
<< Önceki Haber 120 bin mahkuma erken tahliye gündemde: Kritik tarih belli oldu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER