5 Dakkada Beştepe

Yeni hükümet jet hızıyla kuruldu. Binali Yıldırım, kabineyi Saray’da açıkladı. İlk Bakanlar Kurulu toplantısı da bugün Saray’da yapılacak. Türkiye fiilen partili cumhurbaşkanı sistemine geçmiş oldu.

İşte yeni Bakanlar Kurulu

SINIRLI REVİZYON

Pazar günü Başbakanlık görevini alan Binali Yıldırım, önceki gece Saray’da iki saat Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Dün de Saray’a çıkıp kabineyi açıkladı. Kabinede beklentilerin aksine geniş çaplı revizyon yapılmadı.

LİDERE TAM BİAT

Yıldırım ardından AK Parti grup toplantısında konuştu. Türkiye’nin yeni sistemine ilk adımını da attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “AK Partimizin kurucusu, Genel Başkanımız, liderimiz, yolun yolumuzdur” diye seslendi.

‘UYUMLU’ BEŞTEPE KABİNESİ

Davutoğlu’nun görevden alınmasından sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini alan Binali Yıldırım, yine Erdoğan’ın onayıyla Beştepe’de 65. Hükümet’in bakanlarını açıkladı. İlk Bakanlar Kurulu Toplantısı da bugün Saray’da yapılacak.

65. Hükümet’i kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, dün yeni kabine listesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunmak üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gitti. Sabah sivil plakalı araçla Beştepe’ye gelen Yıldırım, Erdoğan’a yeni kabine listesini sundu. Saray’ın onayının ardından kabine açıklandı. Yalçın Akdoğan’ın kabine dışı kalması ve Mehmet Şimşek’in koltuğunu korumasında sürpriz yaşanmadı.

4 İSİM İLK KEZ BAKAN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Arslan


65. Hükümet’te 25 ilden 26 bakan görev alıyor. Bakanlar arasında Güneydoğu Anadolu’dan Şanlıurfa harici kimse olmazken, Karadeniz bölgesinden 2 başbakan yardımcısı ile 4 bakan kabinede yer buldu.

SEKİZ İSİM KABİNE DIŞI

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AB Bakanı Volkan Bozkır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan kabine dışı kaldı. Akdoğan, yeni Bakanlar Kurulu’yla ilgili “Hayırlı olsun” dedi.

VUKUATLI YARDIMCI

Başbakan Yardımcısı olarak açıklanan Veysi Kaynak, ismi her ne kadar kamuoyunda fazla bilinmese de Meclis’teki vukuatlarıyla sık sık gündeme gelmişti. Kaynak, önceki dönemde Meclis’te olmayan vekillerin yerine oy kullanırken yakalanmış ve ‘rüşvet alan görevli hapse girmesin’ diye Meclis’e kanun teklifi vermişti.

İLK GRUP KONUŞMASI’NDA ERDOĞAN’A ‘GENEL BAŞKANIM’ VURGUSU

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 65. hükümeti açıklamasının arıdından TBMM’ye giden Başbakan Binali Yıldırım, ilk kez AK Parti grup toplantısında konuştu. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “AK Partimizin kurucusu, Genel Başkanımız, liderimiz, yolun yolumuzdur” diye seslendi. Konuşmasında terör ve başkanlık vurgusu yaparken sözde paralel yapıyı da es geçmedi. Yeni hükümetin bölgede dostların sayısını arttırılacağını, düşmanlarımızın sayısını azaltacağını aktardı.

YILDIRIM HÜKÜMET

Pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini alan Binali Yıldırım, pazartesi günü partisinin MKYK’sını topladı. Yıldırım gece ise Saray’da iki saat Cumhurbaşkanı Erdoğan’la tekrar görüştü. Salı sabahı kabineyi açıkladı. Ardından öğle saatlerinde, ilk kez AK Parti grup toplantısında konuştu. Gün içinde Ahmet Davutoğlu’ndan  başbakanlığı devralan Yıldırım, öğleden sonra MYK’da yer alacak isimleri duyurdu. Akşam saatlerinde ise Meclis’te 65. Hükümet’in programını okudu. Böylece güvenoyu süreci başlamış oldu. 

DEVİR TESLİM

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü’nde, Ahmet Davutoğlu’ndan başbakanlık görevini teslim aldı. Görevi devreden Davutoğlu, sivil plakalı bir araçla Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. Çankaya Köşkü’ndeki devir teslim töreninin ardından bakanlıklarda da devir teslim töreni yaşandı.

ENSAR ÇİZİĞİ

Ensar Vakfı skandalıyla gündeme gelen Sema Ramazanoğlu Aile Bakanlığı koltuğunu kaybetti. Sema Ramazanoğlu yerine Aile Bakanlığı’na yine bir kadın Fatma Betül Sayan Kaya geldi. Kulislere yansıyan bilgilere göre ise AK Parti’nin MKYK’sına alınan Sema Ramazanoğlu’nun önümüzdeki günlerde Binali Yıldırım tarafından ‘A takımı’ olarak bilinen parti MYK’sına alınacağı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirileceği öğrenildi. Öte yandan Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı da koltuğunu Mehmet Özhaseki’ye devredince, kabinedeki kadın bakan sayısı 2’den 1’e düşmüş oldu.

PARTİNİN A TAKIMI MYK

Binali Yıldırım son olarak partisinin Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) getirilen isimleri açıkladı. Hayati Yazıcı siyasi ve hukuki işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirildi. Abdulhamit Gül ise Genel Sekreter olarak devam edecek. Kabinede yer bulamayan Mehmet Müezzinoğlu, Cevdet Yılmaz, Mehdi Eker MYK’da yer aldı.

Kaynak: Meydan gazetesi


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER