98 kilometrelik hattın sırrı çözüldü

ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi John Allen, Türkiye ile yapılan müzakerelerin hedefini anlattı. Sınırdaki operasyonlarda amacın ‘güvenli bölge’ olmadığının altını çizen Allen, “Hedef, Fırat ile Kilis arasındaki 98 km’lik sınır bölgesini IŞİD’den temizleyip, buraya Suriyeli mültecileri yerleştirmekti” dedi.

98 kilometrelik hattın sırrı çözüldü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin geçen hafta CNN’e yaptığı “98 km” açıklamasının perde arkası belli oldu. Türkiye ile Suriye arasındaki sınırın yüzde 75’inin güvenceye alındığını belirten Kerry, “Kalan 98 km’yi Türklerle birlikte bir operasyona girerek kapatacağız” demişti. 

GÜVENLİ BÖLGE ZOR 

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli General John Allen, Türkiye ile ABD arasındaki Suriye müzakerelerinin perde arkasını anlattı. Kanada’nın Halifax şehrinde düzenlenen Güvenlik Forumu’nda konuşan Allen “Görüşmelerde hedef güvenli bölge değildi. Temel konu, Fırat ile Kilis arasında IŞİD’in elinde kalan son 98 km’lik bölümün kapatılmasını sağlamaktı” dedi.

MÜLTECİLERE ALAN 

Allen, “IŞİD, sınırdan mümkün olduğu kadar ileriye sürülecekti. Hedef, şartların izin verdiği ölçüde, Türk ve Suriyeli Arap müttefiklerle birlikte bölgeye Suriyeli mültecileri yerleş-tirmesini sağlamaktı” dedi. 

LİDERLER HEDEF ALINMALI 

Allen, IŞİD’e karşı operasyon düzenlemek isteyen Fransa’ya “özel birliklerle liderlere saldırı” tavsiyesinde bulundu. Mayıs ayında ABD’nin Suriye’de yaptığı operasyonu hatırlatan Allen, “Ebu Seyyaf’ın evinde 7 terabaytlık bilgi ele geçti. Bu bilgiler sayesinde saatler içinde başka operasyonlar da yapıldı. O nedenle liderler hedef alınmalı” dedi.

SURİYE'DE 3 CEPHELİ SAVAŞ BİTMELİ 

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Suriye’de ordu ile ılımlı muhalif güçlerin IŞİD’e karşı işbirliği yapması çağrısında bulundu.

 KÜRTLER ÖRNEK OLMALI Alman gazetesi Bild am Sonntag’a konuşan Steinmeier “Suriye Ordusu, Özgür Suriye Ordusu ve ılımlı gruplarının IŞİD’e karşı birlikte savaşmak yerine birbirlerini yıpratmaları artık bir son bulmalı. IŞİD’e karşı olan herkesi bir araya getirmeliyiz” dedi. Steinmeier, Irak’ta orduyla Kürt Peşmerge güçlerinin IŞİD’e karşı başarılı mücadelesinin buna örnek olduğunu vurguladı. Alman bakan, Suriye hükümetinin IŞİD’den çok ılımlı güçlerle savaştığını belirtti. Alman bakanın bahsettiği işbirliğinin kurulabilmesi için önce Şam ile muhalifler arasında siyasi uzlaşmanın gerekiyor. 

ANLAŞMANIN MİMARI 

İncirlik Üssü’nün ABD uçaklarına açılmasının mimarı olarak bilinen General Allen, Türkiye ile müzakerelerin çok zorlu geçtiğini de sözlerine ekledi. Türkiye’nin istediği “güvenli bölge” şartlarının çok farklı olduğunu vurgulayan Allen, “Temel pazarlık sınırın temizlenmesi ve sonra bölgeye mültecilerin yerleştirilmesiydi. Güvenli bölge için farklı bir operasyon gerekli” dedi. 

ÖZGÜR DÜŞÜNCE
<< Önceki Haber 98 kilometrelik hattın sırrı çözüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER