ABD-Almanya ortak üretimi Kovid-19 aşısı Türkiye’de 550 gönüllüde denenecek
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ekim 21 2020
Paylaş
X Post
Amerikan Pfizer ile Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu Alman BioNTech firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının testleri Faz 3 aşamasına geldi. Aşı, Türkiye’de 550 gönüllü üzerinde denenecek.
Çin’de geliştirilen koronavirüs aşısının ardından ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu Alman BioNTech firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının da Türkiye’deki gönüllü uygulamaları başlıyor.
9 MERKEZDE YAPILACAK
Aşı, Türkiye’de yine Hacettepe Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde 9 merkezde 550’ye yakın gönüllüye uygulanacak. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, yarın başlayacak gönüllü uygulaması kapsamında Hacettepe Üniversitesi’nde 70-80 civarında kişiye aşılama yapılacağını belirtti. Akova, daha önce aşı olmak isteyen gönüllülere randevu verdiklerini ve günde 5 ila 10 arasındaki kişiye aşılama yapacaklarını söyledi. Akova, aşının iki doz halinde verileceğini bildirerek “İlk aşıdan 21 gün sonra ikinci aşı yapılacak ve daha sonra gönüllüler izlenecek. Bir yandan aşının etkinliğine bakılırken diğer yandan güvenilirliğine bakılacak. Hastalık geliştirip geliştirmediklerine bakılacak ve bu kişiler 1 yıl takip edilecek” dedi.
13 BİN KİŞİYE UYGULANACAK
Akova, Çin’de geliştirilen ve Türkiye’de 25 merkezde gönüllü uygulamaları devam eden Kovid-19 aşısının toplamda 13 bin kişiye uygulanacağını hatırlattı. “Burada hedeflediğimiz gönüllü sayısı diğer aşıya kıyasla daha düşük. Türkiye genelinde yaklaşık 500- 550 gönüllü aşılanacak. Bizim merkezimizde de 70-80 civarında bir rakam olacak. Bunların yarısına gerçek aşı yarısına ise boş aşı yapılacak. Gönüllü olarak başvuran sağlık çalışanı olanlar da var ama olmayanlar da var. Zaten bununla ilgili şu anda bir liste var elimizde. Biz daha önce tespit etmiştik bunları. Randevu saatlerinde gelip aşılarını olacaklar. Kasım ayının üçüncü haftası herkesin aşıları bitmiş olacak. Bu aşı dünyada 35 bin kişide kullanıldı. Şimdiye kadar bildirilen ciddi bir yan etki ortaya çıkmadı” diye konuştu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rus ve Azerbaycan Parlamento Heyetleri İstanbul'da: Uçak Kazası Tazminatı Ödenecek2.Diyarbakır'da okula yıldırmı düştü 2 çocuk öldü 1 ağır yaralı var3.Hamaney Hürmüz Boğazı'nın tekrar kapatılmasından sonra 'savaşa hazırız' açıklaması yaptı!4.Mansur Yavaş: Böyle gitmez, ne gerekiyorsa yapılmalı!5.Trump'tan gündemi değiştirecek çıkış: UFO belgeleri yakında yayımlanacak
6.Özgür Özel'den operasyon açıklaması: Kasası boş belediyeyi neyle suçlayacaklar acaba?7.Ukrayna’dan dörtlü müzakere teklifi!8.Gülistan Doku cinayeti: Eski Vali Tuncay Sonel’in yakın koruması da tutuklandı9.Mechul derneklere bütçeden yapılan tahsis bir ayda geçen yılı solladı!10.Borç ekonomisi derinleşiyor: Türkiye'de her 100 aileden 15'inin icralık olduğu ortaya çıktı
ESRA BÜYÜKCOMBAK

ŞERİF ALİ TEKALAN

ORHAN KESKİN

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Rus ve Azerbaycan Parlamento Heyetleri İstanbul'da...

Diyarbakır'da okula yıldırmı düştü 2 çocuk öldü 1 ...

Hamaney Hürmüz Boğazı'nın tekrar kapatılmasından s...

Mansur Yavaş: Böyle gitmez, ne gerekiyorsa yapılma...

Trump'tan gündemi değiştirecek çıkış: UFO belgeler...


