15 tarım işçisinin ölümüne sebep olan sürücü: Üzgünüm, keşke ben ölseydim


Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde, asma yaprağı toplamaya giden 13'ü kadın 1'i çocuk 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği kazanın ardından tutuklanan ve hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan tanker sürücüsü E.İ., ilk kez hakim karşısına çıktı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme heyeti, sürücü İ.E.'nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 10 Mart 2016 tarihine erteledi.
Ayrıca mahkeme, 15 Ocak 2016 tarihinde de kaza yerinde, keşif yapılmasını, keşif sonuçlarının uzman kişiler tarafından incelenmesini de istedi. Tutuklu yargılanan tanker şoförü E.İ. verdiği ifadesinde 'Keşke ben ölseydim." dedi.

Gölmarmara ilçesine bağlı Hacıveliler Köyü yakınlarında, 6 Temmuz sabahı saat 05.00 sıralarında kullandığı tankerle, Seydi Aydın yönetimindeki kamyonete çarpıp 15 tarım işçisinin ölümüne sebep olan E.İ.'nin, 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Gölmarmara'da Ağır Ceza Mahkemesinin olmamasından dolayı Akhisar'da yapılan yargılamaya, tutuklu sanık E.İ.'nin yanı sıra, kazada can veren tarım işçilerinin yakınlarından Ali Kars, Gürbüz Çetin, Ersan Yaşar, Kamil Uysal, Mehmet Aydın, Mehmet Orhan, Veli Zengin, Ertuğrul Uysal ile tarafların avukatları hazır bulundu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da duruşmayı izleyip ailelere destek verdi.

Duruşmada aylık bin 500 TL geliri bulunduğunu söyleyen tanker şoförü İ.E., kazadan önce, Bergama'dan aldığı sütü İstanbul'a götürdüğünü burada 2 saat süren boşaltım işleminden sonra geri dönüş yoluna çıktığını anlattı. İ.E., yol boyunca Susurluk, Balıkesir ve Akhisar'da, sahur yapmak için uygun park yerleri bulamadığı için durmadığını, kaza yerine kadar seyir halinde olduğunu söyledi. Yolda seyir halinde iken sahurunu yaptığını belirten İ.E., kaza anını ise "Kaza yerinden önce viraj vardı. Virajdan çıktıktan sonra karşıdan gelen aracı gördüm. Bu sırada kendi şeridinden geliyordu. Hatta sağ farı salınıyordu. Sonra yavaş yavaş benim şeridime geçmeye başladı. Bu sırada aramızda yaklaşık 400 metre mesafe vardı. Sinyal vermemişti, ama ben köye döneceğini düşünüp sol şeride geçtim. Bu sırada aramızda yaklaşık 200 metre vardı. Hızım da 60 ya da 70 kilometredeydi. Ancak karşıdan gelen aracın hızının dönüş yapacak olan bir aracın hızında olmadığını fark ettim. Bunun için de kornaya basınca araç önce kendi şeridine geçmeye çalıştı sonra tekrar benim şeridime girdi. Ben de frene basmama rağmen duramadım. Yaklaşık 15 metre kalmıştı ki fren yaptım ama zaten çarpışma da o anda oldu." dedi.

Tankerde takılı olan takometreyi, kaza anında kendisinin çarpma sonucu kırdığını da ileri süren İ.E., araçtan inip yerdeki yaralıları görünce sağlık ekiplerinden, polis ve jandarmadan yardım istediğini, yaralılara müdahale ettiğini, çarptığı kamyonette çıkan yangını söndürdüğünü de öne sürdü. İ.E., son söz olarak da "Üzgünüm. Keşke ben ölseydim. Kimseye zarar gelmeseydi. Çok özgünüm." ifadelerini kullandı.

Tanker sürücüsü İ.E.'nin, ifadesinin tamamlamasının ardından söz alan Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, sürücünün kazadan sonra gerçekleri, saklamaya çalıştığını, GPS kayıtlarının ortaya çıkmasıyla, bu kez yeni duruma göre ifade verdiğini ifade etti. Avukat Ali Arslan, "Daha ilk andan itibaren kazayı, gizleme, gerçekleri saklama, delilleri karartmaya çalıştı. Doğruları anlatmıyor. Dosyaya giren raporlardan sonra ifadesini değiştirdi. Gerçekleri sakladığını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

İ.E.'nin avukatı Zeynep Kuştepesi Kamacı da kamyonet sürücüsünün kanında 'parasetamol' maddesinin bulunduğunu, ağrı kesicilerde bulunan bu maddenin uyku hali yaptığını, zaten kazanın oluş şeklinin de kamyonet sürücüsünde uyku durumunun bulunduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü. Kazanın oluş şeklinin ayrıca kamyonet sürücüsünün, dikkatsiz davrandığını ortaya koyduğunu da, iddia eden avukat Kamacı, "Müvekkilim biri kazayı önlemek için karşı şeride geçmiştir. İfadedeki çelişkiler, olayın heyecanından kaynaklanıyor. Bunlar yalan ifade değil." diye konuştu.

Duruşmadan sonra ailelere destek vermek için gelen CHP Grup Başkanıvekili Özgür Özel de "Manisa'nın büyük davalarından birisinin daha başladı. Bu dava bir trafik kazası davası değildir. Aslında devlet tarafından bir görevi ihmal davasıdır. Bir iş cinayeti davasıdır. Bu bir kadın cinayeti davasıdır. Duble yollar yaptıklarını söyleyenler, iki büyük ilçenin yolunu tamamlamadılar. Bir iş cinayeti davasıdır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 15 tarım işçisinin ölümüne sebep olan sürücü: Üzgünüm,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER