17 Ağustos felaketinde hayatını kaybedenler anıldı


Marmara Bölgesi'ni sarsan, resmi kayıtlara göre 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği, 500 bini aşkın insanın evsiz kaldığı 17 Ağustos 1999 depreminin 16'ncı yıl dönümünde deprem kurbanları, Gölcük Kavaklı Sahili'nde anıldı.

Marmara Depremi'ni anma etkinlikleri kapsamında Gölcük'te sahilin denize battığı noktada yapılan törene; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadetin Hülagü, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı İdris Alp ve depremde yakınlarını kaybedenler katıldı.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, acıların halen dün gibi taze olduğunu belirterek, "O gün yaşanan tablonun ardından bir daha ayağa kalkmanın mümkün olmadığını düşünüyorduk. 6 bin deprem şehidi, bir o kadar engelli vatandaşımız oldu. Gölcük bir anda terk edilen bir şehir oldu. Gölcük maddi kayıplarını bir bir karşıladı. Ama şehitleri geri getiremezdik. Yapılan çalışmaların artık son adımlarını atıyoruz. Kentsel dönüşüm başlatıyoruz. Depremde insanlarımızı binalar öldürdü. Hükumetin çıkardığı yasa ile kentsel dönüşüm artık hız kazanması mümkün. Tüm vatandaşlarımıza açık bir çağrımız var. Devletin ilgili birimleri sizlerin bu konuda başvurularınızı bekliyor" şeklinde konuştu.

Depremden kalan binalardan dolayı korku ve tereddütleri olduğunu dile getiren Ellibeş, binaların elden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ellibeş, "Deprem yaşamış binaların Gölcük'te olmasından ben belediye başkanı olarak korkuyorum. Depremden önce var olan bina stokundan korkuyorum. Yeni binalarla ilgili sorunumuz yok. Eski binalarla ilgili korku ve tereddütlerimiz var. Bu korku ile yaşamak zorunda değiliz. Binalarımızı elden geçirmeliyiz. Yasadan kaynaklanan avantajları kullanmalıyız. Bir mezarda mı yoksa sağlam binada mı oturuyoruz. Buna bakmamız lazım. İlgili kurum ve kuruluşlar başvurularınızı bekliyor. Biz alt ve üst yapılarımızla yeniden yapılanmayı belli bir noktaya getirdik. Günlük yaşam aksamadan devam ediyor. Kentsel dönüşümü hızlı bir şekilde başlayarak sürdürmemiz gerekiyor. Üç bölgede kentsel dönüşüm başlaması için karar aldık." ifadelerini kullandı.

BAKAN IŞIK: DEPREM ÖLDÜRMÜYOR, BİNALAR ÖLDÜRÜYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise depremin ardından geçen 16 sene sonra can kayıplarının ve engelli duruma düşen vatandaşların acıları dışında yaraların tamamen sarıldığını belirtti. Bakan Işık, şöyle devam etti: "O anları unutmamız mümkün değil. O depremde hayatını kaybeden kardeşlerimizi unutmak mümkün değil. Deprem bir tabiat olayı. Yani Allah'ın kanunu. Biz ne yaparsak yapalım enerji birikmesi belli noktaya gelince deprem olacak. Depremden kaçmak mümkün değil ancak depreme yönelik tedbir almak bizim görevimiz. Bu açıdan özellikle bunun bir bilim alanı olduğunu bilerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar imar planlarında deprem güvenliğini esas alan unsurlardan taviz vermediler. Bundan sonrada vermeyecekler. Artık gökyüzünü bizden kıskanıyor musunuz anlayışıyla kesinlikle talep etmeme durumundayız. Unutmayın deprem öldürmüyor binalar öldürüyor. Aynı acıları yaşamamak için bu bilinci hep birlikte geliştirmek durumundayız."

Konuşmaların ardından Dünya Kur'an-ı Kerim okuma birincisi Ali Tel, Kur'an'dan ayetler okudu. Bakan Işık ve yanındaki yetkililer, depremde çekilen fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi ve bilgi aldı. CİHAN
<< Önceki Haber 17 Ağustos felaketinde hayatını kaybedenler anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER