15 Temmuz’un önemli isimleri hâlâ ifade vermedi

15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı kışlasında yaşanan çatışmalarla ilgili davada sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasına devam edildi.

SHABER3.COM

15 TEMMUZ’UN LİSTELERİ ÖNCEDEN BELİRLENDİ

15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) kışlasında yaşanan çatışmalarla ilgili davada sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasına devam edildi.

Oda TV’nin haberine göre Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü celsesinde, son sanık Turgay Usanmaz savunmasını yaptı. 

Dönemin ÖKK Kurmay Başkanı Erdinç Kocayanak’ın koordinasyon subayı olan eski jandarma astsubay kıdemli başçavuş Usanmaz, 24 yıl boyunca karakol komutanlığından garnizon komutanlığına kadar birçok görevde bulunduğunu, faili meçhul cinayetleri araştıran biri olduğunu belirtip, şunları anlattı:

15 TEMMUZ’UN KARANLIK NOKTALARI AYDINLATILMADI

“15 Temmuz’un karanlık noktaları aydınlatılmadı. Başlangıçta hangi aşamadaysak, aynı aşamadayız. Kurmay Başkanının yanındayken şahit olduğum şeyler 15 Temmuz’un emaresiydi. Bunları ilk savunmamda anlattım, ama yetkili-etkili kuruluşların dikkatini çekmedi. Belki şimdi çeker düşüncesiyle yeniden anlatmak istiyorum.”

MEZUNİYET TÖRENİ TEAMÜLLERE AYKIRI ÖNE ÇEKİLDİ

Kursiyerlerin mezuniyet töreninin 1 ay öne çekildiğini, teamüllere aykırı olarak törene Genelkurmay Başkanı (Hulusi Akar) ve MİT Müsteşarı'nın (Hakan Fidan) katıldığını, Genelkurmay Başkanlığı’yla koordineli şekilde belirlendiği halde tören tarihinin 1-2 gün kala 14 Temmuz’a alındığını, törenden sonra Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarının saatlerce başbaşa görüştüğünü, Akar gittikten sonra da MİT Müsteşarı ile Zekai Aksakallı’nın uzun bir yürüyüş yaptığını hatırlatan Usanmaz, şöyle devam etti:

“16 TEMMUZ’DAN SONRA GELECEK PERSONEL LİSTEDE YOKSA KIŞLAYA ALINMAYACAK”

“Zekai Aksakallı’nın 4 Temmuz tarihli bir emri vardı. O zaman görevli bir arkadaşımız elinde bir listeyle geldi, ‘Kurmay Başkanımıza onaylatmam gerekiyor’ dedi. Kurmay Başkanı odasını kapatmış, evrak getirilmemesini istemişti. ‘Hayırdır’ dedim. ‘Haberin yok mu? 16 Temmuz’dan itibaren gelecek personel listede yoksa kışlaya alınmayacak’ dedi. Şaşırdım, çünkü hafta sonu ailelerimiz, başka birliklerden arkadaşlarımıza pikniğe dahi giderdik. Kimse şu ana kadar bunları yalanlamadı. Herhalde devlet sırrı ki gerekçesini saklıyorlar.”

Usanmaz, çok önemli isimlerin dinlenmediğine işaret ederek, “Zekai Aksakallı’yı geçtik, sıradan biri, halen Hakkari’de görevli olan o geceki nöbetçi subay Vural Volkan Bal gelmedi. Demek ki birkaç saat gelse Hakkari’yi teröristler işgal edecek. Bir tanığı mahkemeye getirmeyen veya getirtemeyen mahkemeden, tarafsız, adil, objektif karar vermesi nasıl beklenir?” dedi.

“KONUŞURSAN, SENİ ÖLDÜRÜRÜZ”

15-16 Temmuz’da yaşadıklarıyla ilgili olarak daha önceki ifadelerini tekrarlayan Usanmaz, o gece Semih Terzi ile gelen ve saat 03:06’da kendilerini derdest eden timin Ümit Bak ile Mehmet Ali Çelik’e, “Konuşursan, seni öldürürüz.” dediğini, öldürmeye de kararlı olduklarını, ancak daha sonra bir sebepten vazgeçtiklerini söyledi. 

Usanmaz, derdest görüntülerini seyrettirdikten sonra da, “Erdinç Kocayanak küfür ediyordu, ama darp yapılmaması konusunda da uyarıda bulunuyordu. Ben yıllardır yaptıklarımı anlatıyorum. Peki o kahramanlar bu yaptıklarını insanlığa, hukuka nasıl anlatacak? kendilerini nasıl savunacak?” diye sordu.
<< Önceki Haber 15 Temmuz’un önemli isimleri hâlâ ifade vermedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER