28 tramvay Gaziantep'te çürümeye terk edildi


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Almanya ve Fransa'dan 2012 yılında 5 milyon ile 7 milyon Euro'ya aldığı 28 tramvay, atıl durumda çürümeye terk edildi. Gaziantep'in trafik yükünü hafifletmek umuduyla alınan tramvaylar, şu an Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Depo alanında açıkta bekletiliyor. Milli servetin çürümeye mahkum edilmesi büyük tepki çekiyor. Fransa'nın Rouen şehrinde 2012 yılında yeni nesil vagonların hizmete girmesiyle kullanımlarına son verilen eski tramvaylar, peyderpey Gaziantep'e getirilmişti.

CHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Sait Köse, alınan hurda tramvayların Gaziantep'e getirilerek 3 yıldır çürümeye bırakılmasına tepki gösterenlerden sadece biri. Tramvayların kullanılmamasını milli servet kaybı olarak nitelendiren Köse, "1972 model, Almanya'da kapanan bir fabrikası hurda halde bulunan tramvaylar Gaziantep'e getirildi. Almanya ve Fransa'dan alınan hurda tramvaylar, şu an başımızın belası haline geldi. Milli servetin çürümeye terk edilmesini doğru bulmuyorum. Zaten kullanımdaki mevcut tramvayların oluşturduğu sorunları hepimiz biliyoruz. 1972 model tramvayları aldılar, çalıştıramadılar ve çürümeye terk ettiler. Bizim ülkemiz vagon yapamıyor mu? Bizim ülkemiz bu teknoloji kullanmaktan aciz mi? İktidarı kazandığımız gün, yaptıkları bütün usulsüzleri ortaya çıkarıp, hesabını soracağız." dedi.

Gaziantep'in trafik sorununun başlı başına bir problem olduğuna vurgu yapan MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan ise depoda bekletilen vagonların milletin parasıyla alındığına dikkat çekti. Taşdoğan, "Orada, depoda bekletilen vagonlar milli servettir. Bu tramvaylar kullanılarak, şehrin trafik sorunu en azından rahatlaması gerekir. Parti içi çekişmelerden ötürü tramvaylar 2012 yılından beridir atıl halde bekletiliyor. Tramvaylar başka partinin döneminde alınmadı, 10 yıldır kendileri iktidarda. İsimleri değişti ancak zihniyet aynı. Tramvaylar o kadar tıklım tıklım iken o tramvayların orada yatıyor olması yanlış bir şey." sözleriyle AK Partili belediye yetkililerini eleştirdi.

'TRAMVAY TRAFİĞİ ÇÖZMEDİ DAHA FAZLA SORUN ÇIKARDI'

Gaziantep'in en önemli sorunları arasında kent içi ulaşım olduğunu belirten Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, belediyenin Ulaşım Ana Planı (UAP) olmasına rağmen plana aykırı gerçekleştirilen uygulamaların ulaşım sorununu büyüttüğünü kaydetti. Sorunu çözmesi için getirilen tramvayın daha fazla sorun çıkardığını ileri süren Severoğlu, şu bilgileri paylaştı: "Bir tramvay ayaktakiler de dahil 170 yolcu kapasitelidir. Çok sıkışık bir şekilde binildiğinde 224 kişiye ulaşabilir. Ancak belediye verileri 242 kişi göstermektedir. Tramvay projesi bu haliyle artacak yolcu kapasitesini taşıyamayacaktır. Her ay 1 milyon 87 bin lira zarar ederken, 672 bin lira gelir getiriyor. Yani yıllık düşündüğümüzde zararımız 5 milyon lirayı bulmaktadır."

TRAMVAY ALIMINDA YAKLAŞIK 2.5 MİLYON EURO'LUK USULSÜZLÜK İDDİASI

30 Mart yerel seçimlerinin ardından Asım Güzelbey'in koltuğunu Fatma Şahin'e devretmesi sonrasında tramvay alımında yaklaşık 2.5 milyon Euro'luk usulsüzlük iddiası gündeme gelmişti. 2.5 milyon Euro'luk usulsüzlük adı altında çıkan haberler üzerine Güzelbey yaptığı açıklamada, konunun asıl muhatabının Büyükşehir eski Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetmişti: "Belediyeden sadece şapkamı alıp çıktım. Bir tek evrak almadım. Her şey ellerinde. Neden buharlaştığını iddia ettikleri 2,5 milyon için savcılığa başvurmayıp da bu yollara tevessül ediliyor anlayamadım. Belediyeden ayrılmadan, hem iç denetçilere, hem de dış denetçilere denetim yaptırıp kayıt altına aldım. Bütün bunlara rağmen bir hata varsa, sorumlusu hesabını versin. Tramvay alımı ile ilgili, ne olduğunu anlayamadığım soruya cevabı, benden önce Settar Çanlıoglu'nun vermesi lazım. Çünkü kendisi teknik eleman olarak, benimle beraber Rouan'a gitti. Ben Rouan'da toplantının sadece ilk bölümüne katıldım. Firma ile birebir görüşmeleri Çanlıoğlu yürüttü."

Konuyla ilgili tramvayların fiyatları hakkında bilgi vermeyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şu açıklamayı yaptı: "28 adet 1994 model ALSTOM TFS tramvayı Fransa'dan 2014 yılı Mart ayında şehrimize gelmiştir. Geliş esnasında nakliye sebebiyle tramvayların sökülen parçaları montaj edilmiş, kontrolleri Temmuz ayında tamamlanmıştır. Ekim-Kasım 2014 aylarında tramvayların klima sistemleri, yolcu bilgilendirme sistemi ve fren bakımı için firmalarla yurt içi ve yurt dışı görüşmeler yapılmıştır. Tramvayların bakımı ve sürüşü ile ilgili personellerimizin Ocak 2015 tarihine kadar eğitimleri tamamlanmıştır. Atölyemizde kendi imkânlarımızla tramvayların temizliği ve diğer bakımları devam etmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber 28 tramvay Gaziantep'te çürümeye terk edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER