4 TL'ye satılan patatese vatandaş saygıda(!) kusur etmiyor...

Mutfakların en temel gıda maddeleri bile birer birer lüks oluyor. Fakir ailelerin gözdesi patatesin fiyatı, zamlana zamlana 4 lirayı buldu Garibanın bir tek patatesi vardı o da sosyeteye terfi etti

4 TL'ye satılan patatese vatandaş saygıda(!) kusur etmiyor...

Milli Gazete mutfaktaki yangını gözler önüne serdi. Fiyatlar o kadar yüksek ki patates, havuç, ıspanak gibi sebzeler bile 3-5 lira arasında satılıyor diyen gazete gıda enflasyonunu haberleştirdi.

Kış boyunca vatandaşın cebini yakmayı sürdüren sebze ve meyve fiyatları, yaklaşan baharla düşeceği yerde artıyor. Enflasyonu yukarı itmeyi sürdüren “sebze-meyvedeki yangın” son bir haftada iyice alevlendi. Bugüne kadar uygun fiyatıyla vatandaşın can simidi olan patatesin fiyatı, Merkez Bankası raporuna göre 1 ayda yüzde 21 arttı.

GIDAYA HARCANAN SÜREKLİ ARTIYOR

Çalışan kesimler, işçi, memur ve emekliler cüz’i maaş zamlarına mahkum ediliyorlar. Aldıkları maaş zamları, daha cebe girmeden eriyor. Halihazırda yetmeyen ücretler ve geçim sıkıntısı, yükselişteki enflasyonla birleşince vatandaşın büyük bölümü çorbayı zor kaynatıyor. Halk, tüketiminin önemli bir kısmını gıdaya ayırırken, sebze ve meyvedeki akıl almaz artış, zaruri olan mutfak masraflarının daha da kabarmasına neden oluyor. Gıda fiyatlarındaki fahiş artışı, Merkez Bankası da açıkladığı enflasyon raporunda belirtiyor.

ARTIŞ YÜZDE 21.25'İ BULDU

Raporda, “İktisadi faaliyetteki zayıflamanın bu dönemde liradaki değer kaybının temel mal fiyatlarına yansımasını sınırladığı gözlendi” denildi. Raporda ayrıca, “İşlenmemiş gıda fiyatlarında yılın ilk iki ayında kaydedilen yüksek artışların, Mart ayında güçlendiğine işaret ediyor. Bu dönemde taze meyve, sebze ve kırmızı et fiyatlarındaki olumsuz seyir sürdü. Buna ek olarak patates fiyatlarının aylık bazda yüzde 21.25 artması ile bu kalemdeki yukarı yönlü eğilim güçlenmiştir” saptaması yapıldı.

PATATES ADETLE SATILIYOR

Gazete, patatesin fiyatının yükselmesini manavlarla konuştu. Manav sahibi Mesut Bereket, “Bu yıl patates fiyatları aşırı yükseldi. Depolarda ürün yok. Şu an patates 4 lira ama yarın-öbür gün 5 lirayı bulur. Köylü artık çiftçiliği bıraktı, zarar ediyor. Mazot olmuş kaç para” dedi.
Manav Bereket, “Her şey ateş pahası oldu. Bizde şaşırıp kalıyoruz. Millet sebzeyi gramla alıyordu. Şimdi patatesi de sayıyla almaya başladı. Kadın gelip 5 tane 6 tane patates alıyor.ifadelerini kullandı.


MUTFAK YANGIN YERİ

Baharın yaklaşmasıyla sebze meyve fiyatlarında düşüş bekleyenler, hafta sonunda pazar tezgahlarındaki fiyatları görünce büyük bir şaşkınlık yaşadı. En çok tüketilen ürünlerden patatesin kilogramı bir haftada 3-3.5 liradan 4 liraya, kıvırcık marul 2-2.5 liradan 3.5 liraya, 2.5-3 lira olan iyi portakal 4, havuç 2 liradan 2.5 ve ıspanak 4 liraya ulaştı. Sivri biberin 8 liraya çıktığı pazar tezgahlarında, kivi 6, domates 4-5 liradan satılır oldu.

Milli Gazete
<< Önceki Haber 4 TL'ye satılan patatese vatandaş saygıda(!) kusur etmiyor... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER