13 yıl sonra Meclis'te bir ilk

2002 yılında 16 günde, 2007'de 38 günde ve 2011'de de 24 günde hükümet kurulmuştu.

13 yıl sonra Meclis'te bir ilk

Ge­nel se­çi­min üze­rin­den tam bir ay geç­ti. Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, hü­kü­me­ti kur­ma gö­re­vi­ni hâ­lâ kim­se­ye ver­me­di. Mec­lis Baş­ka­nı'nın se­çil­me­si ve Mec­lis Baş­kan­lık Di­va­nı­’nın oluş­ma­sı­nın bek­len­di­ği ifa­de edil­di. An­cak ge­ri­de ka­lan 13 yıl­da AKP hü­kü­met­le­ri ku­ru­lur­ken ne Mec­lis Baş­ka­nı ne de di­va­nın ku­rul­ma­sı bek­len­di. 2002 yı­lın­da 16 gün­de, 2007'de 38 gün­de ve 2011'de de 24 gün­de hü­kü­met ku­rul­du.

AYNI GÜN MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ

AK­P’­nin ik­ti­da­ra gel­di­ği 3 Ka­sım 2002 se­çi­mi­nin ar­dın­dan 10. Cum­hur­baş­ka­nı Ah­met Nec­det Se­zer, 14 Ka­sı­m’­da dö­ne­min AKP Ge­nel Baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan ile gö­rüş­tü. Er­do­ğan'ın mil­let­ve­ki­li ol­ma­ma­sı ne­de­niy­le 16 Ka­sım 2002’de AKP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ab­dul­lah Gü­l’­ü hü­kü­me­ti kur­mak­la gö­rev­len­dir­di.

19 Ka­sım'da 58. Hü­kü­met, Cum­hur­baş­ka­nı Se­zer ta­ra­fın­dan onay­lan­dı. İlk AKP hü­kü­me­ti gö­re­ve baş­la­dı. Bü­lent Arınç da ay­nı gün 19 Ka­sı­m’­da TBMM Baş­ka­nı se­çil­di. Er­do­ğa­n’­ın Si­ir­t’­ten mil­let­ve­ki­li se­çil­me­siy­le 12 Mart 2003’te Gül is­ti­fa et­ti. Er­do­ğan, 59. Hü­kü­me­ti 14 Mar­t’­ta kur­du.

SE­ZER GÖ­REV­LEN­DİR­ME­Yİ YAP­TI

Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri­nin kri­ze dö­nüş­tü­ğü 2007’de­ki 22 Tem­muz Ge­nel Se­çi­mi­’nin ar­dın­dan Cum­hur­baş­ka­nı Se­zer, Er­do­ğa­n’­ı 6 Ağus­to­s’­ta hü­kü­me­ti kur­mak­la gö­rev­len­dir­di.

Gö­re­vi Se­ze­r’­den alan Er­do­ğan, hü­kü­me­ti kur­mak için Gü­l’­ün se­çil­me­si­ni bek­le­di. 60. Hü­kü­me­t’­in ona­yı­nı da 11. Cum­hur­baş­ka­nı Gül 29 Ağus­to­s’­ta ver­di. 9 Ağus­tos 2007’de de TBMM Baş­kan­lı­ğı­’na Kök­sal Top­tan se­çil­di.

ER­DO­ĞAN  BEK­LE­ME­MİŞ­Tİ

6 Ağus­tos 2007’de gö­re­vi Se­ze­r’­den alan Er­do­ğan, o dö­nem ba­sın men­sup­la­rı­nın “45 gün­lük sü­re­yi so­nu­na ka­dar bek­le­ye­cek mi­si­ni­z” so­ru­su­na şu ce­va­bı ver­di:

“Ar­ka­daş­lar bir tak­vim kul­la­nı­la­cak den­di­ği an­da bu il­la 45 gü­nün so­nu­na ka­dar di­ye ol­maz. Ba­kın bi­zim bu ara­da Mec­lis Baş­kan­lı­ğı se­çi­mi­miz var, Mec­lis Baş­kan­lık Di­va­nı­’nın oluş­ma­sı var, cum­hur­baş­kan­lı­ğı var, hü­kü­me­ti kur­ma du­ru­mu var. Hep­si de şu an­da iç içe geç­miş. Bu­ra­da­ki ön­ce­li­ği ar­ka­daş­la­rı­mız­la de­ğer­len­di­re­ce­ğiz. Ona gö­re de adı­mı­mı­zı ata­ca­ğız.”

 24 GÜN SONRA HÜKÜMET KURULDU

12 Ha­zi­ran 2011'de ya­pı­lan ge­nel se­çim­de ise Cum­hur­baş­ka­nı Ab­dul­lah Gül, hü­kü­me­ti kur­ma gö­re­vi­ni 30 Ha­zi­ra­n’­da Er­do­ğa­n’­a ver­di. 61. Hü­kü­met 6 Tem­mu­z’­da Cum­hur­baş­ka­nı Gü­l’­ün ona­yıy­la ku­rul­du. Bu dö­nem­de Mec­lis Baş­kan­lı­ğı­’na da 4 Tem­muz 2011'de ya­pı­lan baş­kan­lık se­çi­mi­nin üçün­cü tu­run­da Ce­mil Çi­çek se­çil­di.

YILMAZ EÇ-KAPA YAPTI, MECLİS GERİLDİ

TBMM Baş­ka­nı İs­met Yıl­maz, Mec­lis Baş­ka­nı se­çil­dik­ten son­ra ilk de­fa Ge­nel Ku­rul'da Baş­kan­lık Di­va­nı'nda­ki ye­ri­ne otu­ra­rak Mec­li­s aç­tı.

Baş­kan­lık Di­va­nı'nın te­şek­kül et­me­me­si ne­de­niy­le ça­lış­ma­la­ra baş­la­na­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­te­rek, Lüb­nan Tez­ke­re­si'ni gö­rüş­mek için bu­gün sa­at 15.00'te top­lan­mak üze­re bir­le­şi­mi ka­pa­tan Yıl­maz'a CHP mil­let­ve­ki­li tep­ki gös­ter­di.

‘ÇİFTLİĞE ÇEVİRDİNİZ’

 "Al­lah be­la­nı­zı ver­sin, Mec­lis'i ça­lış­tır­mı­yor­su­nuz" di­ye ba­ğı­ran Mah­mut Ta­nal, boş olan AKP sı­ra­la­rı­nı ga­ze­te­ci­le­re gös­te­re­rek, "İş­te gö­rün, sı­ra­la­rı bom­boş" de­di. Mu­sa Çam da, "Bir ay­dır Mec­lis'i ça­lış­tır­mı­yor­lar. Mec­lis'i çift­li­ğe çe­vir­di­ler" di­ye tep­ki gös­ter­di.

EVREN, GÖREVİ 14 GÜNDE VERMİŞTİ

12 Ey­lül dar­be­si­nin ar­dın­dan ilk ge­nel se­çim­ler 6 Ka­sım 1983’te ya­pıl­dı. Mil­li Gü­ven­lik Kon­se­yi'nin izin ver­di­ği 3 par­ti­nin ka­tıl­dı­ğı se­çim­ler­de Tur­gut Özal li­der­li­ğin­de ku­ru­lan Ana­va­tan Par­ti­si, 400 ki­şi­den olu­şan TBMM’­de 211 mil­let­ve­ki­li çı­kar­ta­rak tek ba­şı­na ik­ti­dar ol­du. Cum­hur­baş­ka­nı Ke­nan Ev­ren 20 Ka­sı­m’­da Tur­gut Öza­l’­a hü­kü­me­ti kur­ma gö­re­vi­ni ver­di.

24 Ka­sım 1983’te top­la­nan TBMM'de Baş­kan­lık Di­va­nı'nın oluş­ma­sıy­la MGK'nın gö­re­vi so­na er­di. 13 Ara­lık'ta Özal baş­ba­kan­lı­ğın­da ANAP hü­kü­me­ti ku­rul­du. 4 Ara­lık 1983'te ya­pı­lan se­çim­ler­de Mec­lis Baş­kan­lı­ğı­’na Nec­met­tin Ka­ra­du­man se­çil­di.



3 Ka­sım 2002 ge­nel se­çim­le­rin­den 6 gün son­ra 9 Ka­sı­m’­da YSK se­çim so­nuç­la­rı­nı açık­la­dı. 7 gün son­ra ise hü­kü­met kur­ma gö­re­vi ve­ril­di. Üç gün son­ra da hü­kü­met ku­rul­du. 22 Tem­muz 2007 se­çim­le­rin­de ise YSK 30 Tem­mu­z’­da so­nuç­la­rı açık­la­dı. 6 gün son­ra hü­kü­met kur­ma gö­re­vi AK­P’­ye ve­ril­di.

12 Ha­zi­ran 2011 se­çim­le­rin­de de  YSK 18 Ha­zi­ra­n’­da so­nuç­la­rı açık­la­dı. So­nuç­la­rın açık­lan­ma­sın­dan 8 gün son­ra 30 Ha­zi­ra­n’­da hü­kü­met kur­ma gö­re­vi ve­ril­di. 6 Tem­mu­z’­da da hü­kü­met ku­rul­du. 7 Ha­zi­ran 2015 se­çim­le­rin­de ise YSK 18 Ha­zi­ra­n’­da so­nuç­la­rı açık­la­dı. An­cak ara­dan 19 gün geç­me­si­ne rağ­men hü­kü­met kur­ma gö­re­vi ha­la ve­ril­miş de­ğil.

TEPKİLER...

CHP Grup Baş­kan­ve­ki­li Le­vent Gök: Cum­hur­baş­ka­nı gö­re­vi­ni yap­mı­yor. Ça­lış­ma­lar AK­P’­nin ol­du bit­ti­ye ge­ti­re­ce­ği bir sü­re­ce ya­yıl­mak is­ten­mek­te. Bu tea­mül­lere uy­gun de­ğil.

MHP Grup Baş­kan­ve­ki­li Yu­suf Ha­la­çoğ­lu: Bu du­rum Tür­ki­ye­’de da­ha ön­ce hiç ya­şan­ma­dı. Her­hal­de Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı hü­kü­met ku­rul­sun is­te­mi­yor. İs­te­sey­di gö­rev­len­dir­me­yi ya­par­dı.

AKP es­ki Mil­let­ve­ki­li Er­dal Kal­kan: Cum­hur­baş­ka­nı­nın se­çim so­nuç­la­rı­nı al­gı­la­ya­ma­dı­ğı an­la­şı­lı­yor. Ye­ni bir çö­züm ara­ya­ca­ğı yer­de bu­na­lı­mı ar­tır­mak istiyor.

Bugün
<< Önceki Haber 13 yıl sonra Meclis'te bir ilk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER