4.5G vatandaşın faturasını kabarttı

Cep telefondan interneti 10 kat hızlandıran 4.5G uygulaması, 3G ile aynı fiyata olmasına rağmen vatandaşın faturasını kabarttı. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, hızlı internete kendini kaptıranların limiti aşacağına işaret ederek, “Bilinçli bir tüketici olmak lazım. Mobil cihazlardaki internet ve kota ayarlarını erken uyarı sistemleri kontrol altına almak gerek.” dedi.

4.5G vatandaşın faturasını kabarttı

Nisan’da hayata geçen 4.5G uygulaması ile cep telefonlarında internet hızı 10 kat arttı. Hız arttı, ancak müşteriler ay sonu gelmeden internet kotasını bitirdi. GSM şirketleri hediye internet paketi vermesine rağmen tüketiciler, paketleri bitince ek internet almak zorunda kaldı. Birçok tüketicinin ise kota aşımından dolayı ay sonunda faturalarının kabarık geleceği belirtiliyor. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, mobil kullanıcıları bilinçli tüketici olmaya çağırdı; aksi takdirde kabarık faturalarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.
Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi 4.5G’ye geçişle, internet kullanım artması vatandaşı ay sonunda yüksek faturalarla karşılaştırdı. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, 4.5G ile internetin 10 katına kadar hızlandığını, geçmişte 10 dakikada indirilen içeriklerin artık 10 saniyede indirildiğini söyledi. Bununla beraber farklı kanallarında kullanıcılar tarafından değerlendirilmesinin önünün açıldığını ifade eden Tabak, buna örnek olarak görüntülü iletişim ve video indirmeyi örnek verdi. Hız karşısında kendini kaptıran olması halinde limitini aşacağını vurgulayan Tabak, “Yani önceden bir musluktan bir kova su dolduruluyordu. Kova 10 dakikada doluyordu. Şimdi internetin kapasite ve debisi arttı. Artık 10 saniyede doluyor. Bu kovayı harcarsak, doğal olarak faturası tüketiciye yansıyacaktır. Onun için bilinçli bir tüketici olmak lazım. Mobil cihazlardaki internet ve kota ayarlarını erken uyarı sistemleri kontrol altına almak gerek. Aksi halde istenilmeyen faturalarla karşı karşıya kalınabilir.” diye uyarıda bulundu.

‘4.5G’DEN SONRA AY SONUNU GETİREMİYORUM’
Cep telefonu kullanıcısı Ömer Tarık (27), internetin 10 kat hızlandığına inanmadığını belirterek, “4.5G’ye geçildiği gün telefonumun ayarlarından aktifleştirdim. Ancak tarifem de 6 GB’lık internet paketi olmasına rağmen 20 gün içinde internetim tükendi. Bu yüzden mecbur hattımı aldığım şirkete 15 lira vererek ek internet paketi almak zorunda kaldım. Kısaca 4.5 G bize pahalıya patladı.” dedi. 3G ile 4.5G arasında fark görmediğini söyleyen Mustafa Kaplan (30) ise “4.5 GB’lık internet kotam ay sonu gelmeden bitti. 4.5G’ye geçmeden önce kotam 2 GB’tı ve ay sonuna kadar rahatlıkla yetiyordu. Ancak 4.5G’den sonra internet kotamı 2 katını yükselttim. Buna rağmen artık yetmiyor.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YARINABAKIS
<< Önceki Haber 4.5G vatandaşın faturasını kabarttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER