534 bin üniversiteliye kötü haber!

Vakıf üniversitelerini kayyımla gasbeden hükümet on binlerce öğrencinin hayatını kabusa çevirecek bir uygulamaya hazırlanıyor. Torba yasaya eklenen bir madde ile faaliyet izni iptal edilen vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin YÖK'ün uygun gördüğü üniversitelere naklinin yolu açıldı.

Üniversitelere kayyım endişe verici

Video: Arşiv

YÖK, nakil işleminde öğrencilerin üniversiteye giriş puanlarını esas alacak. İstanbul'da okuyan öğrenciyi Türkiye'de istediği yere gönderebilecek.

Öğrenciler vakıf üniversitelerine ödedikleri ücreti de ödemeye devam edecek. Vakıf üniversitelerinde 534 bin 177 öğrenci eğitim görüyor.

Hükümet torba yasaya eklediği madde ile skandal bir düzenlemeye daha imza attı. 

Faaliyet izni iptal edilen vakıf üniversitelerinden devlet eliyle ve YÖK'ün uygun gördüğü üniversiteye geçirilecek öğrenciler, vakıf üniversitelerine ödedikleri eğitim ücretlerini devlete ödemeye devam edecek. 

Mağduriyet çok büyük

YÖK öğrencileri giriş puanlarını dikkate alarak Türkiye'de istediği herhangi bir üniversiteye gönderebilecek. 

Vakıf Ünivesiteleri'nde toplam 534 bin 177 öğrenci eğitim görüyor. Kayyım yoluyla gasbedilen ünivertisetelerde ise 67 bin 672 öğrenci kayıtlı.

Kayyım yoluyla el konulan üniversitelerde TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen, Milli Eğitim sistemini kökten değiştirecek torba yasaya eklenen maddeden vakıf üniversiteleri ve öğrencilerine mağduriyet çıktı. 

YÖK Başkan Vekili Prof.Dr. Yavuz Atar, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'yle, vakıf üniversitelerinin faaliyetinin kaldırılabileceği yönündeki düzenlemede eksik kalan, 

öğrencilerin durumu ne olacak sorusunun oluşturduğu boşluğu kapatmak için bu yasayı çıkardıklarını belirtti.

‘VAKIFLARI CEZALANDIRACAĞIZ'

Milli Eğitim Komisyonu Üyesi ve CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, “YÖK diyor ki, biz zamanında yol verdik bazı arkadaşlara. 

Fakat şimdi bazılarına zaman içinde el konulması gerekebilecek. Biz de bu öğretim üyelerini ve vakıfları cezalandıracağız, kulaklarını çekeceğiz. 

Ama yazık bu çocukların bir günahı yok. Bunlara bir çözüm bulalım ve bunların paralarını yine alalım. 

Ama bir devlet üniversitesine gönderelim. Yani biri para veriyor, biri para vermiyor aynı yere” dedi.

HAKLARINI KiM KORUYACAK

Milli Eğitim Komisyonu CHP Eskişehir Milletvekili Üyesi Gaye Usluer: Şimdi kayyım atanan üniversitelerin kapanması durumu var. 

Bu üniversiteler kapatıldığında öğrencilerin nerede ve hangi şartlarda okuyacağı düzenleniyor. 

Garantör üniversitelerin buralarda okuyan öğrencilerin tamamını alamayacakları açık. 

Bu nedenle bazı öğrenciler başka illerde okumak zorunda kalacaklar. Bu da elbette ki mağduriyetlere yol açacaktır.

Bu üniversitelerde çalışan öğretim üyeleri var, birtakım yardımcı personel var, büro memurları var, şimdi bunların haklarını kim koruyacak.

EŞiTLiK iLKESiNE AYKIRI

Milli Eğitim Komisyonu Üyesi MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu: Böyle bir yasa çıkacak olursa bundan sonra bütün vakıf üniversiteleri gevşer. 

Ondan sonra da ‘Öğrencilerin hepsi nasıl olsa devlet üniversitesine naklediliyor' diye bir problem çıkar karşımıza. 

Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Bu öğrenciler garantör üniversiteye de gönderilemiyor, diğer üniversitelere dağıtılıyor. 

O zaman garantör üniversitenin anlamı ne? Bu vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine nakledilen öğrenciler ücret ödeyecek. 

Ama devlet üniversitesinin öğrencisi hâline gelecekler. Yarın mahkemeye başvurduklarında eşitlik prensibine aykırı şekliyle bundan vazgeçilecek mi?

ÖĞRENCiYi iSTEDiĞi ÜNiVERSiTEYE GÖNDERiP BiR DE PARA ALACAKLAR

YÖK Başkan Vekili Prof.Dr. Yavuz Atar: Faaliyet izninin kaldırılması kararı alındığında, o öğrenciler uygun bir devlet üniversitesine, genellikle garantör devlet üniversitesine gönderilir. 

Ama garantör üniversite bazen çok sayıda vakıf üniversitesine garantör olduğu için bu olmayabilir. YÖK'ün belirleyeceği bir başka devlet üniversitesine öğrenciler devredilir.

Garantöre verme şansımız yok

Devir yapılırken de burada bir kriter koyduk, giriş puanları dikkate alınarak ilgili programlara nakli yapılacaktır. 

Mesela İstanbul'da 50-60 tane vakıf üniversitesi var. İstanbul'da, İTÜ, İstanbul, Marmara gibi devlet üniversitelerimiz var. 

Her devlet üniversitesine 10 tane vakıf üniversitesi düşüyor. Dolayısıyla da bizim bunları garantöre verme şansımız yok. 

O bakımdan garantöre veya uygun bulunacak bir üniversiteye diye düzenlendi. 

Aynı zamanda bu öneride ilgili vakıf yükseköğretim kurumuna ödedikleri ücretleri aktarıldıkları devlet üniversitesine ödemeye devam edecekler. 

Burada ücretlerin ödenmesiyle ilgili hükmün konulmasının sebebi de, devlet üniversitesine yeni bir yük getirecektir. 

Öğretim üyesi bakımından, yeni derslikler bakımından, imkânlar bakımından. 

Dolayısıyla da böyle bir hüküm ücretlerle ilgili de konulmuş bulunmaktadır. 

<< Önceki Haber 534 bin üniversiteliye kötü haber! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER