32 kişinin öldüğü katliamla ilgili kahreden detay!

İstanbul gibi birçok ilden gelip Kobani’ye yardım götürmeye hazırlanan gençlerin Suruç’taki basın toplantısına canlı bomba saldırısı düzenlendi. 32 kişi öldü, 9’u ağır 103 kişi yaralandı. Şanlıurfa Emniyeti’nde saldırıyı yaptığı ileri sürülen IŞiD’e yönelik hiçbir çalışmanın olmadığı anlaşıldı.

32 kişinin öldüğü katliamla ilgili kahreden detay!

Kobani'nin yeniden inşası için bölgeye gitmek isteyen gençlerin toplandığı Suruç’taki Amara Kültür Merkezi'ne canlı bomba saldırısı düzenlendi. 32 kişinin hayatını kaybettiği olayda, 103 kişi de yaralandı. Saldırının IŞİD tarafından gerçekleştiği iddia edilirken, Şanlıurfa’da emniyetin örgüt ile ilgili hiçbir çalışma yapmadığı ortaya çıktı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 32 kişi hayatını kaybetti, 103 kişi de yaralandı. İçişleri Bakanlığı açıklamasında ölü sayısının artabileceği duyuruken, Şanlıurfa Valisi saldırının canlı bomba tarafından düzenlendiğini açıkladı.

SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Kobani’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere önceki gün başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerin Suruç'a giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde saat 11.45 sularında patlama meydana geldi. Parça tesirli olduğu sanılan bomba, grubun basın açıklaması yaptığı sırada büyük bir gürültüyle patladı. Canlı bombanın yol açtığı saldırı sonrası     ortalık savaş alanına dönerken, adeta can pazarı yaşandı. 10’u kadın 31 kişinin hayatını kaybettiği olayda 103 kişi yaralandı. Yaralıların bazıları sivil araçlarla bazıları da ambulanslarla hastanelere taşındı. Yaralılardan durumu ağır olan 9 kişinin yoğun     bakıma alındığı açıklandı.  

CAN KAYBI ARTABİLİR

İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, terör saldırısı olarak nitelendirilen olayda can kaybının artmasından endişe edildiği belirtildi. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, patlamanın canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğini kesinleştirdiklerini söyledi. Küçük, bombacının 18 yaşında olduğuna yönelik iddiaların sorulması üzerine "Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır, yaşı nedir, ne değildir onu henüz tespit edemedik. Eekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor. Olay çok taze. Kimdir, kimliği hedir, onun hakkında henüz bir bilgimiz yok" dedi.

BÖLGEDE IŞİD HİÇ TAKİP EDİLMEMİŞ

Suruç’ta meydana gelen canlı bomba saldırısının arkasından ihmaller zinciri çıktı. Patlamanın ana nedenlerinin istihbarat zaafı ve emniyet teşkilatında yaşanan tayin furyasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Suruç’ta meydana gelen canlı bomba saldırısının arkasından ihmaller zinciri çıktı. Patlamanın ana nedenlerinin istihbarat zaafı ve emniyet teşkilatında yaşanan tayin furyasından kaynaklandığı belirtiliyor.

KRİTİK KADROLAR DEĞİŞTİ

Tayin furyasının en yoğun yaşandığı illerin başında Şanlıurfa ve Diyarbakır geliyor. Bu iki ilin IŞİD, Hizbullah ve PKK’nın en etkili iller olduğu biliniyor. Özellikle son bir yıl içinde Lice, Cizre, Halfeti, Suruç, Ceylanpınar ve Viranşehir, amir pozisyonundaki polislerin en çok yer değiştirdiği ilçeler oldu. Amir pozisyonundaki isimler atandıkları ilçeyi tanıyamadan başka bir yere tayin edilmesi, rütbeli personelin bölgeyi tanımasının önüne geçti.

İSTİHBARATTA RÜTBELİ KALMADI

17-25 Aralık operasyonlarının ardından başlatılan cadı avıyla terör, istihbarat ve narkotik suçlarla mücadelede uzmanlaşmış kadroların tasfiye edilmesinin ardından Terör ve İstihbarat Şubeleri’ne atanacak rütbeli polis kalmadı.

Sınır hattında yaşanan hareketlilik nedeniyle en hassas olan illerden olan Suruç patlamasının yaşandığı Şanlıurfa istihbaratta ise rütbeli sadece bir isimin görev yaptığı öğrenildi. Urfa İstihbarat Müdürü Rüştü Yılmaz, İstihbarat Şube müdürü görevini yaparken vekaleten, Çevik Kuvvet, Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube’den sorumlu Müdür Yardımcısı vekili olarak görev yapıyor. Rütbeli personel olmadığı için Şanlıurfa’da emniyette bütün bürolara vekaleten polis memurları bakıyor. Suruç’a sorumlu grup amiri olarak polis memuru A.K‘nın vekalet ettiği öğrenildi. Rütbeli 250 polisin görev yaptığı Siirt Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'nin başına bir polis memuru vekâleten getirildi.

Patlamanın yaşandığı Suruç’ta istihbaratın ve emniyetin gerekli tedbirleri almadığı belirtildi. Kobani’ye gidecek grubun günler öncesinden belli olmasına ve bu grubun üst düzey istihbarat tarafından takip edilmesine rağmen grubun kalacağı yerle alakalı herhangi bir tedbir alınmadı. Muhtemel olaylara karşı Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün, gerek grubun kaldığı Kültür Merkezi’nde gerekse basın açıklaması yaptığı sırada güvenlik tedbiri almadığı ortaya çıktı. Bölgedeki hassas yapıdan dolayı İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün basın açıklaması yapılan yerde güvenlik kontrolü yapması ve çevre güvenliği alması gerekiyordu. Ancak polis için rutin olan bu görevin yerine getirilmediği kaydedildi.

RAPOR DİKKATE ALINMADI

Bombalı saldırıyla alakalı daha önce Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün paylaştığı istihbarat raporunda 70 kişilik bir IŞİD militanının Türkiye’de eylem hazırlığında olduğunun belirtilmesine rağmen gerekli önlemler ve istihbarat çalışmalarının yapılmadığı ileri sürüldü.
 Görgü tanıklarına göre saldırıyı çarşaflı bir kadın yaptı. Diyarbakır emniyetinin paylaştığı raporda Abu Esra isimli bir kadın militanın Diyarbakır ve çevre illerde eylem hazırlığında odluğu özellikle belirtilmesi dikkat çekti.

IŞİD VE PKK İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YOK

Şanlıurfa emniyetinin PKK ve IŞİD ile alakalı istihbarat faaliyetinin sıfıra yakın olduğu ortaya çıktı. IŞİD ile ilgili hiç çalışma yapmayan emniyet PKK’ya dönük de sadece 30 hat takip ettiği öğrenildi. Tasfiye sürecinden önce Şanlıurfa gibi kritik illerde PKK’ya yönelik en az 300 irtibatlı isim takip altındaydı. IŞID ve PKK’nın takip edilmediği Suruç sınırında yakalanan isimler mülteci olduklarını söyleyince serbest bırakılıyordu. Yakalanan şahısların nereden gelip, nereye gittikleri araştırılmazken, sınırda yaşanan güvenlik zafiyeti saldırı için iki tarafta da hücreleri olan örgütlerinin sirkülasyonunu kolaylaştırdı.

VALİ'YE TEPKİ YAĞDI

"Akçakale’de IŞİD’lilerin olduğu söyleniyor” sorusuna, “Hayır hiçbir tehdit yoktur” yanıtı veren Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD’le ilgili soru soran gazetecileri gözaltına aldırmıştı.  Patlamanın ardından Vali Küçük’e sosyal medyada tepki yağdı.

Can Dündar: Urfa Valisi, 'Burada IŞİD var mı' sorusuna kızıp 'Alın bunları' demişti. Oysa dinleyip önlem almalıydı. Şimdi kızma sırası bizde: Alın bunları.

İrfan Değirmenci: Gazeteci susturmayı pek seven Şanlıurfa Valisi'ne bir kez daha soralım o halde: Kentte IŞİD'ci var mı?

Burcu Karakaş: Gazeteci arkadaşlarımızı susturan Urfa Valisi Küçük'e bir kez daha soralım: Kentte IŞİD'liler var mı?

"O GENÇLER BİR HAFTA ÖNCE BENİMLEYDİ"

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Suruç saldırısıyla ilgili Twitter üzerinden açıklama yaptı. Patlamayı "katliam" olarak nitelendiren Buldan, "Suruç'ta Kobani'ye gitmek üzere hazırlık yapan gençlere alçakça saldırı düzenlendi. Gençler bir hafta önce Ankara'ya gelip benimle de görüştü. Kobani'de park, kütüphane ve hatıra ormanı yapacaklarını söylediler" diye yazdı

FUAT AVNİ TWİTTER'DA SALDIRIYI YAZMIŞTI

Twitter fenomeni Fuat Avni, 12 Haziran’da attığı tweetlerde MİT’in içindeki IŞİD hücrelerinin harekete geçeceğini iddia etmişti. İşte o tweetler;
"Bu minvalde MİT içindeki IŞİD hücreleri devreye sokulup PKK’nın tahrik edilmesi kararı alındı. Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki üst düzey güvenlik amirlerinin de kaos için ayarlandığı rapor edildi. KCK içindeki MİT’çiler, Cizre ve Yüksekova başta olmak üzere kanlı eylemler yaparak, karşılıklı provokasyona zemin oluşturacak."

ÇOCUKLARA KİTAP GÖTÜRECEKLERDİ

Suruç'ta katliama maruz kalan SGDF’li gençlerin, geçtiğimiz yıl IŞİD kuşatması sırasında büyük yıkıma uğrayan Kobani’nin yeniden inşası için çalışmalara katılmak için yola çıktıkları ve yanlarında bol miktarda yardım malzemesi ile çocuklar için oyuncak ve kitap taşıdıkları belirtildi. SGDF, Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) gençlik yapılanmasını oluşturuyor.

O İSİM DE HAYATINI KAYBETTİ

Adana’da katıldığı Kobani’ye destek eyleminde polisin, ağzını yırtarak gözaltına almaya çalıştığı Cebrail Günebakan’ın patlamada hayatını kaybettiği iddia edildi.

HDP'Lİ KILIÇ'IN EŞİ VE OĞLU ÖLDÜ

HDP'nin Bursa milletvekili adayı olan Metin Kılıç, Suruç’taki saldırıda HDP Parti Meclisi üyesi olan eşi Ferdane Kılıç ile oğlu Nartan Kılıç'ı kaybetti. Kızı Sinem Kılıç da yaralandı.

ÖMER KÖSE UYARMIŞTI

Sahur operasyonuyla tutuklanan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, Suruç’taki saldırıyla yeniden gündeme  gelen IŞİD’e ilişkin uyarılarda bulunmuştu. Köse, geçen nisan ayında  Bugün gazetesi yazarı Gültekin Avcı’ya açıklama yapmıştı. Avcı, Köse’nin kendisine anlattığı konuyu köşesine şöyle taşımıştı: “…Devam eden projeli çalışmalarımız vardı. PKK, DHKP/C, El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide, El Nusra, IŞİD… Hükümetin emriyle bu projelerin hepsi kapatıldı. 3000 teknik dinlemeyi 1–2 ay içinde 300'lere indirdiler….”

KAHVALTI, BASIN AÇIKLAMASI VE PATLAMA...

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplanan yaklaşık 300 genç, önce kahvaltı yaptı. Daha sonra "Beraber savunduk beraber inşa ediyoruz" pankartı açan gençlerin basın açıklaması sırasında şiddetli bir patlama yaşandı. Amara Kültür Merkezi, bölge halkının çeşitli kurslar aldığı ve yoğun olarak rağbet gören bir yer olarak biliniyor.

GÖRGÜ TANIĞI DEHŞETİ ANLATTI: CESETLERİN ALTINDA KALDIK

Yaşanan dehşeti bölgede bulunan görgü tanıkları anlattı. Görgü tanıklarından Garip Çelik şunları kaydetti: "Basın açıklaması için gitmiştim. Gençler basın açıklama yapıyordu. Hangi koşullar Kobani'ye geçeceklerini anlatıyorlardı. Tam fotoğraf çekmeye çalışırken çok şiddetli bir patlama oldu. Cesetler her yere yayıldı. Cesetlerin altında kaldık o derece şiddetliydi. Çok büyük bir kargaşa yaşandı.  İnsanlar şoka girdi, sonra yaralılar taşınmaya başlandı. Ambulanslar çok geç geldi. Araçlar yaralıları almak istemedi, kargaşa çıktı. Polisler havaya ateş etti. Sabah yolda kontrol yoktu. Saldırı planlanmış olabilir. Biz İstanbul’dan geldik."

İSTANBUL POLİSİNDE İZİNLER İPTAL

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Suruç’taki saldırı sonrasında izinleri iptal etti. 12 saat çalışıp 24 saat dinlenen İstanbul polisi 12 / 12 sisteminde çalışacak. 24 saatlik izin süresi 12 saate düşürüldü.

Bilal ŞAHİN- BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber 32 kişinin öldüğü katliamla ilgili kahreden detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER