20 Temmuz'dan bu yana Van ilk şehidini bugün verdi

20 Temmuz'dan bu yana Van ilk şehidini bugün verdi

Van şehir merkezinde öğle saatlerinde PKK'lılarla çıkan çatışmada 1 terörist ölü, 1'i de yaralı olarak ele geçirildi. Açılan ilk ateşte göğsünden yaralanan polis memuru Yusuf Diri ise kaldırıldığı hastanede doktorların tüm çabasına karşın şehit oldu. 20 Temmuz'dan bu yana Van'da çok sayıda çatışma çıkmasına rağmen ilk şehit verilmiş oldu.

Van'ın merkez İpekyolu ilçesindeki Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan eski Askerlik Şubesi yakınlarında Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, şüphelendikleri 2 kişiyi takibe aldı. Takip edildiklerini fark eden PKK'lı teröristler, polislere ateş açtı. Teröristlerin açtığı ilk ateşte polislerden Yusuf Diri, göğsünden ağır yaralandı. Polislerin karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada ise 1 PKK'lı ölü, 1 PKK'lı da yaralı olarak ele geçirildi.

Çatışmada teröristlerin açtığı ilk ateşle göğsünden ağır yaralanan polis memuru Yusuf Diri, yakındaki özel hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli olduğu belirtilen polis Yusuf Diri, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamayarak şehit oldu.

Güvenlik güçleri olayın ardından bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Zırhlı araçlar, çatışmanın yaşandığı Milli Egemenlik Caddesi'ni trafiğe kapatırken, helikopter desteği ile de çevrede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

SURUÇ PATLAMASINDAN BU YANA VAN'DAKİ İLK ŞEHİT

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz'da meydana gelen canlı bombanın patlamasıyla 34 kişi hayatını kaybetmiş ve 103 kişi yaralanmıştı. O tarihten bu yana neredeyse her gün güvenlik güçlerinin ölmesiyle şehit haberi veya sivillerin ölümüyle ilgili haberler geliyor. Ankara'da gerçekleşen iki ayrı bombanın patlamasıyla 97 kişi hayatını kaybederken 244 kişi de yaralandı. Diğer yandan 20 Temmuz-14 Ekim arasında yani 82 günlük sürede 148 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit oldu. Şehitlerin 83'i asker, 63'si polis, 3'ü korucu. Çıkan çatışmalarda 424 terörist öldürülürken, biri İran uyruklu, 17'si çocuk 237 (Suruç ve Ankara patlamaları dahil) sivil vatandaş hayatını kaybetti. Çatışmaların en yoğun yaşandığı Hakkari'de 28 güvenlik görevlisi şehit oldu. Şırnak'ta ise 23 şehit ve 10'u çocuk 30 sivil hayatını kaybetti. Diyarbakır'da ise 20 güvenlik görevlisi şehit olurken, 5 sivil hayatını kaybetti. Türkiye'deki 20 Temmuz'da başlayan çatışmalardan bugüne kadar ki süreçte Van, ilk şehidini verdi.

Van'da 20 Temmuz-14 Ekim arasında meydana gelen önemli çatışmalar şöyle:

31 Temmuz: PKK'lı bir grup, Van'ın Çatak ilçe Jandarma Komutanlığı ile İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. Çatışmada 2 PKK'lı ölü olarak ele geçirilirdi.6 Ağustos: Van'ın Başkale ilçesi Bebleşin Jandarma Karakolu'na PKK'lı teröristler tarafından patlayıcı yüklü otomobille intihar saldırısı yapıldı. Saldırıyı yapan terörist paramparça olurken, 3 sivil de yaralandı.

4 Eylül: Van'ın İran sınırında bulunan Başkale'de PKK'lılar tarafından önceden yola döşenen mayının uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 1 asker yaralandı.

10 Eylül: Van'ın Süphan Mahallesi'nde, Cizre'de yaşananları protesto eden gruba müdahale etmeye giden Edremit İlçesi Emniyet Amiri Namık Kemal Önder'e otomobil çarptı. 49 yaşındaki Önder (Tokat), hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

15 Eylül: Van'ın Hacıbekir Mahallesi'nde dün gece güvenlik güçleri ile PKK'nın gençlik yapılanması olan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) mensupları arasında çatışma çıktı. Olaylar sırasında ağır yaralanan 18 yaşındaki Vedat Balık, hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti.

2 Ekim: Van Valiliği, Özalp İlçesi'nde güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmada 1 PKK'lının ölü olarak ele geçirildiğini, 2'si örgüt mensubu 3 kişinin yaralandığını açıkladı.

7 Ekim: Van Başkale Eşmepınar Jandarma Karakolu'na dün bir grup PKK'lı terörist tarafından, bomba yüklü araç ve uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda 14 asker yaralandı. Çıkan çatışmada 1 terörist silahı ve telsiziyle birlikte ölü olarak ele geçirildi.

CİHAN
<< Önceki Haber 20 Temmuz'dan bu yana Van ilk şehidini bugün verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER