Maliye'den havuz medyasına kıyağa bir tuhaf savunma

Maliye Bakanlığı’nın, hükümete yakın bazı işadamlarının vergi cezasının sıfırlandığına dair haberlere yönelik açıklamasında, gazetede yer alan belgeler yalanlanmadı.

Maliye'den havuz medyasına kıyağa bir tuhaf savunma

Maliye, vergi uzlaşmalarının tüm mükelleflere getirilen bir hak olduğunu belirtirken, uzmanlar vergi cezasının sıfırlanmasının teamüllere uymadığını ifade ediyor.

Taraf Gazetesi’nden sonra Sözcü Gazetesi de hükümete yakınlığıyla bilinen bazı işadamlarının vergi cezasının ‘sıfırlanmasını’ dün belgeleriyle birlikte sayfalarına taşıdı. Dün Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada haber yalanlanırken, belgelerin doğru olmadığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Açıklamanın devamında ise vergi uzlaşmalarının kanunla, ayrım gözetmeden tüm mükelleflere getirilen bir hak olduğu belirtildi. Vergi mahremiyetinden ötürü Gelir İdaresi’nin şirketler bazında açıklama yapılması kanunen mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, kanunun tüm mükelleflere tanıdığı hakkın, sadece belli mükelleflere sunulan bir ayrıcalıkmış gibi yansıtılmasının maksatlı olduğu savunuldu.

Maliye Bakanlığı’nın hükümete yakın isimlere ait vergi cezalarını tek seferde sildiğine dair haberler son olarak dün de Sözcü gazetesinde yer aldı. Gazetenin, belgeleriyle birlikte yayımladığı haberde, “İk­ti­da­rın, Sayıştay ve Meclis denetiminden kaçırarak, AKP yan­lı­sı ya­yın ya­pan med­ya ku­ru­luş­la­rı­nın 700 mil­yon li­ra­lık ver­gi ce­za­sı­nı tek ka­lem­de sı­fır­la­ma­sı­nın bel­ge­si or­ta­ya çık­tı. Ver­gi bor­cu si­li­nen­ler ara­sın­da Sa­bah-atv ha­vu­zu­na pa­ra ve­ren işa­da­mı Meh­met Cen­giz, Ye­ni Şa­fak Ga­ze­te­si­‘nin sa­hi­bi Al­bay­rak­lar ile Ka­nal A’­nın sa­hip­le­ri Ah­met ve Mus­ta­fa Ka­ya kar­deş­ler yer alı­yor.” bilgilerine yer verildi. Bunun üzerine konunun tarafı olan Maliye Bakanlığı itiraf gibi bir açıklamaya imza attı. Haberin daha önce de bazı gazetelerde gündeme geldiği ve defalarca yalanlandığı ifade edilirken, ‘mükelleflere vergi cezası kesilmesi ve sonrasında ortaya çıkan uzlaşma müessesesinin ne anlama geldiğinin  basit bir dille açıklanması zaruri görüldüğü ifade edildi.

Zaman'ın haberine göre, Uzlaşma müessesesinin, vergi ve ceza kesildiğinde şahıs ya da şirketlerin, dava açma yoluna gitmeden, ‘idare tarafından istenen verginin kısmen veya tamamen kanunlara uygun olmadığı, yapılan yorumun yanlış olduğu veya mükellef olarak vergi kanunlarını uygularken iyi niyetle hareket edildiği dolayısıyla istenen verginin düşürülmesi veya kaldırılması’ yönünde idare ile müzakere etme girişimi olduğu belirtildi. “Bu uzlaşma görüşmelerinde idarenin de ilgili mükellefin gerekçeleriyle dosyadaki bilgilerinin karşılaştırılması sonucu hukuka ve hakkaniyete uygun düştüğü anlaşılan hallerde, kesilen cezaların bir bölümü veya verginin de bir kısmı kanunun idareye vermiş olduğu yetkiye istinaden kaldırılabilmektedir.” denilen açıklamada “Bu uygulama kanunla, ayrım gözetmeden tüm mükelleflerimize  getirilen bir haktır.” ifadeleri yer aldı.

<< Önceki Haber Maliye'den havuz medyasına kıyağa bir tuhaf savunma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER