5 AB ülkesi göçmenlerin dağıtımı konusunda anlaşmaya vardı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Eylül 23 2019
Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin kabulü ve dağıtımıyla ilgili 5 Avrupa Birliği (AB) ülkesi bir ön anlaşmaya vardı.

İtalya, Malta, Fransa ve Almanya İçişleri Bakanları'nın Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Finlandiya ve Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ile birlikte bugün Malta'da yaptığı zirvedeng öçmenlerin dağıtımıyla ilgili bir mutabakat çıktı.

Zirvenin ardından yapılan açıklamalara göre, Akdeniz'de sivil toplum kuruluşlarına ait yardım gemileri ya da devletlere ait teknelerle kurtarılan göçmenlerin hangi limana çıkarılacağı konusunda "gönüllülük esasına dayalı dönüşümlü bir sistem" oluşturulacak. 

TAKSİMAT BELLİ KOTALARA GÖRE YAPILACAK

Bu göçmenlerin AB ülkeleri arasında dağıtımı ise zorunluluk esasına dayalı olarak, belli kotalara göre tespit edilecek.

BBC Türkçe'nin haberine göre anlaşmaya İtalya ve Malta gibi göçmenlerin Avrupa'daki ilk duraklarından olan ülkelerin özellikle istediği bir madde de girdi. 

Yalnızca mülteci statüsünü elde etmiş olanlar değil iltica başvurusunda bulunan bütün göçmenler bu sisteme dahil edilecek.

Malta'da varılan anlaşma ekim başında yapılacak AB zirvesinde diğer üye ülkelerin de onayına sunulacak.

Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Avramopoulos zirve sonrası yaptığı açıklamada, Malta'da bugün varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. 

8 Ekim'de yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısında diğer ülkelerin de bu anlaşmaya katılması çağrısı yapıldı.

Malta Başbakanı Joseph Muscat da "Malta Göç Toplantısı'nda, göçmenlerin dağıtımı konusunda temel teşkil edebilecek bir taslak üzerinde ilerleme kaydedildi. Önemli bir adım ama yine de sadece bir adım. Başarılı olup olmaması geniş kapsamlı onaya bağlı." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir