'7 çocuktan birinde astım görülüyor; grip aşısı yapılmalı'


Sonbaharın gelmesi ile alerji mevsimi de geldi çattı. Özellikle bu dönem çocuklarda peş peşe hapşırma, boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı, nezle, gözde sulanma gibi belirtiler varsa, ebeveynlerin alerjik nezle veya göz alerjisine karşı dikkatli olması gerekir. Her 7 çocuktan birinde astım hastalığının görüldüğüne dikkat çeken Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, anne ve babaları uyarıyor. "Mevsim değişikliklerinde alerjenlerin artmasına bağlı olarak, özellikle astımı çocuklarda görülecek ataklara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Bu nedenle yaşanabilecek bir atağı engellemek için grip aşısı yaptırmak gerekir." dedi.

Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, sonbahar mevsiminde çocuklarda yaşanan alerji ile ilgili açıklamalarda bulundu. Astımın günümüzde çocuklarda en sık görülen kronik bir hastalık olduğunu kaydeden Akçay, "Her 7 çocuktan birinde astım görülüyor. Sık sık grip olan ve öksüren, öksürüğü 2 haftadan uzun süren, koşunca nefesi sıkışan, kokulara karşı hassas olan çocukların mutlaka astım yönünden alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir. Astım teşhisi çok önemlidir. Yanlış teşhis, gereksiz ilaç kullanımına neden olabildiği gibi astımı olan bir çocukta da astım teşhisi atlanarak sık sık hastalanmasına neden olabilir. Bu nedenle doğru teşhis çok önemlidir." uyarısında bulundu.

İLACI İHMAL ETMEYİN

Akçay, sonbaharın astım hastalığı olan çocuklarda, sıklıkla atağa neden olabileceğine vurgu yaptı. Muayene bulguları ve test sonuçlarına göre eğer astımı kontrol altında tutacak bir ilaç başlanacaksa eylül ayının, ideal bir zaman olduğunu açıklayan Akçay, "Kullanılan ilaçların etkisinin ortaya çıkması yaklaşık bir hafta sürebilir. Genellikle ilaçların tam olarak etkinlik sağlaması ise iki ayı bulur. Bu yüzden de astımlı çocuklarda eylül aylarında tedaviye başlanması gerekiyor ki kış ayına hazırlıklı bir şekilde girilebilsin." ifadesinde bulundu.

ASTIMLI ÇOCUĞA GRİP AŞISI YAPTIRIN

Astımlı çocuklarda mevsimsel gribal enfeksiyonlar en önemli tetikleyiciler arasında olduğunun altını çizen Akçay, "Gribal enfeksiyonlar çocuğun bronşlarını daraltır ve krize sokabilir. Bu nedenle yaşanabilecek bir atağı engellemek için grip aşısı yaptırmak gerekir." dedi.

GRİP AŞISI 6 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE YAPILMAMALI

Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, ebeveynlere de uyarılarda bulundu. Akçay, "Astımlı çocukların çocuk alerji uzmanlarınca astım kontrolü açısından değerlendirilmesi gerekir. Astım kontrolü değerlendirilmesinden sonra ilaç kullanıp kullanmayacağı, hangi dozda ve sürede kullanacağının kararı verilmeli. Grip aşısı eylül ayında tüm astımlı çocuklara uygulanmalı. Grip aşısı kreş, anaokulu ve okula giden çocuklara önerilmekte. Grip aşısı 6 aydan küçük çocuklara, yumurta ve lateks alerjisi olan çocuklara yapılmamalı." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber '7 çocuktan birinde astım görülüyor; grip aşısı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER