ABD basını: Trump açlıktan ölen çocuklar yüzünden Netanyahu'yu azarladı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Ağustos 8 2025
ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinin sert tartışmalara sahne olduğu öne sürüldü. "Hamas’ın uydurması" diyerek Gazze'de kıtlık olmadığını savunan Netanyahu’ya öfkelenen Trump'ın, “Açlıktan ölen çocukların fotoğraflarını gördüm, bu inkâr edilemez” diyerek Netanyahu'yu azarladığı iddia edildi.
İsrail Güvenlik Kabinesi’nin, Gazze'nin işgaline onay vermesiyle bölgede yeni bir insani kriz baş gösterirken, İsrail’in 'kıtlık yok' söylemi uluslararası düzeyde sert tepkilere yol açtı. Tüm bunlar olurken, ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında geçen hafta yapıldığı iddia edilen bir telefon görüşmesi gündemi sarstı.

Amerikan NBC News kanalı, geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında yapılan bir telefon görüşmesinin büyük gerginlik içinde geçtiğini aktardı. İddialara göre, gerginliğin nedeni ise Netanyahu’nun Gazze’de kıtlık olmadığını, bu söylemin Hamas tarafından uydurulduğunu savunması oldu.

KITLIK TARTIŞMASI
Tansiyonun yükselmesinin fitilini, Netanyahu’nun 27 Temmuz’da Kudüs’te yaptığı, “Gazze’de kıtlık yok. İsrail’in uyguladığı bir aç bırakma politikası da yok" ifadeleri oldu.

Bu açıklamadan bir gün sonra, İskoçya’da bulunan Trump’a bu sözler soruldu. Trump ise Netanyahu’nun sözlerini açıkça yalanlayarak şunları söyledi:

Gazze’de gerçek bir kıtlık var. Çocukların ne kadar aç olduğunu gösteren fotoğrafları bizzat gördüm. Bunu uyduramazsınız.

Trump’ın bu açıklamaları üzerine, Netanyahu özel olarak bir telefon görüşmesi talep etti. İki lider, birkaç saat içinde birbirine bağlandı. Ancak görüşme, beklendiği gibi yapıcı değil, tek taraflı ve sert geçti.

TRUMP SESİNİ YÜKSELTTİ VE...
Görüşmeye dair bilgi sahibi üst düzey bir ABD’li yetkiliye göre, Netanyahu, Gazze’deki kıtlık haberlerinin “Hamas’ın dezenformasyonu” olduğunu tekrarlayınca, Trump sesini yükseltti ve konuşmayı keserek şu yanıtı verdi:

Bunu duymak istemiyorum. Gazze’deki açlık bir aldatmaca değil. Danışmanlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir