600 bin öğrenci ne olacak?

Öğretmenlik sistemini sil baştan değiştiren reform paketi eğitim camiasına bomba gibi düştü. Eğitimciler “Reform gerekiyordu. Ancak yeni öğretmen sisteminde torpile dikkat” diyor.

600 bin öğrenci ne olacak?

Meydan’ın gündeme getirdiği ve öğretmen yetiştirme sistemini baştan değiştirecek reform paketi en çok eğitim fakültelerindeki öğrenci ve akademisyenleri etkileyecek. Eğitim fakültelerini kapatarak yerine Köy Enstitüsü modeline benzer Muallim Okulları kurulmasını öngören proje hayata geçerse, halen üniversitelerdeki eğitim fakültelerindeki 600 bin öğrenci ve akademisyen mağdur olacak.

Yeni öğretmen yetiştirme sisteminde bu okullara az miktarda öğrenci alınacak ve tamamen ihtayacı dönük öğretmen yetiştirilecek. Eğitimciler, plansız büyüyen üniversiteler ve başarısız istihdam politikaları sebebiyle sürekli artan mezun sayısıyla tıkanan öğretmenlik sistemine neşter vurulması konusunda hemfikir. Ancak üniversitelerdeki öğrenci ve öğretmenlerin mağdur edilmeyeceği bir model olması şartıyla.


BİLİMSEL, EVRENSEL VE YEREL BİR MODEL OLMALI

Öğretmen yetiştirme sistemi artık tıkandı. Bir neşter atılması lazım. Bunda mutabıkız” diyen Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe, “Hayatın içinden gelen ve günün ihtiyaçlarına göre yetişen bir öğretmen modeline ihtiyaç var” tespitini yapıyor. Köy Enstitülerinin Türkiye’de eğitim sistemine damga vurmuş ender kurumlardan olduğunu hatırlatan Bahçe, “Köy Enstitüsü modelini, ideolojik yönlerinden arındırılarak bilimsellik, evrensellik ve milliliğin ön planda tutulduğu bir yapı olarak planlarsak başarılı olma şansı var” diyor. Bahçe, “Ancak binlerce öğrenci ve öğretmen ortada kalacak. Bu reformu planlayanlar bunu da düşündüler mi?” diye soruyor.


HAKKANİYET GÖZETİLMELİ

Yeni sistemin nasıl uygulanacağının çok önemli olduğunu vurgulayan Eğitim Uzmanı Faik Tekin ise “Eğer bilimsellik ve hakkaniyet gözetilerek bir sistem kurulacaksa, bunu destekleriz. Ama yeni sistem torpil kapıları ve mağduriyetler oluşturmamalı” diyor. Tekin yeni sistemle ilgili çekincelerini şöyle açıklıyor: “150 bin öğretmen ihtiyacı olduğu söyleniyor. 200 bin öğretmeni bu yeni kurulan enstitülere aldınız. Ancak 5 yıl içinde halen eğitim fakültelerinde bulunan belki 600 bin öğrenci mezun olacak. Bu öğrenciler ve üniversite hocaları ne olacak? 800 bin öğrenciden 200 bini bu okullara kabul edilecekse arz talep dengesi patlayacaktır. Bu yeni öğretmen okuluna giriş nasıl olacak? Bu konuda hakkaniyet gözetilecek mi? Bu okula girişte üniversite sınavı mı kabul edilecek, yoksa yeni istismar kapısını açacak mülakat ve başka yollar mı denenecek?”




<< Önceki Haber 600 bin öğrenci ne olacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER