AB Türkiye'ye mali yardımda sistemi değiştiriyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ağustos 25 2017
Avrupa Birliği, mali yardımların Türk hükümetine değil, sivil topluma ulaşması için kolları sıvadı. Uzmanlar AB'nin yeni yaklaşımıyla geliştirilmeye çalışılan modeli, DW Türkçe'ye değerlendirdi.

Türkiye'de hükümetin son dönemdeki uygulamalarını anti-demokratik bulan ve buna tepki olarak AKP'nin istifade edebileceği mali yardımlarda kesintiye gitmeye hazırlanan Avrupa Birliği (AB), sivil topluma desteğini arttırmayı planlıyor.
DW Türkçe'nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, AB sivil topluma hükümetin etkisi olmadan doğrudan destek sağlayabilmek için yeni modeller üzerinde çalışıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen hafta katıldığı bir programda, AB'nin Türkiye'ye yönelik mali yardım politikalarında değişim sinyali vermiş, "yalnızca paranın tam olarak nereye gittiğini bildiğimiz alanlarda katılım öncesi mali yardım yapacağız" demişti.
Alman yetkililer, Türk hükümetinin AB'ye tam üyelik hedefi ile birliğin demokrasi ve insan hakları alanlarındaki temel değerleriyle çelişen son dönemdeki adımları nedeniyle, müzakere sürecinde zaten birçok alanda işbirliğinin tıkandığını, projelerin yapılamadığını belirtirken, atılacak adımlardan Türkiye'deki sivil toplumun zarar görmesini istemediklerini, bu alanda desteği arttıracaklarını kaydettiler.
Doğrudan yardım
Carnegie Europe'un kıdemli uzmanı Richard Youngs, DW Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede, Alman hükümetinin Türkiye konusundaki yeni politikasının, Avrupa Birliği'ni "Erdoğan'ın daha da fazla otoriterleşmesini frenleyebilmek" konusunda güçlendirdiğini söyledi.
Çalışmalarında AB'nin Türkiye'ye yönelik mali yardımlarını mercek altına alan Youngs, Türkiye'de yaşanan iç siyasi gelişmelerle birlikte, artık AB Komisyonu ve diğer üye ülkelerin, Türkiye'deki resmi kuruluşlarla, bakanlıklarla ortak projeler yapmasının çok daha zorlaştığını kaydetti.
Türkiye'deki sivil topluma doğrudan mali destek sağlanmasına çalışıldığını söyleyen Youngs, "Bunun en önemli nedeni, Türk bakanlıklarıyla, AB öncelikleri konusunda işbirliği yapmanın artan oranda zorlaşmış olmasıdır
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”2.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'3.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!4.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı5.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?
6.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!7.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!8.Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı9.Zelenskiy: ABD ile anlaştığımız konular var!10.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, ...

'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'

Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeye...

Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle ser...

MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinle...


