'35 bin hükümlü ve tutuklu işyurtlarında sigortalı olarak çalıyor'


Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, 35 bin hükümlü ve tutuklunun, işyurtlarında sigortalı olarak çalıştığını bildirdi. Sistem içerisinde çalışan hükümlü ve tutukluların aylık kazancının ise yan gelirle birlikte 400 lirayı bulduğunu kaydetti.

Manisa E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Satış Mağazası, Manisa Adliyesi'nde açıldı. Açılışta konuşan Genel Müdür Yıldırım, ceza infaz sisteminde 10 yılı aşkın süredir devam etmekte olan değişim ve dönüşüm hareketinin en önemli yansımasının, iş üretimi ve iş faaliyetleri alanında olduğunu söyledi. Hem hükümlülerin eğitimi ve ıslahı, hem de infaz sisteminin temel amaçlarına yönelik faaliyetlerin üretimi noktasında işyurtlarının çok önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bugün burada işyurtları faaliyetlerimizin, iş eğitimlerimizin bir ürünü olan ve bir anlamda da infaz sistemimizin özgüvenini yansıtacak olan bir mağazamızı açmanın onurunu yaşıyoruz. Şehzadeler şehri Manisa'da, işyurtlarımızın 45. mağazasını açtık. Bu açılan mağazanın, hükümlü ve tutukluların el emeklerinin, işyurtları sistemimizin geldiği noktanın halkımız ve kamuoyu ile buluşacağı bir mağaza olacağına inanıyorum." dedi.

2015 yılı boyunca 35 bin hükümlü ve tutuklunun işyurtlarında sigortalı olarak belirten Enis Yavuz Yıldırım, "Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü İşyurtları Kurumu var. Özel yasayla kurulmuş bir kurum. Bir açıdan da döner sermaye olarak düşünülebilir. Geçtiğimiz yıl 35 bin hükümlü ve tutuklumuz, işyurtları arasında sigortalı olarak çalıştı. Bu kurumda işyurtları faaliyetlerinde çalışan hükümlü ve tutuklularımıza hem cüzi bir ücret ödeniyor, hem bunların sağlık sigortaları yapılıyor, hem de hükümlü ve tutuklarımızın giderleri kendilerinden talep edilmiyor. Baktığımız zaman bu sistem içerisinde çalışan hükümlü ve tutuklunun aylık kazancının, yan gelirle birlikte 400 lirayı bulduğunu görüyoruz. Bu bir meslek edinme sistemi. Ceza infaz kurumunda geçirilen zamanın boşa geçirilmemesi için bir sistem. İşyurtları da burada bir çatı görevi görüyor." diye konuştu.

Açılış törenine Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ve davetliler de katıldı. Kurdele kesiminden sonra Genel Müdür Yıldırım ve beraberindekiler mağazayı gezdi. Mağazada, 15 ildeki cezaevlerinde yatan tutuklu ve hükümlerin el emeği 167 ürün yer alıyor. CİHAN
<< Önceki Haber '35 bin hükümlü ve tutuklu işyurtlarında sigortalı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER