630 bin çocuk ağır işçi

“Ya çalışırsınız ya da aç kalırsınız” diyen 15 yaşındaki Ensar gibi Türkiye’de 630 bini ağır işlerde çalışan 1 milyona yakın çocuk işçi var. Bu kadar yüksek rakama rağmen 2015’te çocuk işçi çalıştırdığı için ceza alan işletme sayısı ise sadece 27.

630 bin çocuk ağır işçi

Ağrı’dan İstanbul’a gelen 4 çocuklu bir ailenin en büyüğü olan Ensar, babası ile birlikte evin yükünü sırtlıyor. 

Yaşıtları her gün okula giderken o oto tamircisinde dükkan süpürüyor, takımları topluyor. Ustasının yanında mesleği öğrenmeye çalışıyor. 

“Bizim gibi çocukların tek çıkış yolu çalışmak. Ya çalışırsınız ya da aç kalırsınız.” diyen Ensar gibi Türkiye’de 630 bini ağır işlerde çalışan 1 milyona yakın çocuk işçi var. 

Son 3 yılda en az 176 çocuk iş kazalarında hayatını kaybetti. Türkiye’de çocuk işçilerin görmezden gelindiğini belirten İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, geçen sene çocuk işçi çalıştırdıkları gerekçesiyle cezai işlem uygulanan işletme sayısının yalnızca 27 olduğuna dikkat çekiyor.

Her sabah yaşıtları okula gitmek için hazırlanırken 15 yaşındaki Ensar K., çırağı olduğu oto tamircisine doğru yollara düşüyor. 

Yaşıtları o gün matematik, edebiyat, fen derslerini öğrenirken o önce dükkanı süpürüyor, takımları topluyor. 

Gün içerisinde de ustasının yanında mesleği öğrenmeye çalışıyor. Ağrı’dan İstanbul’a gelen 4 çocuklu bir ailenin en büyük erkek kardeşi olan Ensar, babası ile birlikte evin yükünü sırtlanıyor. 

İstanbul Yenibosna’da bir yıl önce başladığı oto tamirciliğine tüm zorluklarına rağmen tutunmaya çalışıyor. 

Ensar, “Bir gün bu işte dükkan açacağım. Zaten bizim gibi çocukların tek çıkış yolu çalışmak. Ya çalışırsınız ya da aç kalırsınız.” ifadelerini kullanyor.

Bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre dünyada 168 milyon çocuk işçi var. 

Türkiye’deki çocuk işçi sayısının 1 milyon civarında olduğu ve bunların 630 bininin ağır işlerde çalıştığı belirtiliyor. 

Türkiye’de çalışan çocuklar için mevsimlik tarım işçiliği, küçük ve orta boy sanayi işletmeleri ve sokakta çalışma en kötü üç alan olduğu ifade ediliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Çocuk İşgücü Anketi’nde yer alan verilere göre çocukların yüzde 44,7’si tarımda, yüzde 31’i hizmet sektöründe, yüzde 24,3’ü sanayide çalışıyor. 

En çok çocuk işçi, Diyarbakır, İstanbul, Adana,

Mersin ve Gaziantep’te bulunuyor.

Çocuk Hakları Avukatı Seda Akço, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki çatışma ortamının en çok çocukları etkilediğini söylüyor. 

Akço, terör nedeniyle binlerce çocuğun okuldan uzaklaştığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu ifade ediyor. 

Akço, “Çalışma hayatına katılsın ya da katılmasın her 10 çocuktan 3’ünün orta öğretime devam edemediği bir koşuldan bahsediyoruz. 

Bu veriler muhtemelen bu sene daha da yükselecek çünkü bazı yerlerde bütün bir yıl boyunca okullar açılamadı, çocuklar okula gitmedi. 

Bir yıl boyunca okul hayatından uzak kalan öğrencinin tekrar okul hayatına dönmesi çok zor ve bunu sağlamaya yönelik henüz bir stratejimiz yok.” diyor.

1 MİLYON ÇOCUK GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Çocuk işçi sorununu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Türkiye’de ağır ve tehlikeli işlerde çalışan 1 milyon civarında çocuk işçinin olduğunu anlatıyor. 

Adıgüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Türkiye’de çocuk işçilerin görmezden gelindiğini belirten Adıgüzel, 2015 yılında çocuk işçi çalıştırdıkları gerekçesi ile cezai işlem uygulanan işletme sayısının yalnızca 27 olduğuna dikkat çekiyor. 

Çocuk işçiliğinin boyutunu ortaya koyacak resmi verilerin sınırlı olmasını eleştiren Adıgüzel, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, 2013 yılında 59, 2014 yılında 54, 2015 yılında ise 63 olmak üzere, son 3 yılda en az 176 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği bilgisini veriyor. 

Adıgüzel, önergesinde “Resmi kayıtlara göre, son 5 yılda 18 yaş altı kaç çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir? 

Bu çocuklar arasında, mevcut İş Kanunu’na göre çalıştırılması yasak 15 yaş altı kaç çocuk vardır?” diye soruyor.


<< Önceki Haber 630 bin çocuk ağır işçi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER