8 yaşındaki kız ölümden döndü, yoğun bakımda pasta kesti


Erzincan'da ailesiyle yediği ev tipi konserveden zehirlenen 8 yaşındaki K.D. ile 18 yaşındaki ablası T.D. sağlık durumları ağırlaşınca Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi (BEAH) yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Yoğun bakımda bir hafta sonra gözlerini açan K.D. için servis personeli doğum günü pastası kesti.

Geçen hafta ev yapımı konserveden zehirlenen Gümüştepe ailesinin kızları Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde (BEAH) tedavi altına alındı. Diyabet hastası olan T.G.'nin yoğun bakımda tedavisi sürerken K.D. bir hafta sonra gözlerini açtı. Yeniden hayata 'merhaba' diyen K.D. için hastanedeki servis yatağında pastalı kutlama yapıldı.

Erzincan'da oturan Gümüştepe ailesinin 4 ferdi evde hazırlanmış konserveden zehirlendi. Rahatsızlanan Nebahat ve Ayhan Gümüştepe çiftine hastanede gıda zehirlenmesi teşhisi kondu. Aynı yemekten yedikleri belirlenen çocukları K. D. ile T. G. Erzincan Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yapılan tahliller sonucu zehirlendikleri belirlenen anne, baba ile çocuklar Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

İKİNCİ DOĞUŞA PASTA İLE KUTLAMA

Erzurum'a getirilen anne ve baba ayakta tedavi edilirken K.D ile kardeşi T.G. yoğun bakıma alındı. Burada bir hafta süren tedavide K. D. gözlerini açarak hayata yeniden 'merhaba' dedi. Bunun üzerine yoğun bakım çalışanları ve doktoru Doç. Dr. Hasan Kahveci, hayata dönen K.D.'ye doğum günü pastası yaptırarak, adeta ikinci doğuşunu kutladı. Pastanın üstündeki mumları üfleyen K.D. esprilerle yoğun bakım çalışanlarının neşe kaynağı oldu.

Küçük kızlarının gözlerini yeniden hayata açmasıyla büyük bir sevinç yaşayan Gümüştepe ailesinin büyük kızlarıyla ilgili endişesi devam ediyor. Anne ve baba, diyabet hastası olduğu için yoğun bakımdaki tedavisi süren T.D. için dua ediyor.

EVDE YAPIM KONSERVELERE DİKKAT!

Zehirlenme vakalarıyla ilgili vatandaşları uyaran Yenidoğan Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Hasan Kahveci, "Konserve yeme sonrası ani gelişen göz, yutma ve solunum problemi olanlar da botulismus zehirlenmesi düşünülmeli. Tanı erken konulmalı, tedaviye erken başlanmalı. Halk konserve yapımı, saklanması ve kullanılması konusundan bilgilendirilmelidir. Kapağı bombeleşmiş yani içinde gaz birikmiş konserveler bozulmuş kabul edilmeli, hemen imha edilmelidir." dedi.

BOTULİSMUS ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Botulismus zehirlenmesi daha çok ev yapımı sebze, et, balık, peynir gibi gıdalardan hazırlanan konservelerin yenilmesi sonucu oluşur. Zehirlenme bu konserve ürünlerinde bulunan Clostridyum botilinum(bakteri) isimli bakterini ürettiği botulismus toksin(zehir)in bu konservelerin yenilmesi sonucu alınmasından sonra ortaya çıkar. Bu zehir insanın sinir sistemine yerleşir. Zehir'in alınmasından ortalama 18-36 saat sonra ilk belirtileri bulanık görme ve çift görme şeklinde ortaya çıkar. Belirtiler yukarıdan aşağıya şeklinde ilerleyen felç sonucu oluşur. Bu hastalığın belirtileri; halsizlik, solunum yetmezliği, yutma güçlüğü, konuşmanın bozulması, göz kapaklarını açamama, göz hareketlerinde azalma, ağzını kapatamama, tükürük oluşumunun kaybolması, ağız kuruluğu, bulanık görme, göz bebeğinin büyümesi, kan basıncı ve kalp hızında azalma, ciltte benekleşme, terleme bozukluğu, idrar yapamama, karın ağrısı, bulantı, kabızlık, dilde büyüme ve ağırlaşma hissi, gözlerde kayma şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Botulismus mikrobu 2-3 saat kaynatma ile bile bozulmaz. Ancak bu mikrobun ürettiği botulismus mikrobu 10 dakika kaynatma ile etkisi kaybolur. Zehir alınmasından 2 saat ile 8 gün arasında belirtiler ortaya çıkar. CİHAN
<< Önceki Haber 8 yaşındaki kız ölümden döndü, yoğun bakımda pasta kesti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER