AB Ukrayna için askeri yardım misyonu başlatıyor

AB Yüksel Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya sağlanan destek kapsamında 15 bin ordu personelini eğitecek askeri misyonun yarın resmi olarak başlatılacağını duyurdu.

SHABER3.COM

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarını Brüksel'de bir araya getiren toplantının girişinde basına açıklamalarda bulundu.

AB'nin Ukrayna'da 15 bin askeri eğiteceği misyonun yarın resmi olarak başlatılacağını belirten Borrell, "Misyon birkaç hafta içinde operasyonel olacak" dedi.

Konuyla ilgili daha önce bilgi veren bir üst düzey AB yetkilisi, 15 ile 20 ülkenin katılım göstermek istediğini, AB topraklarında faaliyet gösterecek misyonun bir ayağının Polonya'da, diğerinin Almanya'da olacağını söylemişti. Yetkili, misyonun 27 AB ülkesinin mühimmat ve ekipman için sağlayacağı ek 16 milyon avroya ilaveten 107 milyon avroluk bütçesi olacağını bildirmişti.

Ukrayna ile ilgili oturumun başında, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov video konferans yöntemiyle bağlanarak, Rusya'nın Herson'dan çekilmesinin ardından sahadaki durumla ilgili bilgi verecek.

Oturuma NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katılacak.

İran'a yaptırım paketi
Borrell, Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolara hükümetin müdahalesi nedeniyle, İran'a yeni yaptırım paketini onaylayacaklarını söyledi.

İran'ın Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya desteğinin sonlandırılması gerektiğini söyleyen Borrell, "Balistik füzelerle ilgili kanıt yok ama insansız hava araçlarıyla ilgili açık kanıtlar var" diye konuştu.

Nükleer görüşmelerin de ele alınacağını ifade eden Borrell, "Görüşmeler çıkmaza girmiş durumda ama çalışmalar sürüyor" dedi.

AB, Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra ölümünün ardından ülke çapına yayılan ve yaklaşık bir aydır süren protestolara yapılan müdahaleyle ilgili 17 Ekim'de İranlı 11 kişi ve 4 kuruluşa yaptırım uyguladığını duyurmuştu. İran da buna karşılık 26 Ekim'de Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de aralarında bulunduğu Avrupalı 12 kişi ve 8 kuruluşa yaptırım kararı almıştı.

Belarus'un Rusya'ya desteği
Borrell, Belarus'un Rusya'ya desteği konusunun da masada olacağını ifade ederek "Şu an itibarıyla askerlerinin doğrudan müdahil olduğuna dair kanıt yok" dedi.

Batı yanlısı Belarus'lu siyasetçi Sviatlana Tsikhanouskaya'nın da dışişleri bakanları toplantısında katılarak, ülkenin iç durumuyla ilgili bilgi vereceğini aktardı.

Sırbistan ve Kosova
Borrell, Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginliğin de görüşüleceğini belirterek "Kriz modundan çıkmalı ve yapısal yaklaşıma bakmalıyız. Önerimizi sunduk. Bu öneri, durumdan iyi bir çıkış yolu olarak tartışılmalıdır. Her iki tarafı da taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
<< Önceki Haber AB Ukrayna için askeri yardım misyonu başlatıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER