Yolsuzluğu ortaya çıkaran polislerin davasında karar açıklandı

Türkiye'yi sarsan 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet dosyasında görev aldıkları için yargılanan emniyet mensuplarının davasında ara karar verildi. Tahliye, görevsizlik ve yetkisizlik taleplerini reddeden mahkeme reddi hakim talepleri için dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Duruşma 9.2.2016 saat 10:00'a ertelendi.

Yolsuzluğu ortaya çıkaran polislerin davasında karar açıklandı

Mahkeme, sanık avukatlarının yetkisizlik ve görevsizlik bakımından yaptığı talepleri ve tahliye taleplerini reddetti. Avukatlara, reddi hakim taleplerini gerekçeleriyle açıklamaları için 7 günlük süre veren mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı’nın da tutuklular arasında bulunduğu davada ara karar verildi. Tüm yetkisizlik ve görevsizlik taleplerini reddeden mehkeme, avukatlara, reddi hakim taleplerini ayrıntılarıyla açıklasın diye 7 günlük süre verdi. Mahkeme ayrıca tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. 


İşte duruşmada yaşananlar


19:10- DAVA ERTELENDİ

-Reddi hakim talebi için duruşma 9.2.2016 saat 10:00'a ertelendi.

-Reddi hakim talepleri için de dosyanın istanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi

-Tahliye, görevsizlik, yetkisizlik talepleri reddedildi, Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi. 21 Ocak'ta tutukluluk incelemesi yapılacak. 


18:15 - AVUKAT ERTUĞRUL ALPEREN: Müvekkilim H.Korkmaz hiç çalışmadığı dosyada bir buçuk yıldır tutuklu. Bunu bir buçuk yıldır kimseye anlatamıyoruz

17:59 - KARAR; RET: Avukatların Yetki ve görev yönünden yaptığı itirazlar reddedildi. mahkeme avukatların yetkisiz mahkeme itirazlarını gerekçesiz olarak reddetti. Tahliye ile ilgili talepler de bu duruşmada karara bağlanacağı üye hakimce açıklandı. Avukat Murat Erdoğan, savcıdan mütalaasını gerekçelendirmesini istedi. Savcı reddedince, "Kanunen Başsavcı gerekçelendirmeli öyleyse" dedi. Avukat Erdoğan'ın talebi mahkemece, "Savcı Başsavcılığı temsil etmektedir" denilerek reddedildi. Avukatlar reddi hakim gerekçelilerini sunmak için süre istedi. Şuanda tahliye taleplerini sunuyor. Bu dosyada Saygılı dahil 8 tutuklu var.

17:58 - REDDİ HAKİM TALEPLERİ: Fethullah Gülen ve Sinan Dursun'un avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Yakub saygılı'nın avukatı reddi hakim için süre istedi. F. Gülen'in avukatı: Müvekkilim hakkında hukuka aykırı, ön yargılı olarak gıyabi tutuklama kararı verdiniz. Adresi biliniyor, bu dava için değil 16 yıl önce gitmiş. Cmk'ya göre ortada kaçaklık yok, böyle bir kararı siyasi etkiyle verdiğinizi düşünüyor mahkemenizi reddediyoruz. İddianamenin sonunda müvekkilin neyle suçlandığı yazılmamış. Fihristte gördük. Böyle bir iddianameyle dava açılması ret gerekçesi.

17:55 - 'EN BÜYÜK PARALEL ERDOĞAN, İHSANOĞLU VE BECKHAM'DIR' 1453 sayfalık iddianamede 'Gülen'in sağ kolu' olarak anlatılan Sinan Dursun'un avukatı Hakan Tunçkol konuşuyor. Avukat Tunçkol: Müvekkilim 1993'ten beri ABD'de yaşıyor. Rumi Forum'la hiçbir ikilisi yoktur.Kaldıki Rumi Forum'da konuştu diye 'paralel' ise En büyük paralel David Backhem,Tayip Erdoğan ve Ekmelledin İhsanoğlu'dur. Rumi Forum bu kişilere ödül vermiştir.Bu yolla girersek çıkamayız.

17:50 - DURUŞMA DEVAM EDİYOR: Ara bitti duruşma devam ediyor. Tutuklu sanıklar tekrar içeri alındı. Karar açıklanacaktı, açıklanmadı, avukatlar konuşuyor. Sanık yakınları, duruşma biteceği için dışarı çıkarılmıştı. Ama duruşma bitmedi.

17:05 -  Savcı, reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için dosyanın 14. Ağır Ceza mahkemesine gönderilmesini istedi. Ayrıca sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Karar için duruşmaya 1 saat ara verildi. Görevsizlik ve yetkisizlik itirazları reddi hakim isteminin karara bağlanmasından sonra değerlendirilecek.

16:35 - Av Osman Av Ertürk, müvekkilleri hakkında delil olmayınca Goebbels tekniği ile kamuoyunda suç algısı inşa edildiğini vurguladı. Ertürk: "Dünyanın en iyi delillendirilmiş yolsuzluk operasyonunu yapan müvekkillerim darbe ile suçlanıyor." Polis avukatı Yasin El Kadı'nın yasadışı bir şekilde yurda sokulduğunu ve 'El Kaide' ifadelerini anlatınca Kadı'nın avukatı araya girdi. El Kadı'nın avukatı henüz müdahil dahi değilken izinsiz çıkış yapınca mahkeme kendisini tekrar yerine oturttu. Sanık Polis avukatı,Yasin el kadı'nın avukatına 'söz alın,siz şu an taraf değilsiniz.burası sokak değil" diyerek cevap verdi. Av Ertürk, çakıl kamyonu durdurulan Bulancak belediye başkanının dahi konuyu 'paralel'e bağladığı örneğini verdi.

16:30 - Avukatlar mahkemeye yetkisizlik itirazında bulunurken iddianameden bölümler okuyunca Mahkeme Başkan'ı "iddianameyi zaten okuyacağız" dedi. Av Yasemin Bal, görevsizlik ve yetkisizlik itirazlarının karara bağlanmasını beklemeden mahkeme heyetini davadan çekilmeye davet etti. 

15:55 -  Avukatlar 1453 sayfalık İddianamedeki komik ve çelişkili suçlamaları anlatıyor. Polis avukatı, iddianamede mali şube polislerinin 'SIFIR' tişörtleri giymelerinin terör örgütü üyeliğine delil yapıldığını hatırlattı. Tişörtten terör örgütü üyeliği çıkarılmasını eleştiren avukat, "Şike davasında forma giyenler de mi teröristti?" sorusunu sordu.

15:50 - Savcı,2 yıl önceye kadar bilinmeyen "örgüt"ün 45 yıl önce kurulduğunu söylüyor. Suç işlemek için 45 yıl önce nasıl kurulabilir? Müvekkilimin ve sivil hizmet grubunun cebir ve şiddetle en ufak bir yakınlığı olmamıştır, yoktur. Emniyetin hizmete dair raporunda bugüne kadar cebir & şiddet olayı görülmediği anlatılıyor. Buna rağmen savcı tersini yazmış. İddianamede "manevi cebir' konusunda örnek verilen Yargıtay'ın balyoz kararı da savcı tarafından çarpıtıldı. İddianamede delil olarak sadece Habil'in Kabil'i öldürmesi, Kerbela, Abdülhamit'in tahttan indirilmesi ve gezi olayı var. Hizmet hareketi ve müvekkilim hayatı boyunca terörün hep karşısında olmuştur. Bunu Dünyaya ilan etmiştir. İnsanlık için barış istemiştir. Zaten emniyetin hazırladığı raporun sonunda da 'hiçbir şiddet ve cebir eylemine rastlanamamıştır' ifadesi yer alıyor.

15:39 - Nurullah Albayrak: Böyle suç ithamı mı olur?: Gülen'in avukatı Albayrak, "Polis sanıkların ruhsatlı silahları olduğu için silahlı örgüt sayılıyor." dedi. Savcı ise 'ileride gerektiğinde kullanabilir' deyince, Albayrak, "Ruhsatlı silahı olan herkes gerektiğinde kullanabilir. Böyle suç ithamı mı olur? Ruhsatlı silahtan örgüt çıkarsa bu mantıkla sokakta belinde ruhsatlı silah olan herkes silahlı örgüt üyesi olabilir" karşılığını verdi.

15:30 - Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Avukatı; Cebir ve şiddet nerede?: M.Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak söz aldı, mahkeme için tabii hakimlik ilkesine aykırılık olduğu için yetki itirazında bulundu. Albayrak: "İddianamedeki iftira mahiyetindeki suçlamalara cevap vereceğiz. Darbeye teşebbüs suçunda cebir ve şiddet şartı var. Dosyanın tek deliliyse 25 Aralık dosyası. Şiddet ve cebir nerde? Değil Türkiye'de dünyanın hiçbir yerinde yolsuzluk dosyası darbe teşebbüsü delili olmadı, örneği yok.

15:10 - Hakimlerin teminatı yok: İktidarın hoşuna gitmeyen kararlar veren bütün hakimlerin sürüldüğünü örnekleriyle anlatan avukat: Hakimlerin teminatı yok. Söz alan avukatlar sırayla son iki yılda yargı camiasının yaşadığı siyasi kıyımı anlatıyor: Bağımsız ve tarafsız yargı ortadan kalktı.

14:50 - Duruşma yeniden başladı: Aradan sonra duruşma tekrar başladı. Avukatlar, yetki itirazında bulunuyor. Ve davanın daha büyük bir salona alınmasını istiyor. Avukatlar mahkemenin 17-25 sonrası kurulduğu tabii hakimliğe aykırı olduğu bu yönüyle İstiklal/Yassıada mahkemelerine benzediğini anlatıyor.

13:08 - Ara verildi: Avukat Murat Erdoğan'ın konuşmasından sonra duruşmaya saat 14:00'e kadar öğlen arası verildi. Avukatlar, sanıklara öğle yemeği getirmek istedi. Mahkeme başkanı bu talebi reddetti. Sanık polisler tepki gösteriyor.

12:58 - Avukat Erdoğan hükümetin hoşuna gitmeyen kararlar veren hakimlerin anında 'cezalandırıldığını', siyasi iktidara mutlak biat etmeyen bütün yargı mensuplarının Erdoğan'dan özür dinleyen HSYK'ca sürgün edildiğini anlatıyor. Örnekleriyle anlatıyor: Bazı hakimler 1 yılda 5 defa görev yeri değişti. Hakimlerin tahliye edilmesi yönünde oy kullanan hakim 1gün sonra iş mahkemesine gönderildi.

12:51 - Ara verilecek: Avukat Murat Erdoğan'ın konuşmasından sonra duruşmaya öğlen arası verilecek.

12:50 - Osman Kaçmaz örneği: Avukat Murat Erdoğan, Abdullah Gül hakkındaki takipsizlik kararını kaldıran Sincan hakimi Osman Kaçmaz hakkındaki süreci emsal gösterdi: "Kaçmaz'ın verdiği karar nedeniyle tutuklanmadı. Yargıtay tarafından kararı kaldırıldı. Ancak tahliye kararı veren hakimlerin tutuklandı".

12:31 - Hakim araya girdi: Hakim, Saygılı'nın avukatının anlattığı hukuk cinayetlerini, "Bunları biliyoruz zaten" diye kesti. Avukat: Bilmenize çok sevindim efendim.

12:15 - İktidar, intikam alacağını açıkladı: Av Erdoğan: 17 ve 25 Aralık dosyaları ayrı ayrı dosyalardır.savcıları,dosya numaraları,işlem yapanlar ayrıdır.Tek dosyasının gibi algılanıyor. 25Aralık sonrası müvekkillere dönük idari soruşturmalarda hukuk yerle bir edildi,bu dosyalar ceza soruşturmasına temel yapıldı. 25 Aralık dosyası ŞİMDİLİK kapatıldı... Yolsuzluk soruşturması sonrası iktidar partisi polislerden intikam alacaklarını açıkladı.

12:00 - El Kadı'yı anlatan avukata hakim müdahalesi: Saygılı'nın avukatı Murat Erdoğan, görev ve yetki itirazının gerekçesi olarak 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını özet olarak anlatıyor. Hakim uzamaması için avukat Erdoğan'ı uyarınca, "220 klasörlük bir dava için oldukça kısa bir yazı okuyorum." dedi. Hakim tekrar itiraz etti. Hakim, Saygılı'nın avukatının 25 Aralık soruşturması ve tespit edilen yolsuzluk delillerini anlatmasına iki kez müdahale etti. Avukat Erdoğan Yasin el kadı ile ilgili ihaleye fesat karıştırma iddialarını anlatıyor. mahkeme başkanı susturuyor.

11:50 - Saygılı ve Aksoy'un avukatı eski İstanbul Baro Başkanı Muammer Aydın'dan 'yetkisizlik' itirazı: Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy'un avukatı eski İstanbul Baro Başkan'ı Muammer Aydın söz aldı. Bu mahkemenin yetkisiz olduğunu, tabii hakimlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Avukat Muammer Aydın, 25 Aralık soruşturmasına bakan savcı Muammer Akkaş ve Hakim Süleyman Karaçöl'ün Yargıtay'da yargılandığını hatırlattı. Aydın, geçtiğimiz günlerde istanbul 14. Ağır Ceza'nın Hrant Dink davasında verdiği yetkisizlik kararını hatırlattı. Aydın: Bu dava Ankara Yargıtay'da hakimlerin yargılandığı dava ile birleştirilmeli. Hakimler ve savcılar kanununa göre 25 Aralık'ta yetkili yargılama yeri Ankara'dır. Bu nedenle yetki itirazında bulunuyoruz. İstanbul 13.ağır ceza mahkemesi, 17-25 Aralık'tan sonra kurulduğu için tabi hakimlik ilkesine aykırılık var. Bu Mahkemenin tüm üyeleri yeni atanmış. Mahkeme özel olarak kurulmuştur. Özel olarak kurulan mahkeme yasal dayanaktan yoksundur. Mahkemeniz görevsiz ve yetkisizdir.

11:40 - Terör örgütü üyesi olmakla suçlanan polisler arasında doğuda görevli olup 'çatışma ve kar' nedeniyle duruşmaya katılamayanlar var. Tutuksuz polislerden biri Diyarbakır'da çatışma bölgesinde görev yaptığı için duruşmaya gelememiş. Kimlik tespitinde ortaya çıktı.

11:18 - Oturma sorunu: Polis avukatları ve katılma talebinde bulunacak olan bakan avukatları Yanyana oturması sorun oldu. Polis avukatları çözüm bulunmasını istedi. Polis avukatı Osman Ertürk, yolsuzluk şüphelisi bakanların avukatlarıyla dipdibe oturtulmalarına tepki gösterdi: Yarım saattir sürekli yazdıklarımı kapatmaya çalışıyorum. 70 yaşında avukat ayakta bekliyor. Salon yeterli değilse Silivri'ye gidelim. Ancak mahkeme soruna bir çözüm bulamadı. Sanıklar Hamza tosun ve mahir çakallı vekili: Müşteki avukatları ile yanyana oturmaktan rahatsızım,adil bir yargılama olacağına inanmıyorum.

11:15 - CHP'li vekiller de duruşma salonunda: Duruşmayı CHP Milletvekilleri Selina Doğan ve Şenal Sarıhan'ın aralarında olduğu isimler izliyor.

11:00 - Erdoğan ve Bakanların avukatları da davada: İstifa eden bakan bakanlar ve Erdoğan ailesinin avukatları müşteki olarak katıldı. Duruşmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak, yolsuzluk soruşturmaları sonrası istifa eden bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında olduğu isimlerin avukatları müşteki sıfatıyla hazır bulundu.

10:50 - Duruşma başladı. Kimlik tespiti yapılıyor. Yakub Saygılı, adresini Silivri Cezaevi olarak değiştirdi. İkamet: Silivri Cezaevi; Meslek: Eski Emniyet Müdürü; Aylık Gelir: Yok; Eğitim: Yüksek Lisans

YAKUB SAYGILI: SÜRPRİZLERİMİZ VAR
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını yürüten eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, Twitter hesabından ilginç bir açıklama yaptı. "Sürprizlerimiz var" diyen Saygılı şunları yazdı:
1 - Derdi adalet olanlar için duruşmalar yarın Çağlayan'da başlıyor
2 - Kamuoyunun hiç duymadığı konuları ortaya koyacağız
3 - Hiç konuşmadığımız, fezlekede olmayan, duruşmaya sakladığımız sürpriz konularımız var...
4 - Bugüne kadar deliller muhafaza edildiyse endişe edecek birşey yok... Çünkü o deliller artık sanık olduğumuz dosyanın ekleri...
5 - Süpheli, sanık, hükümlü vb olduğumuz sürece delilleri artık kimse silemez... tek hedefin sesleri silmek olduğunu da biliyoruz...
6 - Herkesi bekliyoruz... Gizlilik ve/veya yayın yasağı konulmadan gelin...

<< Önceki Haber Yolsuzluğu ortaya çıkaran polislerin davasında karar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER