AB Bakanı Bozkır: İllegal göç dünyada 6 milyar liralık bir ekonomidir

AB Bakanı Bozkır: İllegal göç dünyada 6 milyar liralık bir ekonomidir

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, illegal göçün dünyada 6 milyar euroluk bir ekonomi olduğunu söyledi. Uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı gibi insanlığa zarar verici bütün bu organizasyonları yapanların bu kez illegal göçten düçar durumdaki insanların sırtından bu paraları kazanmak için korkunç bir örgütlenme içinde olduklarını anlatan Bozkır, "İllegal göçle mücadelede önemli hamleler, önemli adımlar atıldı. 2015 yılında 146 bin illegal göçmeni ilgili makamlarımız yakalamıştır, 4 bin 500 civarında illegal göç kaçakçısı yakalanmıştır, yarısından fazlası tutuklanmıştır. Suriye sorununun ortaya çıkmasıyla başlayan, Suriye sorunu çözülemediği takdirde devam edecek olan ve yaklaşık dört beş filtreden, Suriye sınırından Ege sahillerine, Ege sahillerinden Yunan adalarına, Yunanistan'dan Avrupa'ya kadar süren çok önemli bir durumla karşı karşıyayız." dedi.

Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı.

2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin üçüncü turunda; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı bütçeleri de görüşülüyor.

Bütçe üzerinde fikir beyan etmek için söz alan Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, önümüzdeki dönemde en önemli konulardan bir tanesinin illegal göçle mücadele konusunda yapılacak iş birliği olacağını belirtti. Bozkır, "Gerçekten, bir deprem meydana gelmiştir ve bu depremin arkasından tsunami etkisindeki, belki de tarihimizin gördüğü en büyük göçlerden biriyle karşı karşıyayız." diye konuştu.

"2015 YILINDA 146 BİN İLLEGAL GÖÇMEN YAKALARDI, 4 BİN 500 CİVARINDA İLLEGAL GÖÇ KAÇAKÇISI YAKALANMIŞTIR"

İllegal göçle mücadelede önemli hamleler, önemli adımlar atıldığını vurgulayan Bozkır, "2015 yılında 146 bin illegal göçmeni ilgili makamlarımız yakalamıştır, 4 bin 500 civarında illegal göç kaçakçısı yakalanmıştır, yarısından fazlası tutuklanmıştır. Avrupa Birliği rakamlarına göre geçtiğimiz yılın son aylarında günlük 3 bin olarak ifade edilen, Yunanistan'a veyahut Avrupa'ya ulaşan illegal göçmen sayısı şubat ayında 300'e kadar gerileyebilmiştir. Dolayısıyla, gerçekten, önemli bir çaba içerisinde hareket edilmektedir. Ancak, bu, sadece Türkiye sahillerinden Yunan adalarına yönelik bir hareket olarak düşünülürse yanlışlığın en başında gelecek husus budur. Bu gerçekten, Suriye sorununun ortaya çıkmasıyla başlayan, Suriye sorunu çözülemediği takdirde devam edecek olan ve yaklaşık dört beş filtreden, Suriye sınırından Ege sahillerine, Ege sahillerinden Yunan adalarına, Yunanistan'dan Avrupa'ya kadar süren çok önemli bir durumla karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.

İllegal göçün dünyada 6 milyar euroluk bir ekonomi olduğunu vurgulayan Bozkır, "Gerçekten, uyuşturucu kaçakçılığı gibi, silah kaçakçılığı gibi insanlığa zarar verici bütün bu organizasyonları yapanlar bu kez bu illegal göçten düçar durumdaki insanların sırtından bu paraları kazanmak için korkunç bir örgütlenme içindedirler. Bunlarla mücadele edebilmek için hiçbir ülkeye 'sen sorumlusun, sen suçlusun' diyebilecek bir noktada değiliz. Bu, bütün insanlık camiasının birlikte hareket ederek çözebileceği ve ancak ortak sorumluluk alarak, paylaşılarak bunun üstesinden gelinebilecek nitelikte bir önemli sorunla karşı karşıyayız. Dolayısıyla, inşallah, önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği'ne, bu yeni aile içinde hareket ederek ortaya çıkarttığımız yeni tablo içerisinde hem illegal göçün legal göç hâline gelmesi hem büyük bir insaniyet örneği göstererek ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin hem Türkiye'deki hem gittikleri ülkelerdeki konumlarını daha iyi şartlara ulaştırmak için önemli çabalar sarfedilmektedir." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin, Suriyeli mültecilere yönelik 3 milyar euro katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini hatırlatan Bozkır, "Bu para bu yıl için harcanacaktır ve bununla ilgili karar alınmıştır. Bizim, Suriyeli kardeşlerimiz için ortaya çıkarttığımız okul, hastane, kampların daha iyi şartlara ulaştırılması veyahut da… Gerçekten öyle illerimiz, ilçelerimiz var ki oradaki Suriyeli kardeşlerimizin sayısı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısını geçmiştir. Buralarda uzun yıllardır 2,5 milyondan fazla Suriyeli kardeşimizi misafir ederken, ekmeğini paylaşırken, evini paylaşırken bir kere olsun 'Ya, niye ben ekmeğimi paylaşıyorum? Niye geldiler? Niçin ben işimi paylaşıyorum?' demeden gerçekten tarihe geçecek, uzun yıllar hatırlanacak çok önemli bir insanlık dersi vermiş bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından bahsederken, bu 3 milyar eurodan o ilçelerdeki altyapı imkânlarının geliştirilmesi için de yararlanacağız." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber AB Bakanı Bozkır: İllegal göç dünyada 6 milyar liralık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER