3. köprü ve otoyol en az 75 TL olacak

Kuzey Marmara Otoyolu ihalesi tamamlandı ancak otoyol geçiş ücretleri tartışmaya yol açtı. 7 milyar TL’ye mal olacak Kuzey Marmara Otoyolu toplam 250 km’den oluşuyor. Otoyolun tamamını kullanmak isteyenler, Kınalı’dan girip, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü geçerek, Kurtköy’den Akyazı’ya kadar giderlerse toplam 4 defa para ödeyecekler. Bu rota için vatandaşın cebinden KDV ile birlikte 75 TL çıkmış olacak.

3. köprü ve otoyol en az 75 TL olacak

Kuzey Marmara Otoyolu ihalesini kazanan şirketler ve otoyolun geçiş ücretleri belli şu şekilde belirlendi. 

Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki 169 km’lik Kurtköy–Akyazı arası kısmın ihalesini hükümete yakınlığı ile bilenen Limak–Cengiz ortaklığının kazandı. 

Bu kısım için geçiş ücreti 19 TL artı KDV. 88 km’lik Kınalı–Odayeri arasındaki otoyolun ihalesini ise hükümete yakın bir diğer şirket olan  Kalyon–Kolin ortaklığı kazandı. 

Bu kısmın geçiş ücreti ise 10,5 lira artı KDV olduğu açıklandı.



Önce Cengiz’e sonra Kolin’e ödeme yapılacak

Kuzey Marmara Otoyolunu kullananlar önce Limak-Cengiz’e, sonra Kalyon- Kolin’e ardından Kınalı, 3. Havaalanı için ismi ihale sonuçlanmadığında  belli olmayan başka bir şirkete ödeme yapacak. 

Ayrıca kıta değiştirenler IC İçtaş – Astaldi JV’ye Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti ödeyecek. 

3. Havalimanı’dan Kurtköy’e gitmek isteyenler KDV dahil 29.50 TL ödeyecek. 

Bu güzergah 3. Köprü’yü kullanacak ve 10.62 TL daha ödeyip toplam 40.12 TL verecek. 

Vatandaş bu parayı verse de vermese de Hazine minimum 75 bin maksimum ise 125 bin aracın geçiş ücretini ihaleyi alan şirketlere vermeyi taahüt etti. 

Kurtköy’den Akyazı’ya gitmek isteyenler ise KDV dahil 22.42 TL, Kınalı-Odayeri güzergahını kullanacaklar KDV dahil 12.39 TL verirken 3. Köprü kullanım ücreti yine KDV dahil 10.62 TL ödeyecek. 

Kınalı’dan 3. Havaalanı arası ücreti ise daha sonra belli olacak.

Firmanın geliri garanti

Kurtköy’den 3. Havalimanı’na kadar olan geçiş ücretinin 25 TL artı KDV olduğunu açıklayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 250 km’lik yolun toplam geçiş ücretinin 52 TL artı KDV olduğunu söyledi. 

Bakan Yıldırım, yolun günlük trafik garantisinin 75 bin ila 125 bin araç arasında değiştiğini ifade etti.

3. KÖPRÜ DE PARA BASACAK

Yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de para basacak. 

3 milyar dolara mal olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ağustos ayında devreye girecek. 

3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. 

Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak. Bu rakam ağır vasıta araçlarda 15 doları bulacak.

ANADOLU YAKASI

Onaylanan plana göre, üçüncü çevre yolu Gebze Şekerpınar Balcık’tan başlıyor. 

Akfırat Tepeören ve Kurnaköy sapağına yakın bir noktadan geçen yol, Sultanbeyli’nin ormanlık alanlarından ilerliyor. 

Şamandıra ve Alemdağ’ın mücavir alanlarından geçtikten sonra Alemdağ Ormanı’na ulaşıyor. Beykoz İshaklı, Paşamandıra, Riva ve Poyrazköy’ün ardından da üçüncü köprüye bağlanıyor.

AVRUPA YAKASI

Üçüncü boğaz köprüsüyle Avrupa yakasına bağlanan yol Garipçe’den sonra Uskumruköy ile Demirciköy’ün arasından geçip Arıköy’ün arkasından Belgrat Ormanları’na ulaşıyor. 

Odayeri ve Ağaçlı köylerinin mücavir alanları bittikten sonra da Tayakadın ve Baklalı’nın yanından Hadımköy’e uzanıyor. 

Ardından Büyükçekmece Gölü’nün kuzeyinden, Çatalca İnceğiz’deki tarlaların içinden ilerleyerek Silivri Gazitepe’de yapılacak üçüncü havalimanını teğet geçip TEM Otoyolu Kınalı çıkışında bitiyor.

<< Önceki Haber 3. köprü ve otoyol en az 75 TL olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER