16 sanıklı PKK-Hizbullah davasında sadece 1 kişiye örgüt üyeliğinden ceza


16 sanığın yargılandığı PKK-Hizbullah terör örgütü üyeliği davasında sadece 1 sanığa örgüt üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 15 sanık, örgüt üyeliği suçundan beraat ederken 6 sanık da 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan ceza aldı.

Diyarbakır'da Yeni İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par Üyesi Aytaç Baran'ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi ve devamında çıkan olaylarda 3 kişinin daha ölmesiyle ilgili açılan terör örgütleri PKK ve Hizbullah üyeliği davası, güvenlik gerekçesiyle Kayseri'ye alınmıştı. 16 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın karar duruşması bugün Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya sanıklar katılmazken, bazı sanık avukatları hazır bulundu.

Mahkeme savcısı, bir önceki duruşmada verdiği mütalaasını tekrarladı. Sanıklardan Mehmet D.'nin (26), silahlı terör örgütü PKK/KCK üyesi Bayram Özelçi ve Mehmet Emin E. ile birlikte, Aytaç Baran'ın öldürülmesi sonrası çıkan olaylarda birlikte hareket ettiği, örgüt hiyerarşisine bilinçli olarak dahil olduğu, olaylar sırasında tanınmamak için yüzünü kapattığı, elinde silah olmasa da birlikte hareket ettiği, silahlı kişilerle çatışmada yer aldığı ve üzerine atılı suçları bu şekilde işlediği gerekçesiyle 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılmasını istedi.

Sanıklardan Mahmut Ç., Yunus T., Mehmet Y., Beytullah K., Furkan Ö., Yunus D., Serkan D. ve İshak A. hakkında ise örgüt üyeliği suçlamasından ayrı ayrı beraatlarını talep eden savcı, bu sanıkların 'ruhsatsız ateşli silah bulundurmak' suçundan cezalandırılmalarını istedi. Diğer sanıklardan Eylem Ç., Merge P., Yunus T., Mehmet F., Bilal F., Cihan A. Abdülhekim D. ve Hividar D. hakkında ise üzerlerine atılı bütün suçlardan beraatları talep edildi.

Yapılan yargılama sonunda mahkeme heyeti, sanık Mehmet D. hakkında, 'PKK/KCK terör örgütü üyeliği' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Yunus D. ve Furkan Ö. hakkında ise 'ruhsatsız ateşli silah bulundurmak' suçundan 5'er yıl hapis ve 10'ar bin lira adli para cezası ile diğer sanıklar Serkan D. İshak A., Yunus T. ve Mehmet Y. hakkında da aynı suçtan 10'ar ay hapis ve 500'er lira adli para cezası verdi.

Diğer sanıklar Mahmut Ç., Beytullah K., Eylem Ç., Merge P., Mehmet F., Bilal F., Cihan A., Abdülhekim D. ve Hividar D. ise bütün suçlamalardan beraat etti.

DAVA KONUSU

Yeni İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par Üyesi Aytaç Baran'ın 9 Haziran 2015'te silahlı saldırıda öldürülmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin daha yaşamını yitirmesi olayı ile ilgili yakalanan 16 sanık hakkında dava açılmıştı. Sanıklar, 'silahlı terör örgütü PKK/KCK ve Hizbullah'a üye olmak, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, nitelik bakımından vahim silah veya mermileri satın alma, taşıma, bulundurma' suçlarından yargılanıyordu. CİHAN
<< Önceki Haber 16 sanıklı PKK-Hizbullah davasında sadece 1 kişiye örgüt... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER