AB’den Belarus’a yaptırım kararı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ağustos 15 2020
Paylaş
X Post
AB’ye üye ülkelerin dışişleri bakanları, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı düzenlenen gösterileri şiddet kullanarak bastıran kişi ve kurumlara yaptırım uygulanması konusunda anlaştı.
Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülke dışişleri bakanlarının cuma günü, video konferans yöntemi ile gerçekleştirdiği toplantıda, Belarus'a yönelik yeni yaptırımların devreye sokulması kararlaştırıldı. Bakanlar, bu bağlamda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya karşı yapılan protesto gösterilerini şiddet kullanarak bastıran kişi ve kurumların isimlerinin olduğu bir yaptırım listesi hazırlanması konusunda da anlaşma sağladı.
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin de ele alındığı toplantı sonrasında Twitter hesabından açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Belarus seçim sonuçlarını tanımadığını ve şiddete ve seçimlerde hile yapanlara karşı yaptırım uygulama sürecinin başladığını belirtti.
27 AB dışişleri bakanını özel gündemle bir araya getiren toplantı, Belarus'ta geçen pazar günü yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerini Lukaşenko'nun şaibeli bir şekilde yeniden kazanmasının ardından yaşanan protesto gösterileri ve Belarus güvenlik güçlerinin bu gösterilere sert müdahalesinden sonra gündeme gelmişti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de toplantıdan önce yaptığı açıklamada, Belarus'taki insan hakları ihlallerine yaptırımlarla cevap verilmesi gerektiğini dile getirmişti.
Alman hükümeti de, AB düzeyinde Belarus'a yaptırım uygulanması fikrini desteklemiş ve "barış içinde gösteri yapan insanlara karşı uygulanan acımasız şiddeti" kınamıştı.
Tartışmalı seçim zaferi
26 yıldan bu yana Belarus'un devlet başkanlığı koltuğunda oturan ve ülkesini otoriter bir biçimde yöneten Aleksandr Lukaşenko, geçen pazar günü yapılan seçimlerin ardından resmi makamlarca galip ilan edilmiş ancak muhalefet, seçimlere hile karıştırıldığını öne sürerek bu sonucu kabul etmemişti. Belarus'ta seçim sonuçlarının açıkl
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.TRT'de milyonlarca dolarlık yayın krizi fiyaskosu: Galatasaray- Juventus maçında kesindi yaşanmıştı!2.Görüşmeler yeni bitti ancak ABD basını: İran'la savaş ihtimali güçleniyor, beklenenden çok daha büyük ölçekli olabilir3.Mark Zuckerberg sosyal medya bağımlılığı davasında mahkemede4.Ramazan ayının ekran klasiği İftar Zamanı, izleyiciyle buluşuyor5.İddia: ABD ordusu İran’a saldırmaya hazır, Trump’ın kararı bekleniyor
6.'Diploma davası'nda sıcak gelişme!7.ABD ve Rusya arasında sıcak temas: Askeri, politik ve ticari konular gündemde8.Suçlama: Ayaklanmaya liderlik, diktatörlük ve uzun süreli iktidar hırsı!9.Cenevre müzakereleri sona erdi: İki kritik başlık çıkmazda10.Polonya Başbakanından flaş çıkış: İran’ı hemen terkedin, saatler sonra bu mümkün olmayabilir

SAFVET SENİH

ORHAN KESKİN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER












