'ABD adil seçim beklemiyor, bir rejim değişikliği onayı gibi görüyor'

Georgetown Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Sinan Ciddi, Amerika’nın Türkiye'de adil ve şeffaf bir seçim yapılacağından şüphe duyduğunu söyledi. Ciddi, Washington'daki uzmanların 24 Haziran’ı erken seçim olarak değil, bir rejim değişikliğinin devlet onayı gibi gördüklerini ve bu durumun da kaygı oluşturduğunu belirtti

ABD bu seçimi rejim değişikliği onayı olarak görüyor

Georgetown Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Sinan Ciddi, Amerika'nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü'nün hazırladığı Stüdyo Washington yayınında Türk-Amerikan ilişkilerindeki son durumu değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun sert bir siyasetçi olduğunu belirten Ciddi, Pompeo’nun diplomasiye sıcak yaklaşan metodist bir insan olduğunu vurguladı.

Ciddi, Trump etrafında belirleşmeye başlayan ulusal güvenlik takımının da Türkiye’ye sert bir nota vermeye hazırlanıyor olabileceği yorumunda bulundu.

Türkiye’nin Rusya'dan S-400 füzeleri alma planlarının Türk-Amerikan ilişkilerini son bir senede derin bir zehirleme sürecine soktuğunu savunan Sinan Ciddi, “Pentagon ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri mevcut düzende sert bir cevap vermeye hazırlanıyor olabilir” dedi ve “Bu da Türkiye’nin ileride edinmek istediği silah sistemlerini, savunma sistemlerini, özellikle F-35 alımını etkileyebilecek şeylere yol açabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Sinan Ciddi, Türkiye’den birlikte çalışma arzusu görmemesi halinde Pompeo yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye karşı bir takım yaptırımların ard arda gelebileceği uyarısında da bulundu. .

GÜL'E 'ADAY OLMA' ZİYARETİ

Seçimlerde Gül'ün aday olmaması için Genelkurmay Başkanı'nın kurye gibi ayağına gönderilmesi tartışmalarıyla ilgili Sinan Ciddi, ABD bu gelişmeleri not etti diyor:

"Washington'da bulunan araştırmacılar, uzmanlar ve bürokratlar erken seçim bekliyordu. ABD, uzun zamandır Türkiye'deki siyasi ortamın gerildiğini takip ediyor ve telkinlerde bulunuyordu. Abdullah Gül'e yapılan üst düzey ziyaretler Washington çevrelerince çok kaygıyla izlendi. Özellikle Akar'ın helikopterle inip Gül'e muhtemelen bir uyarıda bulunması Washington çevrelerince çok kaygıyla ve şaşkınlıkla izlendi."

Amerikaninsesi.com
<< Önceki Haber 'ABD adil seçim beklemiyor, bir rejim değişikliği onayı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER