206 ülkeye satış yapan Egeli ihracatçılar, önemli pazarlarda kan kaybetti


Türkiye'de en çok ihracat yapan ikinci bölge konumundaki Ege'den, 2015 yılında 206 ülkeye ihracat yapıldı. Egeli ihracatçılar, 206 ülkeden 69'una ihracatlarını arttırma başarısı gösterdi. Çin, Irak, Rusya, Almanya, ABD, İngiltere, İtalya ve İran gibi önemli pazarlarda ise kan kaybetti.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerinden yapılan derlemeye göre Egeli ihracatçılar, 2015 yılında 206 ülkeye ihracat yaparak, Türkiye'ye 10 milyar 462 milyon dolarlık döviz kazandırdı. EİB üyeleri, 2014 yılında ise 210 ülkeye 12 milyar 222 milyon dolarlık ihracat yapmıştı. Egelilerin ihracat yaptığı ülkeler arasında Anguilla, Aruba, Belize, Benin, Bermuda, Brunei, Burundi, Cape Verde, Eritre, Fiji, Guam, Laos, Makao, Mauritius, Mayotte, Sierra Leone, Togo ve Tonga gibi haritada yerini bulmakta zorlanılacak olanlar da yer alıyor.

ALMANYA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

Almanya, geçen yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da Egeli ihracatçıların en çok ihracat yaptığı ülke oldu. EİB üyeleri, Almanya'ya 2014 yılında 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracat yapmışken 2015 yılında 1 milyar 128 milyon dolarda kaldı. Almanya'ya ihracat, yüzde 15 geriledi. Egelilerin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ABD, 798 milyon 442 bin dolarla ikinci sırada yer aldı. ABD'ye ihracat, yüzde 16 azaldı. İngiltere ise yüzde 7'lik daralmayla 772 milyon dolarlık ihracatla listenin üçüncü sırasında yer buldu. Onu 603 milyon dolarlık ihracatla İtalya izledi. Egeli ihracatçılar, Türkiye'nin önemli ihraç pazarlarından Hollanda ve İspanya'ya ihracatta 2014 yılına göre daha başarılı bir performans sergiledi. Hollanda'ya ihracat yüzde 2 artışla 529 milyon dolara, İspanya'ya ise yüzde 2 yükselişle 505 milyon dolara çıktı.

GÜNEY AFRİKA, MISIR, YUNANİSTAN, MEKSİKA VE TAYVAN'A İHRACAT ARTTI

2015 yılında EİB üyelerinin ihracat artışı yakaladığı ülkeler arasında ilk sıralardaki Güney Afrika, Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika, Tayvan, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Pakistan dikkat çekti. Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracat, yüzde 18 artışla 146 milyon dolardan 173 milyon dolara çıkarken EİB üyelerinin Mısır'a yaptığı ihracat, yüzde 35 yükselişle 171 milyon dolara çıktı. Ekonomisi kötü giden komşu Yunanistan'a ihracat ise yüzde 17 artışla 133 milyon dolar oldu.

ÇİN, IRAK, RUSYA VE İRAN'A İHRACAT DÜŞTÜ

EİB üyeleri, 69 ülkede ihracatlarını arttırırken 2015 yılında dünya genelinde yaşanan euro/dolar paritesindeki değişim, emtia fiyatlarındaki düşüş ve siyasi krizler sebebiyle birçok pazarda gücünü kaybetti. Çin, Irak, Rusya, İran, Tunus, Yemen, Hindistan, Suriye, Kanada ve Libya, ihracat düşüşünde öne çıkan ülkeler oldu. Türkiye'nin ihracatında son yıllarda öne çıkan Irak'a ihracat, 2015 yılında hem Türkiye genelinde hem de Ege Bölgesi'nde ciddi gerileme gösterdi. Türkiye'nin Irak'a ihracatı, yüzde 22 düşüşle 10 milyar 656 milyon dolardan 8 milyar 326 milyon dolara gerilerken Ege Bölgesi'nden Irak'a yapılan ihracat, yüzde 30 azalışla 429 milyon dolardan 298 milyon dolara indi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin daimi üyeleri ABD, Rusya Federasyonu, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya`dan oluşan P5+1 ülkeleri ile İran arasında 14 Temmuz 2015 tarihli anlaşmadan sonra Türk ihracatçıların önemli bir potansiyel pazar olarak gördüğü İran'a Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat, 2015 yılında arzu edilenden uzak kaldı; yüzde 21 azalışla 300 milyon dolardan 239 milyon dolara indi. 2015 yılında rublenin değer kaybetmesi sonucunda ithalatı düşmeye başlayan Rusya'ya ihracat ise yüzde 33 gerilemeyle 299 milyon dolardan 202 milyon dolara indi. Ekonomisindeki büyüme yavaşlayan Çin'e ihracat da yüzde 33 düşüşle 350 milyon dolardan 235 milyon dolara geriledi.

'EKONOMİDE BÜYÜME VE REFAH İÇİN HER DOLARIN DEĞERİ BÜYÜK'

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin ekonomisinin büyümesi ve toplum refahının artışı için katma değerli ürün ihracatı ve pazar çeşitliliğinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Ünlütürk, 2023 yılında 500 milyar dolar rakamına ulaşmak için her bir dolarlık ihracatın değerinin büyük olduğunu kaydetti. 2023 yılı hedefine ulaşmak için inovasyon, ar-ge, tasarım ve marka çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Ünlütürk, "İnovasyon, ar-ge, tasarım ve markalaşma çalışmaları yanında pazar çeşitliliğini arttırmak da çok önemli. Yakın coğrafyamızda Rusya, Irak ve Suriye ile yaşadığımız sorunlar, ihraç pazarlarının çeşitliliğinin, fazlalılığının ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu nedenle dünyadaki tüm ülkeleri hedef pazar olarak görüyoruz. Geleneksel ihraç pazarlarından vazgeçmeden, yeni ihraç pazarları bulma çalışmalarına ağırlık veriyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 206 ülkeye satış yapan Egeli ihracatçılar, önemli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER