ABD 8 Bin 500 askerini teyakkuza geçirdi

VOA'nın haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, 8 bin 500 askerin NATO’dan çağrı gelmesi durumunda ittifakın hızlı müdahale gücüne katılabilmek için teyakkuzda olmaları talimatının verildiğini bildirdi. Kirby ayrıca Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bir grup askere de başka acil durumlara hazırlıklı olmak için talimat verdiğini kaydetti ancak bu askerlerin sayısını belirtmedi.
Kirby bunun asker konuşlandırma talimatı olmadığının altını çizdi ve ‘‘Şu anda konuşlandırdığımız asker yok’’ diye konuştu.
Kirby, Rusya’nın askerlerini geri çekerek krizi sonlandırabileceğini ancak bunu yapacak gibi görünmediğini söyledi. Sözcü, ‘‘Rusya’nın şu anda gerilimi azaltmaya niyeti olmadığı çok açık’’ diye konuştu.
NATO, bünyesindeki Acil Müdahale Gücü’nü ‘‘Son derece hazırlıklı ve teknolojik olarak ileri çokuluslu kara, hava, deniz ve özel operasyon Birlikleri bileşenleri’’ olarak tanımlıyor.
Göreve hazırlık emrini alan birlikler; ek tugay muharebe ekipleri, lojistik personel, tıbbi destek, havacılık desteği ve istihbarat, gözlem ve keşif görevlerindeki kuvvetlerden oluşuyor.
ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklaması NATO’nun birliklerine hazırda bekleme talimatı vermesi ve Doğu Avrupa’ya ek gemi ve savaş uçağı gönderme kararının ardından geldi. Rusya kararın ardından NATO’yu Ukrayna konusunda yaşanan gerilimi arttırmakla suçlamıştı.
NATO’nun Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya’da tanklar, hava savunma sistemleri, istihbarat ve gözlem sistemleriyle desteklenen 4 bin çokuluslu askeri yer alıyor.
ABD Ukrayna konusunda tetikte
Beyaz Saray da ABD'nin Ukrayna krizindeki tüm senaryolar için askeri planlarını geliştirdiğini açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki günlük basın toplantısında, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi halinde "doğu kanadındaki ülkelere yardım sağlama seçeneğini "hiçbir zaman reddetmediğini" s
Bu haberler de ilginizi çekebilir

ŞERİF ALİ TEKALAN

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

KEMAL GÜLEN







