ABD birlikleri İncirlik'ten sonra Diyarbakır'da

Ankara-Washington hattında, terör örgütü IŞİD'le mücadele kapsamında varılan mutabakatın ardından, ABD askeri birlikleri İncirlik'ten sonra dün Diyarbakır'da da konuşlanmaya başladı.

ABD birlikleri İncirlik'ten sonra Diyarbakır'da

Önceki gün Amerikan Türk Konseyi'nin Washington'daki yıllık konferansında konuşan ABD'nin Avrupa Ordusu EUCOM ve NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, “Son dönem ABD Hava Kuvvetleri, Türkiye'nin güneydoğusundaki Diyarbakır Hava Üssü'ne de uçak ve personel konuşlandırmaya başladı. Türk hükümetinin misafirleri olarak Suriye ve Irak'ta yardıma ihtiyacı olan koalisyon ortaklarımızı daha iyi bir biçimde kurtarabilmemizi sağlayacaklar. Bu da IŞİD'le mücadele koalisyonu için başka bir başarı.” ifadelerini kullandı. ABD, daha önce de İncirlik'e altı F-16 savaş uçağı intikal ettirmiş, iki insansız hava aracı ‘Predator'u da silahlandırmıştı. Ayrıca beş tanker uçağı ve dört havadan erken ve ihbar kontrol uçağının da (HİK) İncirlik'te konuşlandırılacağı açıklanmıştı.

Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik mücadelede arama-kurtarma faaliyeti sağlamak için Diyarbakır'daki üsse bir uçak ve yaklaşık 300 asker konuşlandırılması bekleniyor. Yine Pawe Hawk helikopterleri ve arama-kurtarma amaçlı bir C-130 nakliye uçağı da Diyarbakır'a gönderilecek.

ABD ile Türkiye arasında IŞİD'le mücadele kapsamında İncirlik Üssü'nün kullanımı ve Suriye sınırında güvenlikli bölgeler kurulması konusunda mutabakata temmuz ayında varılmıştı. İki ülke heyetleri konuyu kapsamlı müzakere etmiş, en sonunda da ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, telefonda görüşerek anlaşmaya nihai şeklini vermişti.
Zaman
<< Önceki Haber ABD birlikleri İncirlik'ten sonra Diyarbakır'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER