700 milyon "çocuk gelin"

‘Save the Children’ (Çocukları Kurtarın) isimli yardım kuruluşu, dünya genelinde her yedi saniyede bir 15 yaşının altındaki bir kız çocuğunun evlendiğine dikkat çekti.

samanyoluhaber.com

BBC Türkçe’nin haberine göre Afganistan, Yemen, Somali gibi savaşın görüldüğü ülkelerin yanı sıra birçok tecavüz vakasının yaşandığı Hindistan’ta ise 10 yaşındaki çocukların evlendirildikleri belirtildi.

Erken evliliğe neden olan konuların başında çatışma, yoksulluk ve insani krizler gösteriliyor.

Kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanı Helle Thorning-Schmidt de erken evlilikle beraber kız çocuklarının temel öğrenme, gelişme ve çocuk olma haklarından mahrum kaldığını vurgulayarak, “Erken evlenen çocuklar okula gidemiyor ve aile içi şiddet, taciz ve tecavüzle karşılaşma ihtimalleri artıyor. Hamile kalıyorlar ve HIV de dahil cinsel yolla bulaşan hastalıklara açık hale geliyorlar” dedi.

Türkiye’nin karnesi zayıf

‘Every Last Girl’ (Her Bir Kız Çocuğu) isimli Save the Children çalışmasında ülkeler, okullaşma, çocuk yaşta evlilik, hamile kalma, anne ölümleri ve parlamentodaki kadın sayısına göre sıralandı.

Buna göre Çad, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali gibi ülkeler sıralamanın sonunda yer alırken Türkiye ise listede 55’inci sırada bulunuyor.

İsveç, Finlandiya ve Norveç’in ilk üç sırada bulunduğu sıralamada bu ülkeleri Hollanda, Belçika ve Danimarka izliyor.

UNICEF’in tahminlerine göre, 2030 itibarıyla çocukken evlendirilen kadınların sayısı 700 milyondan, 950 milyona çıkacak.
<< Önceki Haber 700 milyon "çocuk gelin" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER