66 yaşındaki hasta tıp literatürüne girdi


Malatya'da siroz hastalığı ile kalp aort kapağı darlığı şikayeti bulunan 66 yaşındaki Şeyhmus Özgün, tavi yöntemiyle hem kalp kapağı hem de karaciğer nakli yapılmasıyla 44 yıl sonra sağlığına kavuştu. Özgün, tavi yöntemi ile kalp tedavisi olan ve ardından karaciğer nakli yapılan ilk hasta olarak tıp literatürüne girdi.

Mardinli 66 yaşındaki Şeyhmus Özgün'e 1971 yılında siroz hastalığı teşhisi konuldu. Bununla birlikte kalp kapağı darlığı sorunu bulunan Özgün, hastalıklarının tedavisi için yurt içi ile yurt dışında birçok hastaneye başvurdu. Yaşaması için acilen karaciğer nakli yapılması gereken Şeyhmus Özgün'e, kalp kapağındaki darlığı şikayeti nedeniyle olumsuz cevap verildi. Özgün, bir akademisyenin tavsiyesi ile İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne başvurdu. 66 yaşındaki hastaya ilk olarak ameliyatı yüksek risk taşıyan hastalara uygulanan tavi yöntemi uygulanarak kalp kapağı darlığı tedavi edildi. 10 gün sonra da karaciğer nakli yapılan hasta sağlığına kavuştu.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, hastanın karaciğerindeki yetmezlik nedeni ile pek çok yan rahatsızlığı olduğunu ifade etti. Hastanın kanamaya eğilimi nedeniyle kalp ameliyatının çok riskli olduğunu anlatan Özdemir, şöyle devam etti: "Hastamız ameliyat masasında ölebilirdi. Hastamız değişik şehirlerde birçok hastaneye gitmiş, ameliyat olamazsın denilerek geri gönderilmiş. Ancak merkezimizin en büyük avantajı hem tavi işlemi, hem de karaciğer naklinin aynı merkezde yapılabiliyor olması. Hastamıza önce tavi işlemini uyguladık 10 gün sonrada karaciğer nakli oldu. Bu hastamız tıp literatüründe bir ilk, tavi+karaciğer nakli yapılan ilk hasta, bu hastamızın bir özelliğiyle daha var. Tavi yöntemi ameliyatı riskli olan hastalara uygulanıyor. Kapak hastalıklarının ana tedavisinin cerrahi veya damar yoluyla girilerek kapak değişimi yapılması olduğunu kaydediyor."

Prof. Dr. Ramazan Özdemir tavi yöntemini 2013 yılından beri uyguladıklarını ifade etti.

Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise sağlık açısından son derece sıkıntılı olan hastanın sağlığına kavuştuğunu dile getirdi. Yılmaz, "Hastanemize başvuran karaciğer hastalarının birçoğu yaşlı ve kalp rahatsızlıkları da olan kişiler. Bu özelliklerinden dolayı birçok hastaya karaciğer nakli yapamıyoruz. Çünkü böyle bir ameliyatı kaldıramıyorlar. Bu hastamız geldiğinde sağlık açısından son derece sıkıntılıydı. İlk önce tavi yöntemiyle kalp kapağı şikayeti çözüldü. Bize sorunsuz bir hasta verdiler. Biz karaciğer nakli gerçekleştirdik. Şu anda hastamız gayet iyi durumda" diye konuştu.

Şeyhmus Özgün ise "Kendimi çok iyi hissediyorum. 1971 yılından siroz rahatsızlığım vardı. Birçok ilde hastanelere gittim. Suriye'ye bile gittim tedavi olmak için. En sonunda buraya geldim. İntihar etmeye bile giriştim. Ancak çare bulamamıştım. Hocalarıma teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.





CİHAN
<< Önceki Haber 66 yaşındaki hasta tıp literatürüne girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER