Şehit sayısının artmasının sebebini anlattı

Emniyet eski Müdürü Davut Erdoğan, Güneydoğu’dan art arda şehit haberi gelmesini, tehdit-risk analizi yapılmamasına bağladı. “Bürokratlar kendilerini başarılı göstermek adına, operasyonların bir an önce bitirilmesi için ısrar ediyor. Bu da şehit sayısının artmasına neden oluyor” dedi

Şehit oğlu Yusuf yürekleri dağladı

Terör Uzmanı ve Emniyet eski Müdürü Davut Erdoğan, son dönemde 400'ün üzerinde şehit verilmesinin tehdit risk analizi olmadan yapılan sevk ve idareden kaynaklandığını belirtti. Siyasilerin ve bürokratların kendilerini başarılı göstermek adına, operasyonların bir an önce bitirilmesi ısrarının, şehit sayısının artmasına neden olduğunu söyledi.

BASKILAR KAYBI ARTIRIYOR

Erdoğan, bölgede terör örgütünün depoladığı ve tuzakladığı patlayıcıların ciddi bir hayati tehlike ve risk oluşturduğunu ifade etti. Operasyonlara başlamada yaşanan gecikme ve başladıktan sonra da bir an önce bitirin baskılarının, stresi, gerginliği ve kayıpları artırdığını dile getirdi. Davut Erdoğan, operasyon alanının patlayıcı ve tuzaklamalardan temizlenmeden personelin yaya olarak girmeye zorlanmasının personel arasında tepkiye neden olduğunu vurguladı.

GEÇİCİ GÖREVLE GİDENLER

Erdoğan, bölgede görev yapan personelin önemli bölümünün bölgeyi tanımayan geçici görevle sevk edilen personel olduğuna dikkat çekti. Verilen şehitlerin çoğunluğunun da geçici görevli personel olduğunu söyledi. Özel Harekât personelinin, branştan ayrılmak için yoğun bir şekilde dilekçe verdiği ve bu taleplerin kabul edilmediğini hatırlattı. Hatalı uygulamalardan dolayı personelin kendisini değersiz hissettiğine dikkat çekti. Bölgede görev yapan personelin “Nasıl bu hale getirildiyse öyle çözülsün” tepkisi verdiğini kaydetti.

SÜPÜRME OPERASYONLARI

Erdoğan, “Bölgede çok ciddi istihbarat zafiyeti var. Özellikle il ve ilçe istihbarat birimlerinin bölgeye, örgütün potansiyeline, risk ve tehditlere yönelik stratejik istihbarat kabiliyeti olmadığı gibi, taktik istihbarat açısından da ciddi eksiklik var. İstihbarat birimlerinin son süreçte ilgi ve yoğunlaşma alanları farklı olduğu için terör örgütlerine yönelik ciddi istihbarat zafiyeti oldu. Bu zafiyetten dolayı maalesef nokta operasyonlar yapılamamaktadır. Süpürme operasyonları yapılmakta, bu da kayıpların artışını beraberinde getirmektedir” dedi.

GÖRÜNEN POLİS HEDEF OLUR

Davut Erdoğan, polisi görünür yapmakla, Özel Harekâtçıları karakola bağlamakla, çarşı ve mahalle bekçisi almakla bu sorunun çözülemeyeceğini söyledi. “Kaldı ki terörle mücadelede görünür polis hedef olur, gören polis başarılı olur. Bu sebeple sokakta polisin sayısını artırmak çözüm olmadığı gibi, terörün hedefi olmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇOK CAN YAKAR

Doğu'da çatışmalar yaşanırken görmezden gelenlerin, bu çatışmanın Batı'ya doğru yayılmakta olduğunu unutmaması gerektiğini belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Özellikle güvenlik bürokrasisi bir iki yıl sonra gündeminde dahi olmayacak suni operasyonlar yerine elinde silah, bomba, patlayıcı olan silahlı ve örgütlü terör faaliyetlerini gündemine almalıdır. Aksi halde birilerinin bilgisi dahlinde şehirlere gömülen bombalar çok can yakacak gibi görünmektedir.”

KCK OPERASYONLARINI YAPANLAR SÜRÜLÜYOR

Terör Uzmanı Erdoğan, geçmişte KCK'ya operasyon yapan polislerin açılan soruşturmalarla linç edilmesi ve oradan oraya sürülmesi nedeniyle bugün polis ve askerin PKK ve KCK'ya yeni ve kapsamlı bir operasyon ajandası hazırlama cesareti kalmadığını kaydetti. “Sorumluluk, çözüm sürecinde silah mühimmat depolanmasına seyirci kalanlarındır. Cezaevine konulan KCK'lıları bir kanunla dışarı çıkaranlarındır. Askerin operasyon için valiliklerden talep ettiği, ancak izin verilmeyen resmi yazılar Doğu ve Güneydoğu'daki askeri birliklerin ve Genelkurmay'ın arşivlerde saklanıyordur. Çünkü bu süreç bir gün masaya yatırılacaktır” ifadelerini kullandı.

Özgür Düşünce
<< Önceki Haber Şehit sayısının artmasının sebebini anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER