20 yaş üzerindekilerin yarısı sigara tiryakisi

20 yaş üzerindekilerin yarısı sigara tiryakisi

Türkiye'de sigara kullanma yaş oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Özel Erzurum Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanlarından Nusret Yılmaz, 20 yaş üzerindekilerin yarısının tiryaki olduğunu söyledi. Yılmaz, sigara alışkanlığıyla birlikte toplumda kronik akciğer hastalıklarında da artış gözlendiğini ifade etti.

Türkiye'de 5 milyondan fazla KOAH hastası olduğunu dile getiren Dr. Yılmaz, bunun da en önemli nedeninin sigara olduğunu belirtti. 20 yıl süre ile günde bir paket sigara içen herkeste KOAH görüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, 40 yaşından sonra hastalığın belirtilerini göstermeye başladığına işaret etti. Göğüs hastalıkları uzmanı, sinsi ilerleyen KOAH'a tanı konulduğunda ise tiryakilerin akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olduğuna dikkat çekti.
Dr. Yılmaz, KOAH'ın toplum ve kişi sağlığını tehdit eden ciddi bir hastalık olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Ülkemizde 20 yaş üzerindeki gençlerin yarısı maalesef sigara tiryakisi. Tiryakilerin tamamına yakını da KOAH hastası. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz insanı sigaraya bağlı hastalık pençesine düşmekte."

KOAH belirtilerini başlangıçta yalnızca sabahları balgam ve inatçı öksürük ile başladığını anlatan Dr. Nusret Yılmaz, "Hastalık ilerledikçe aşırı baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve unutkanlık, karında şişkinlik, ellerde titreme, ayak ve ellerde karıncalanma, terleme, hırıltı, kanlı balgam, çarpıntı ve kalp yetmezliği görülmekte." diye vurguladı. KOAH nedeni ile oluşan hasarın tam olarak tedavisi ve geri dönüşümünün zor olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bu hastalıkta kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır. İlerleyen vakalarda ise oksijen tedavisi uygulanır. Ancak ilaç ve oksijen tedavisi ile hastalığı yenmek mümkün değildir. Sadece nefes darlığı yaşayan hastanın şikayeti azaltılabilir. KOAH tedavisinde hastanın nefes yolunu açacak ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar solunum yolu ile kullanılan sprey tarzında ilaçlardır. Hastalığı yenebilmek için hastanın sigara alışkanlığından vazgeçmesi gerekir. Çünkü KOAH tedavisinde temel amaç sigarayı terk etmektir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 20 yaş üzerindekilerin yarısı sigara tiryakisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER