81 vilayetin kadın girişimcileri Kırıkkale'de buluştu


Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kırıkkale Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Ayçekirdeği Festivali yapıldı.

Bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan festivalde 81 vilayetten gelen kadın girişimciler, açılan stantlarda bulundukları ilin ürünlerini tanıtma ve satma imkanı buldular.

İki gün sürecek festivalde Kırıkkale'ye gelen kadın girişimcilere ilk olarak, Vural Alabalık Tesislerinde şehre has sabah kahvaltısı yaptırıldı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen festival alanına geçildi. Açılışta Kırıkkale Mehter Takımı birbirinden güzel eserler seslendirdi. Daha sonra Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Hemen ardından stantların açılış kurdelesi kesildi. Kırıkkale Valisi Ali Kolat ve eşi İlksen Kolat, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, TSO Başkanı Ekrem Gök, Meclis Başkanı Bekir Şahin, Odalar Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Emniyet Müdürü Hasan Onar ve vatandaşlar stantları tek tek gezerek, alışveriş yaptı. Hemen ardından Yahşihan İlçesine geçilerek, burada gelen misafirlere yöreye ait yemekler ikram edildi. İlk günü açılışına yoğun bir katılımcı gurubu iştirak etti. Program akşam saatlerine kadar devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Suna Arpaçay Özer, şenliğin geleneksel hale getirileceğini dikkat çekti. Özer, amaçlarının 81 ildeki bütün kadınların birbirleri ile tanışıp kaynaşma imkanı bulması ve 81 ilde yaşayan kişilere Kırıkkale'yi tanıtarak, anlatmak olduklarını söyledi. Özer, "Kadın girişimciler başkanı olarak katıldığım toplantılarda, can şehrim Kırıkkale'nin hala tanınmadığını gördüm. Bu projeyi başkanıma sundum ve onayladı. Kırıkkale'ye 81 ili tanıtmak için böyle bir festival yapma kararı aldık. İyi eğlenceler ve iyi alışverişler diliyorum. Bu şenlikte bize desteklerini esirgemeyen tüm firmalara teşekkür ediyorum." dedi.

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, katılımcılara teşekkür ederek, "Bugün yapmış olduğunuz programda her ne kadar Ticaret ve Sanayi Odası altında olsa da şehrimizin ev sahibi Valimiz Ali Kolat'tır. Valimize hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Bu meydanı bize ayıran Kırıkkale Belediye Başkanımız Mehmet Saygılı'ya ayrıca teşekkür ediyorum. Bu festivalimizde birliği beraberliği sağlamak adına şehrimizde bulunan 8 ilçe belediye başkanımıza da ayrıca teşekkür ederim." diye konuştu.

Festivalin iki ayrı adından bahsederek konuşmaya başlayan Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı da ilkinin kadın girişimcileri olduğunu, diğerinin ise Ay Çekirdeği Festivali olduğunu söyledi. Saygılı, "İkisi de çok önemli. Ama kadın girişimciler kısmı bizim için daha önemli. Suna başkan, bana geldiğinde böyle bir fikri olduğunu söyledi. Bizde ona elimizden gelen bütün desteği vereceğimize söz verdik. Çünkü Kırıkkale Belediyesi olarak kadın girişimcileri bizde fevkalade önemsiyoruz. Biliyorsunuz bir üreten kadınlar pazarımız var. Bu üreten kadınlar pazarımız iki haftada Cumartesi pazarımızın orada oluyor. Sadece kadın üreticilerimiz orada bulunuyor. Kadınlar iş hayatının içinde şüphesiz önemli. Erkek kadın ayrımı yapmadan, aile bütçelerine katkı sağlamak isteyen kadınları, cani gönülden destekliyoruz. Bir şairinde söylediği gibi; 'İnsan elidir kadının eli, açılır kör göze sürseler.' Lütfen bütün hanımlar için söylüyorum. Elinizi her şeyi değin. Ve her şey daha güzel olacaktır." ifadelerinde bulundu.

İlerleyen dönemlerde festivali daha kapsamlı olarak yapmayı ve büyük bir festivale dönüştürmeyi planladıklarını açıklayan Kırıkkale Valisi Ali Kolat ise tüm kurumların desteği ile bu işin üstesinden geleceklerini ifade etti. Kırıkkale'nin ayçiçeğinin yetiştirilmesinde Türkiye genelinde yüzde 10 pay olduğunu, arazi olarak ise 170 bin hektar civarında bir alan bulunduğunu açıklayan Kolat, bu rakamları geliştirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki ay çekirdeği tohumunun da yüzde 8-9 unu yetiştiriyoruz. Bu anlamda Kırıkkale'de ayçiçeği yetiştiriciliği açısından Türkiye'de öne çıkan bir ilimizdir. Dolayısıyla biz de bunu Belediye Başkanı Saygılı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök ile görüştük. İnşallah Kırıkkale de bu çalışmayı ve bu girişimi büyük bir festivale dönüştürmek suretiyle bir çalışma başlatacağız."diye konuştu.

Festivalin ikinci günü ise, kır kahvaltısının ardından Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Silah Müzesinin gezilmesi, Hasandede Türbesini ziyaret, Keskin ilçesinde Taş Mektep, Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı Konağı, tarihi ve Keskin Kütüphanesi'ne ziyaretler gerçekleşecek. CİHAN
<< Önceki Haber 81 vilayetin kadın girişimcileri Kırıkkale'de buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER