8 Soruda ABD Başkanlık Seçimleri

Sosyal medya platformlarında haber yayıncılığı yapan @30ARTITV, yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri ile ilgili sık sorulan sorulara dair bir video yayınladı.

8 Soruda ABD Başkanlık Seçimleri

1- Seçimlere katılımla ilgili yaklaşık sayılar: 
Bu yıl seçimlerde oy kullanma şartlarını taşıyan kişi sayısı 218 milyon
Kayıtlı seçmen sayısı 146 milyon,
2012 başkanlık seçimlerine katılan seçmen sayısı 126 milyondu. Bu da genel seçmen sayısına oranla yüzde 57.5 oranında kaldı. 

2- Başkan seçilebilmek için yarışanlar: 10 parti ve 21 bağımsız isim. Eyaletlerin tamamında seçime girecek parti sayısı ise 3. 

3- Başkan olma şartları a- Amerikan vatandaşı olarak doğmak, b- En az 35 yaşında olmak c- Amerika’da en az 14 yıl süre ile yaşamış olmak.

4- Başkan adaylığı için kişi adaylığını bir partiden koymuşsa eyaletlerdeki önseçimlere girmesi gerekiyor. Aday bağımsız olarak yarışa girecekse bir önseçime girmesine gerek kalmıyor. 

5- 50 eyaletin dışında kalan ABD’ye bağlı özerk bölgelerin (Porto Rico, Guam, Amerikan Samoası gibi ) başkanlık seçimlerinde oy hakları bulunmuyor. Bunun tek istisnası District of Columbia (Washington DC). 

6- 8 Kasım günü kim seçilecek? Aslında tek işi başkanı seçmek olan bir meclisin delegeleri seçilmiş olacak. İsmi “Electoral College (Seçiciler Kurulu)” olan bu meclis tamamen sembolik öneme sahip.

7- Seçici Kurul’da her eyalet, 538 üyeli Amerikan Kongresi’ne gönderdiği toplam üye kadar seçici delege oyuna sahip. Hiç bir eyalete bağı olmayan Amerikan başkenti District of Columbia (Washington DC) ise 3 seçici delege oyuna sahip. 

8- Eyalet bazında hangi başkan adayı o eyalette galip gelirse tüm delegeyi de kazanmış oluyor. Buna ABD literatüründe ‘kazanan hepsini alır (winner takes all) deniyor.
<< Önceki Haber 8 Soruda ABD Başkanlık Seçimleri Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER