276 bile çıkmaz

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Aralık 31 2016
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Kapalı oylama sağlıklı yapılırsa 276 bile çıkmaz

276 bile çıkmaz

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Anayasa Komisyonu’ndan geçen ‘başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifinin Genel Kurul’da kolay kolay geçmeyeceğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen, ‘başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifini ve CHP’nin tavrını Gazete Karınca’ya değerlendirdi.
 
Komisyon’da kabul edilen teklif için “AKP ve MHP, seçmenden almış olunan yasama yetkisini tek kişiye verecek olan bir teklif ile karşımızda geldiler ve bu bir rejim değişikliğidir” diyen Özel, görüşmelerin tamamının anayasaya aykırı olduğunu değerlendirdiklerini ifade etti.
 
Teklifin Komisyon’dan geçeceğinin ‘zaten belli olduğunu’ söyleyen Özel, “Ancak Genel Kurul’da kolay kolay geçebileceğini öngörmüyoruz” yorumunda bulundu ve bu noktada da önemli olan noktanın ‘kapalı oylamanın sağlanması’ olduğu vurgusunda bulundu.
 
Özel, “Ve biz iddia ediyoruz ki kapalı oylama sağlıklı bir biçimde yapılırsa bırakın 330’u, 276’nın çıkması bile mümkün değil, çünkü AKP’nin içinde de MHP’nin içinde de çok ciddi sayıda fireler olacak” dedi.
 
“Bu bir rejim değişikliği; tamamı anayasaya aykırı”
 
Genel Kurul ve komisyon görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerinize geçmeden önce, teklifi nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Komisyon görüşmelerini AKP de MHP de kendi yetkilerini aşarak sürdürmüştür. Görüşmelerde kullanılmaya çalışılan yetki, Kurucu Meclis yetkisiydi, çünkü bir rejim değişikliği öngörülüyor. Seçilmiş ve sistemin içinden gelmiş olan meclisler, anayasa yapacaklar ise bunun iki yolu vardır. İlki, seçmene kurucu meclis talebi ile gitmek ve bir kurucu meclis oluşturmak lazım. Ama bu bir savaştan, darbeden veya büyük bir sosyal karışıklıktan sonra

Bu haberler de ilginizi çekebilir