27 tonluk 'Çar Bombası' Moskova'da

Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev'in 1961'de üretilmesini emrettiği 27 ton ağırlığındaki 'Çar' takma adlı hidrojen bombası, Rusya'nın başkenti Moskova'ya getirildi.

27 tonluk 'Çar Bombası' Moskova'da

Kızıl Meydan'ın girişinde bulunan Manej Sergi Salonu'na getirilen dev bombanın bire bir maketi Rusya Nükleer Endüstri'nin kuruluşunun 70'inci yılı etkinlikleri için sergilenecek. 

8 metre uzunluğunda ve 2 metre çapında olan hidrojen bombası AN602 kodu ile biliniyor. AN602'ler üç aşamalı mekanizmaları ile kendi grubunun en etkili bombası olarak tanınıyor.

Bombanın denemesi 30 Ekim 1961'de Sibirya'nın kuzeyinde bulunan Novaya Zemliya Adası'nda gerçekleştirilmişti. Çar, dünyada bugüne kadar patlatılmış en etkili nükleer bomba olarak biliniyor. Patlama sonrası yoğunlaşma bulutu yerden 64 kilometre kadar yükseğe çıkarken, taban alan da 40 kilometre kadar genişledi.

Denemenin Tupolev Tu-95 uçağı ile gerçekleştirildiği, düşmeyi geciktirici bir paraşüt kullanıldığı ve uçağın bölgeden güvenli bir alana geçişi sağlandığı belirtiliyor.

Başlangıçta 100 MT olarak tasarlanan bombanın gücü, daha sonraları 50 MT'ye kadar düşürüldü.

 CİHAN
<< Önceki Haber 27 tonluk 'Çar Bombası' Moskova'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER