ABD: (3 İngiliz gazetecinin tutuklanması) Endişelerimizi Türkiye'ye ilettik


ABD Dışişleri Bakanlığı, 3 İngiliz gazetecinin 'terör örgütüne yardım' suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin endişelerini Ankara'ya ilettiklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ifade özgürlüğü ve adil yargının önemine vurgu yaptı. Söz konusu ilkelerin sağlıklı demokrasi için kilit öneme sahip olduğunu kaydeden Toner, bu değerlere Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda da önem verildiğini söyledi.

Türkiye'nin uluslararası insan hakları taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Toner, "Türkiye'nin dostu ve NATO müttefiki olarak Türk yetkililere aralarında adil yargı, ifade özgürlüğü, medya ve bilgiye erişimin de yer aldığı uygulamalarında evrensel demokratik değerlerin korunmasına çaba göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

VICE NEWS'TEN HÜKÜMETE SERT KINAMA

Bu arada, VICE News internet sitesinden yapılan açıklamada Türk hükümeti kınandı. VICE News Avrupa Haber Programı Direktörü Kevin Sutcliffe, yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilere yönelik iddiaları 'temelsiz ve korkutucu şekilde düzmece' olarak nitelendirdi. "VICE news, Türk hükümetinin bölgeden çok önemli haber içeriği sağlayan muhabirlerimizi susturma çabasını mümkün olan en sert terimlerle kınıyor" ifadelerini kullanan Sutcliffe, aralarında Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası PEN Kulübü, Gazetecileri Koruma Örgütü'nün bulunduğu küresel insan hakları örgütlerinin, muhabirlerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptığını dile getirdi.

Diyarbakır'daki eylemleri takip etmek üzere şehre gelen Amerikalı haber kanalı VICE News çalışanı İngiliz gazeteciler, geçtiğimiz günlerde gözaltına alınmıştı. Mahkeme, gazetecilerin 'terör örgütüne yardım' suçlamasıyla tutuklanmasına karar verdi. CİHAN
<< Önceki Haber ABD: (3 İngiliz gazetecinin tutuklanması) Endişelerimizi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER