130 yıllık gelinlik sergide

130 yıllık gelinlik sergide

'Gelenekseli Sergile' sloganı ile yola çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK), Türkiye'nin 7 bölgesinden farklı renkleri yılsonu sergilerinde sergilemeye devam ediyor. Marmara Bölgesini İzmit ilçesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni Çayırova ilçesinde sergileyen KO-MEK, şimdide Karadeniz Bölgesi'ni Kartepe ilçesinde sergilemeye hazırlanıyor. 12 Nisan Salı günü yapılacak sergide, Karadeniz yöresine ait gelenek ve göreneklerin yanı sıra birbirinden güzel renkler ve tatlar yansıtılacak. Sergide ayrıca 5 kuşak görmüş yaklaşık 130 yıllık gelinlik bulunuyor.

Karadenizli bir aileye ait olan gelinlik 5 kuşak yaşamış. Trabzon'dan alınarak Uzuntarla'ya getirilen gelinlik burada başta KO-MEK giyim ve mefruşat usta öğreticisi Nigar Tohumcu, iğne oyası usta öğreticileri ve kursiyerleri tarafından büyük bir titizlikle işlenerek, eski haline getirilmiş. 130 yıllık tarihi günümüze yansıtan gelinlik; işlemeleri ve renkleri ile âdeta bizleri yaşadığı döneme götürüyor. O dönemde varlıklı ailelerin gelinlerinin giyebildiği işlemeli bu tür gelinlikler, günümüzde artık kına gecelerinde kaftan olarak kullanılmakta. 12 Nisan Salı günü Kartepe İlçe Sergisi'nde sergilenecek olan gelinlik, Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nden de istenmiş ama aile, hatıra olduğu için vermek istememiş.

130 yıllık gelinliği kursiyerleri ile birlikte yeniden elden geçirerek ilk günkü gibi yeni olmasını sağlayan KO-MEK giyim ve mefruşat usta öğreticisi Nigar Tohumcu, gelinliğin 130 yıldan daha fazla olduğunu ve has ipekten oluştuğunu, saf ipek kozasından üretildiğini ifade ederek, gelinliğin Maraş işiyle işlendiğini belirtti. Gelinliğin sahibinin bir çift küpe ve bu gelinlikle gelin olduğunu ifade eden Tohumcu, gelinliği gelinin eltileri ve Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nden istendiğini ancak vermediğini belirtti. İşlemelerini zor da olsa tamir etmeyi başardıklarını ifade eden Tohumcu, gelinliğin aslına uygun tamir edildiğini, başlığını ve duvağını birebir uyguladıklarını belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber 130 yıllık gelinlik sergide Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER